fbpx Skip to content

Bizonyára már mindenki hallotta azt mondatot, miszerint az a legjobb fényképezőgép, ami éppen nálunk van, éppen ezért is mádok az iPhone-ommal fotózni, videózni, bár az utóbbi pár hónapban viszonylag kevés időt tudtam erre szánni és ennek köszönhetően az Instagram fiókomra is kevés tartalom került fel. Új iPhone vásárlása után első dolgom egy elegáns tok beszerzése, de második dolog szinte mindig az aktuális modellhez passzoló Olloclip optika.

Aki nem ismerné az Olloclipet, annak röviden vázolom. Egy olyan kompakt optikarendszerről van szó, amivel a telefon kameráját lehet kicsit felturbózni plusz lencsékkel. Makró-, széleslátószögű- és halszemoptikás lencse képzi az alap csomagot, de polárszűrős és telefotó lencse is elérhető a cég portfóliójában.

Sokan jogosan panaszkodnak, hogy az Apple harmadik éve szinte teljesen azonos formájú iPhone-nal jött ki. Ezen sajnos nincs mit szépíteni és míg mi, felhasználók az iPhone 7-et szemből nézve ugyanolyannak látjuk, mint a már már öregecske iPhone 6-ot, addig például az Olloclipnek az új készülék teljesen új formatervezési kihívást jelentett. Eleinte, egészen az iPhone 5s-ig az Olloclip optikát csak a telefon sarkára kellett feltenni és csak a hátlapi kamerára volt jó. Aztán jött az iPhone 6 és 6 Plus, aminél sikerült a tervezőknek megoldani azt, hogy használható legyen az optika az előlapi kamerával is és a két készülék eltérő mérete se jelentsen gondot. Az iPhone 7 elölről ugyebár egy iPhone 6, de a hátulján a kamera annyi változáson esett át, hogy új Olloclipet kellett hozzá tervezni és akkor még nem is esett szó a 7 Plus dupla kamerájáról.

Az Olloclip az egyik, ha nem a legjobb, mobiltelefonhoz kapható optikarendszer, viszont ezidáig volt egy elég komoly hibája. A lencsék fixen rögzítve voltak a műanyag alapban és csak a lecsavarható lencséket lehetett levenni, de több, Olloclipben található lencsét nem lehetett összeválogatni, vinni kellett magunkkal az összeset. Az iPhone 7-hez és 7 Plus hoz kapható Olloclip viszont végre kiküszöbölte ezt a hibát. Mostantól a lencse kivehető a házból és a helyére betehetünk egy másikat, így olyan párosításokat vihetünk magunkkal, amiket együtt nem is lehet megvásárolni, mint például 21x makró és 2x telefotó lencsék. Nem olyan régóta pedig már az egyes lencsék külön is megvásárólhatóak, ami külön pozitívum.

Azon kívül, hogy kedvünkre kombinálhatjuk a magunkkal cipelt lencséket, még van egy hatalmas előnye ezeknek a kivehető lencséknek. Kétféleképpen rögzíthetőek, ezért ki tudjuk vele használni az iPhone 7 Plus másodlagos kameráját is. Gondolj csak bele, hogy az így 2x-es optikai nagyítása képes második kamera elé még oda teszel telefotó lencsét és kész is 4x-es optikai zoom, ami azért nem épp egy megszokott dolog telefonoknál, sőt, lehet nincs is olyan készülék, ami ezt plusz lencsék nélkül tudná.

Az Olloclip alap lencsecsomagját (Core Lens Set) próbáltuk ki most, amiben egy 15x makró, egy széles látószögű (120°) és egy halszemoptikás (180°) lencse található. Nagy bánatomra az eddigi 4-in-1 kialakítás helyett csak 3-in-1-et kapunk, ugyanis a 10x makró lencse már sajnos nem képezi a csomag részét. Eleinte azt tapasztaltam, hogy kicsit nehezebb lehet az új Olloclipet feltenni, mint az előző modelleknél, de páralkalmas bejáratás után már minden ellenkezés nélkül a helyére ugrik.

A mostani modell a kivehető lencsék miatt úgy készült, hogy nem egy alap tartó van a két különbözőméretű telefonhoz, hanem külön van a 7-hez és 7 Plus-hoz, ami azért jó, mert így mindkét készülék esetén mind az elő- mind a hátlapi kamerával használható. Az iPhone 6-os ollocliphez hasonlóan egy tartóra kell felpattintanunk, amikor épp nem használjuk, de ez a tartó végre egy szétnyitható támaszként is funkcionál, ami videók, timelapse-ek készítésekor kifejezetten hasznos tud lenni és még mindig nem értünk el a jóságok végére.

Egész eddig az Olloclipek csak fólia nélkül voltak használhatóak, bár szélsőséges esetben valami nagyon vékonyat, lehet nem szedtek fel, de az üvegfóliát messziről el kellett kerülni. Én például emiatt szoktam le arról, hogy üvegfóliát használjak a telefonomon, viszont az új Olloclip még ezt a hibát is kijavította és most már a 0,3mm-es üvegfóliákkal is használható. A műanyag ház némileg flexibilis, ezért ki lehet annyira tágítani, hogy mostantól rámenjen az üvegfóliás készülékekre is, ami szerintem sokaknak örömteli hír. Természetesen a 7-es szériához is készült külön Olloclip tok, az Ollocase, aminek pont olyan a kivágása a tetején, hogy anélkül lehet az optikát rátenni a telefonra, hogy a tokot le kellene venni róla.

Az iPhone 7-hez és 7 Plus-hoz készült Olloclip dobozában a következőket találjuk: széles látószögű lencse, makró lencse rátekerhető halszemoptika lencse, 2 db takarólap az üresen hagyott lencsehelyekhez, 2 db lencsesapka, külön iPhone 7 és 7 Plus tartó és állvány, karabiner, törlőkendő, dokumentációk.

Olloclip alkalmazás

Én legtöbbször, vagyis szinte mindig csak a gyári Kamera alkalmazást használom fotózásra és videózásra, viszont mint azt tudjuk, vannak ennél bőven nagyobb tudású fotós appok az App Store-ban. Nem azt mondom, hogy az Olloclip alkalmazás a legjobb a piacon, sőt, igazából elég kis csúnyácska (két éve nem is frissült) és a tudása se épp a legjobb, de vannak mindenképp előnyei a gyári alkalmazással szemben. Makrófotózás esetén a kép közepét kinagyítja, így jobban láthatjuk, hogy fókuszban van-e a dolog, amit le szeretnénk fotózni, de a teljes képet is mutatja a sarokban, így a teljes kompozíciót láthatjuk. Ennek az alkalmazásnak a segítségével sokkal jobban sikerültek a makró képeim, szóval ehhez mindenképpen ajánlani tudom.

 

[appstore id=”646081887″]

Szerintem a cikkben elhelyezett képek önmagukért beszélnek, hogy mennyivel másabb szintre lehet emelni a mobiltelefonos fotográfiát egy apró kis optikával. Csak ajánlani tudom az Olloclip lencséit, lehet persze olcsó kínaikkal is próbálkozni, de ha igazi minőséget szeretnél, akkor válaszd az Olloclipet. Megvásárolni a SzifonStore-ban tudjátok.

Rendelkezel valamilyen Olloclippel és fel szoktad tölteni az ezzel készült képeket Instagramra? Használd a #szifonolloclip hashtaget!

[wp-review id=”90256″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Na ez aztán a csodálatosan haszontalan baromság 😀 mit emelt új szintre? A gagyi levélfotózást? Vagy az alkatrész makrót? Nem elég, hogy semmi értelme, de még gagyi is az eredmény. Egy fotós körberöhög ezekkel a képekkel 😀

  2. @onderon: ???????????? most jól megmondtad!

  3. Kialakítas és felépítési minőség 3,5*
    Lencsék minősége 2*
    Ár/érték 2*


Add a Comment