fbpx Skip to content

A Szifon.com nem csak Apple hírekről szokott szólni, sokszor tesztelünk audió termékeket, és különböző Apple kiegészítőket is.

G-SPEED Shuttle XL

Ilyen kiegészítő a Shuttle XL is, ami a napokban került hozzánk. Ez tulajdonképpen egy külső adattároló, ami 8 HDD-t képes kezelni, és alapjában véve 18, 32, 48, 64, és 80TB-os háttértárral vásárolható meg. Igen, jól olvastátok!

A Shuttle XL egy nagyon rétegtermék, így mikor kézhez kaptuk, csak fogtuk a fejünket, hogy ez még is minek, mire és miért? Főleg ennyiért! Aztán hazahoztam, és elkezdtem barátkozni vele, mert valljuk be, nem sűrűn találkozik egy ilyennel az ember.

Shuttle XL hardver

A Shuttle XL rendelkezik 2db Thunderbolt-csatlakozóval, amivel ugye többek között Mac számítógépekhez köthetjük. És ezzel ki is fújt, nincs rajta USB, sem LAN, sem semmilyen más csatlakozás, csak egy tápkábel és a 2db Thunderbolt. Az egész eszköz egy rendkívül masszív és nehéz fekete alumínium doboz. Látszik rajta, hogy nem éppen otthoni felhasználásra lett tervezve.

G-SPEED Shuttle XL

Mi a 18TB-os változatot kaptuk meg, ebben 6db 3TB-os HGST Ultrastar HDD van. A külső tároló a Thunderbolt-csatlakozáson keresztül hivatalosan 1350MB/s adatátviteli sebességre képes. Ehhez persze az összes HDD helyet fel kell használni és Raid 0-ba rakni őket.

Shuttle XL speed test

Mi a 6db HDD-vel RAID 0-ban végül 1020MB/s körüli sebességet mértünk, ami azért elég impozáns. Ezt persze egyetlen Thunderbolt-csatlakozóval, a második például arra lehet alkalmas, hogy két ilyen szörnyeteget kössön össze.

Shuttle XL Szoftver

Alapjában véve nem számítottam hatalmas szoftveres támogatásra, azt hittem egy egyszerű, külső tárolóval van dolgom, még a honlapon sem emelik ki, hogy ebben bizony egy nagyon komoly számítógép is fut.

G-Speed Shuttle XL Szoftver

A G-SPEED Studio Software Utility névre keresztelt klienst kell letöltenünk macOS-re vagy Windows-ra. Mindkét operációs rendszerrel vezérelhetjük a terméket, itt láthatjuk a fizikai meghajtókat, a RAID beállításokat. Konkrétan mindent ellenőrizhetünk, a tápfeszültségtől kezdve a hőmérsékleten át még a ventilátorok sebességét is. Mindenről rendkívül részletes információkat kapunk:

G-Speed Shuttle XL Szoftver

G-Speed Shuttle XL Szoftver

G-Speed Shuttle XL Szoftver

A külső tároló RAID 0, 1, 5, 6, 10 és 50-re képes, ezzel együtt pedig 4K videó streamingre, videó vágásra. Alapjában véve 6db HDD-vel érkezik és további két helyünk van még, hogy G-technológás külső merevlemezeket rakjunk bele. Ezek speciális külső adattárolók, melyeket könnyedén belehelyezhetünk a Shuttle XL-be, ahogy a fenti videón is láthattuk.

G-SPEED Shuttle XL nyitott állapotban

Konklúzió

Összességében tehát ez egy komoly munkakörnyezet, leginkább videósoknak, vagy fotósoknak lehet hasznos, akik hatalmas adattömbökkel dolgoznak. Esetleg, ha mögé rakunk egy szünetmentes tápot és RAID 5, 6, 10-be rakjuk a HDD-ket, akkor otthoni biztonsági mentésnek is tökéletes lehet. Alapjában véve egy masszív és biztonságos termékről beszélünk, ami a szoftvernek is köszönhetően rendkívül megbízható és sokoldalú.

A 18TB-os változat 2 999 dollár, tehát közel 840 000 Ft-ba kerül.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment