fbpx Skip to content

Az iPhone 5 nem egy mai készülék már, lassan már az 5 éves születésnapját ünnepelhetjük, és ha gyermekről lenne szó, már az iskola kiválasztásán is gondolkodhatnánk, hiszen lassan már abba a korba ér. Jómagam ezt a szériát kihagytam, de természetesen a formavilág számomra se idegen, hiszen az 5s az egyik kedvenc iPhone-om volt és még a mai napig is van egy-két olyan barátom, aki ugyan kicsit már ütött-kopott példánnyal, de mind a mai napig meg van vele elégedve.

Mivel már nem egy mai telefonról van szó, ezért óhatatlanul is egy sor hiba léphet már fel a működése során. Ez idő alatt már a második akkumulátor csere is esedékes lehet, hogy bírja rendesen a napi strapát a készülék, de az ilyen típusú készülékeknél nem számít ritkaságnak az sem, hogy legalább egyszer már sikerült rommá törni az előlapi üvegét. Szerencsére ehhez a típushoz már igazán kedvező áron lehet új kijelzőt beszerelni, így ha már egy ideje halogattad a cserét, akkor most jött el az ideje, hogy végre újra sérülésmentes előlapja legyen a kis veterán telefonodnak.

A kijelző csere egyértelműen az egyik leggyakoribb javítás, amit a szervizünkben kérni szoktatok. Egy nem működő gombbal, jack csatlakozóval, gyorsabban merülő telefonnal még el lehet lenni egy ideig, de a kijelző az, ami lényegében megtestesíti a telefont és ha ezzel van valami gond, akkor az bizony nagyban rontja felhasználói élményt, nemcsak ránézésre, hanem tapintásra is. Amikor valaki elejti az iPhone-ját és az csúnya hanggal földet ér kijelzővel lefelé, akkor meg szokott állni az ütő a tulajdonosban. Amíg fel nem fordítja a készüléket, reménykedik benne, hogy a készülék egyik legdrágább része, a kijelző ép és sértetlen és nem szorul cserére, viszont amíg fel nem fordítja, ugyanannyi esélye van, hogy ép, mint hogy pókhálósra tört (Schrödinger iPhone-ja). Mi már kíváncsian várjuk, hogy az ősszel érkező új iPhone-ban tényleg a kijelzőbe lesz-e építve a Home gomb például, ahogy a pletykák szólnak és mindezt majd hogy tudjuk majd nektek cseréni, ha beütne a baj.

A kijelzőcsere az esetek túlnyomó részében törés miatt szükséges, viszont amit már kevesebben tudnak vagy épp tapasztalnak, hogy bizony a kijelző vagy az érintő panel nem csak leejtés során válhat használhatatlanná, hanem számos egyéb oka is lehet ennek. Vegyük is ezeket szépen sorba. Leejtés során mind az üveg betörhet, mind pedig az LCD is, ami ilyenkor becsíkozódik, egyes részei furán villódzanak vagy épp teljesen feketék lesznek. Mint az köztudott, az elektronikai eszközök nem szeretik a nedvességet, a vizet, és ez az iPhone-ok esetén sincs másképp. Számos, kijelzővel kapcsolatos hibáért bizony a készüléket ért nedvesség a felelős, így a látszólag ép és jól működő kijelző is működésképtelenné válhat. A kijelző modul szalagkábelén található a vezérlő elektronika, ennek a beázása a következő hibajelenségek kiváltó oka lehet: van kép, de nincs háttérvilágítás; se kép, se háttérvilágítás; nem homogén a háttérvilágítás; az érintő panel nem érzékeli az ujjunkat, nem reagál rá, vagy csak helyenként működik.

Az iPhone 5 szerencsére egy könnyen szervizelhető készüléknek számít, főleg a kijelző cseréje egyszerű. Szokásos módon először a készülék alján a Lightning-csatlakozó mellett található két csavar eltávolításával kell kezdenünk. Ezután már ki tudjuk mozdítani a helyéről az előlapot, amit egészen 90 fokos szögig hajtunk, nem tovább, hogy a kábelek meg ne sérüljenek. Az akkumulátor takaró lemezének eltávolítása a következő lépes, hogy a készüléket áramtalanítani tudjuk, ha ezzel megvagyunk, akkor az előlap kábeleit takaró shieldet kell néhány csavar kitekerésével eltávolítani, hogy utána a csatlakozókat leválaszthassuk az alaplapról és végre kivehessük a cserére szoruló előlapot. Mivel nemcsak a kijelző és az érintő modul található az előlapon, hanem a Home gomb bizonyos részei (műanyag gomb, gumi membrán) és a szenzor szalagkábel, mely az előlapi kamera, a beszédhangszóró, a közelség érzékelő és az előlapi mikrofon működéséért felelős, ezért ezeket még át kell szerelnünk az új panelre. Legvégső lépésként pedig az árnyékoló lemez marad hátra, aztán persze az egész készüléket fordított sorrendben össze is kell raknunk, mint ahogy szétszedtük, de náluk ez rutinfeladat.

Az iPhone 5 érintő és kijelző modul cserét most akciósan végezzük el egészen május 28-ig, a megszokott 6 hónapos garanciával, 1 órán belüli cserével, részletekért kattints ide.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment