fbpx Skip to content

A Vezérlőközpont az iOS 7 óta része a rendszernek. Én rengetegszer használom, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

iOS 11 vezérlőközpont

A Vezérlőközpont az iOS 8, 9 és 10 során is megváltozott picit, tehát az Apple szép lassan javítgatta-foltozgatta, míg az iOS 11-ben egy teljesen újat kapunk. Elsőre sajnos nem éppen bizalomgerjesztő az új felület, de funkciók terén már annál érdekesebb. Végre testre szabhatjuk ezt is, kirakhatunk új gombokat, beállításokat, illetve később még akár az alkalmazásokat, vagy azok egyes funkcióit is megjeleníthetjük itt.

Az iOS 11-es Vezérlőközpont elemei

Nézzük, milyen elemeket tudunk rögtön elhelyezni a Vezérlőközpontba. A már megszokott funkció gombokon kívül már elérhető itt a kisegítő lehetőségek, az Apple TV Remote, a jegyzetek, hangjegyzetek, nagyító, otthon, avagy a HomeKit és a ne zavarjanak vezetés közben.

Az alábbi videóban röviden bemutatjuk az egyes részeit az új Vezérlőközpontnak:

Mobil adatforgalom kapcsoló a Vezérlőközpontban

Ahogy a videóban láthatjuk, az alap funkciók, mint például a repülőgép mód, vagy Wi-Fi kapott egy “mappát”. Ezt iPhone 6s-től kezdve a Force Touch segítségével tudjuk megnyitni, régebbi készülékek esetén pedig csak hosszabban kell rányomnunk. A sokak által hiányolt mobil adatforgalom kapcsoló is itt kapott helyett, immáron egy gombnyomással ki- és bekapcsolhatjuk a mobil adatforgalmunkat.

iOS 11 mobil adatforgalom kapcsoló

Képernyőfelvétel az iPhone-on, iPaden

Ami újdonság még és a Vezérlőközpontban kapott helyett, az a képernyőfelvétel. Végre videó felvételt készíthetünk a képernyőről, és nem csak képernyőképet. Ez akkor lehet hasznos, ha valami esetleg nem működik, vagy olyan funkciót akarunk megmutatni az ismerősnek, ami videó felvételt igényel. Természetesen erre a gombra hosszan nyomva beállíthatjuk, hogy hangot is felvegyen, de a telefonálást továbbra sem tudjuk felvenni jogi akadályok miatt. Ugyanitt a FaceTime videót sem lehet felvenni.

 iOS 11 képernyőfelvétel iOS 11 képernyőfelvétel

A képernyőfelvétel gombra nyomva azonnal elindul a felvétel és ezt jelzi is az állapotsoron Leállításához csak nyomjunk rá a kék csíkra, automatikusan elmenti a rendszer a fotók közé.

iOS 11 a vezérlőközpont fejlődése

Ahogy láthatjuk ez a Vezérlőközpont korán sincs még kiforrva, rengeteg változáson fog átesni a nyáron, és a következő években is. Első lépésnek nem rossz, de a felületen rengeteget kell majd még csiszolnia az Apple-nek.

Nekem személy szerint az iOS 10-ben lévő sokkal jobban tetszik, de sajnos az nem szabható testre – bár mondjuk a megjelenő gombok az iOS 11-es esetében sem rendezhetők (még?) tetszés szerinti helyzetbe.

Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Én azt hogy marhára nem lehet kapcsolni vele a Bt-t sajana!

  2. Gps kapcsoló kitehető?

  3. Személyes hotspot kapcsoló benne van?

  4. Sziasztok. A képernyő rögzítésénél massengeren sem lehet hangot felvenni iPhone-on IOS 11-ben? Vagy tudtok erre 1 jó alkalmazást? Viberen is jó lenne, ha fel tudnám venni hanggal a videó beszélgetést. Előre is köszönöm.

  5. Én azt nem értem, hogy a GPS-t miért kell kikapcsolni és az adatforgalmat? Amúgy jó lesz ez a rendszer. A mobillal való fizetést kapcsolhatná be valaki, hamár ennyi kapcsolót kapunk, pl. droidon MasterCard alkalmazással bárki fizethet….. hiába a világ legfejlettebb operációs rendszerének is vannak hátrányai 🙂

  6. @admin:
    Az ok, csak gondolom megkérdem hátha egyedi a problemám, mint hogy az új betakkal wifi-n nem kommunikál az órájával mint eddig, csak Bt-n.

  7. @admin: A GPS kapcsolója hol van a videón? Kétszer néztem meg, de esküszöm nem találom. Mióta nem JB-elem a telót, ez az egy kapcsoló hiányzik nekem a Vezérlőközpontból.

  8. @megyo: Sehol, ott van bemutatva a videón, hogy milyen kapcsolók vannak, és ilyen nincs. Azért írtam, hogy lásd bemutattuk a kapcsolókat, mondjuk most már kétszer megnézted legalább 🙂 /sorry/, tehát felesleges volt a kérdésed. 🙂

    De a GPS kapcsoló nem lenne olyan egyszerű, mivel ugye ha kikapcsolnád, akkor nem menne a find my iphone, az pedig kellene, ha véletlen elvesztjük.

    Érdemes egyesével kikapcsolni a GPS használó alkalmazásoknál a beállításokban. Így akkor nem kell globális kapcsoló, mobilinternetet sem értem.

  9. Nagyon jó az új ios11 látszik még béta de eddig tetszik és minden van benne amit szerettem vólna, olyan érzésem van most is mint amikor elsőnek a kezembe vedtem az iphone 7-et “ nagyon tud az apple, mintha tudná mire van szükségem” az érzés most is oda vág.

  10. Ipad air2, felraktam a bétát.

    Valaki tudja, hogy lehet váltogatni a jobb oldali “programok” között? Nem tudom mi a neve annak, amikor jobbra kihúzták már az előző iosben is a programokat. Fent megjelenik a kis vonalka, de ha lehúzom, akkor csak megjelenik lebegő panelként, nem pedig scrolloz az elérhető programok között.

  11. undorító (design)!
    számológép új ikont kapott?
    ????????

  12. Nekem az új vezérlőköszpont tetszik igazán, olyan mint ha tudták vólna mien az elképzelésem. Jár a pacsi

  13. Én ha videót csinálok a kijelzőrol akkor a fenti sávon ott marad a kék csík
    Szifonnak nincs azt hogy lehet?

  14. Koszi.
    Azt gondoltam telóval csináljatok ti is

  15. Amig nem a felhasználó döntheti el teljes egészében, hogy mit szeretne használni vezérlő központban, addig semmi értelmét nem látom.

  16. K****tt idegesítő nálam, lezárt képernyőnél.
    Másnál is tapasztalható? Hiába zárom be, mindig feljön.
    http://i63.tinypic.com/qn6yib.jpg

  17. @csacsahc: nálam is ez van és sok más hasonló hiba, de nem idegesít hiszen a legelső bétáról van szó. Ez van. Gondolom bő egy hét múlva hétfőn jön a következő beta.


Add a Comment