fbpx Skip to content

Az Apple Watch megjelenésekor az Apple is kiemelte, hogy rengeteg időt töltöttek azzal, hogy brutálisan pontos legyen.

Apple Watch pontos idő

Mivel ez alapjában véve mégiscsak egy óra, ezért az időkijelzésben nem hibázhat. Az Apple Watch mérnöki, szinte tökéletes pontosággal jelzi ki az időt, az esetleges eltérés kevesebb mint 50 milliszekundum lehet, és folyamatosan figyeli az online óra szervereket és állítja az időt, ha szükséges. Ezért van az, hogy ha több óra van egy társaságban, akkor a Mickey egér óraszámlapon Mickey ugyanakkor dobbant a lábával.

Még 2015-ben a Mashable-n jelent meg egy cikk azzal kapcsolatban, hogy az Apple mit tesz annak érdekében, hogy pontosabbak legyenek az óráik. Akkor Kevin Lynch elmondta, hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű dolog. Ők létrehozták a saját NTP szerverparkjukat, ami összesen 15 szerverből áll, amelyek a világ számos pontján helyezkednek el és ezek “Stratum One” minősítéssel rendelkeznek. Hogy mit is jelent ez? Olvassuk el a Wikipedia szócikkét:

Az NTP hierarchikus módon épül fel. Minden réteg elnevezése: ’stratum’, és 0-nál kezdődik a legfelső réteg. Az aktuális stratum szint meghatározza a távolságot a referencia órától, és csökkenti a függést a hierarchiában. A stratum nem jelent minőséget vagy megbízhatóságot.

  • Stratum 0: Itt (cézium, rubídium) atomórák találhatók. A Stratum 0 közvetlenül nem kapcsolódik az internethez.
  • Stratum 1: Ezek a Stratum 0-hoz kapcsolódó számítógépek. Alapesetben a Stratum 2 kiszolgálói NTP-n keresztül, nevük: idő szerverek.
  • Stratum 2: Itt számítógépek vannak, melyek NTP kéréssel fordulnak a Stratum 1 szerverekhez. Általában ezek a számítógépek több Stratum 1 géppel is kapcsolatban vannak, és gyűjtik, elemzik a mintákat, és eldobják a hibás információkat. A Stratum 2 gépek kapcsolódnak a többi Stratum 2 géphez, melynek eredményeként stabilabb időinformációt szolgáltatnak a csoportnak. A Stratum 2 gépek a Stratum 3 gépek kiszolgálói.
  • Stratum 3: Ezen a szinten hasonlóan működnek a gépek, mint az előző szinten, és a Stratum 4 szint kiszolgálói, és így tovább. (Wikipedia)

Tehát az Apple Watch ezekkel a szuperszámítógépekkel kommunikál, de persze itt is érvényes, hogy ha nincs internet vagy valamiért rossz a Bluetooth kapcsolat, akkor mi történik? Erre az esetre építettek bele egy kristályoszcillátort, ami figyeli a hőmérséklet változást is.

A kristályoszcillátor egy elektronikus oszcillátor, melynek működési alapja a piezoelektromos jelenség (piezoelektromosság).

A mechanikus rezgések frekvenciává alakulnak át a kristályban. A kristályoszcillátort pontos és stabil frekvencia előállítására használják (digitális órák, számítógépek órajele, rádióadók/vevők, stb.). A legáltalánosabban használt piezoelektromos rezonátor a kvarckristály, de más piezoelektromos anyagok is alkalmazhatók, mint például a polikristályos kerámiák. (Wikipedia)

Kevin továbbá elmondta azt is, hogy ez az apró hardver tulajdonképpen négyszer pontosabban mutatja az időt az iPhone-nál. Végezetül pedig nagy fps-számú kamerákkal vették fel a legpontosabb órákat és hasonlították össze az Apple Watch-csal, hogy még jobban optimalizálják a szoftvert. Mondanám, hogy így lehetetlen lekésni BKV buszt, de sajnos nem mi szoktunk késni, vagy sietni, hanem… 🙂

Apple Watch és egy GPS referencia óra – slow-mo videó

El is érkeztünk a cikk alapjául szolgáló videóhoz, mely néhány napja került fel a YouTube-ra. Itt egy lassított videót láthatunk, ahol egy Apple Watch és egy Geppetto Electronics GPS óra “mérkőzik meg egymással”.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment