fbpx Skip to content

Olykor meg szoktunk osztani cikkeket az Almalap blogról, amiket érdekesnek találunk mi is. Az alábbi cikk az Apple Park fáiról szól, ami eredetileg, és hosszabban az Almalap Blogon olvasható.

Apple park fa ültetés

Gondolom, az Apple új körirodájáról már mindent tudunk, legfeljebb azt nem, hogy ki hol ül és pontosan mivel is foglalkozik. A gyűrűn – szó szerint – belül park lesz, ez sem újdonság. Megfutottuk a körünket a sárgabarackos raktár épülettel, ami a századfordulón épült és az Apple megőrzi – csendben arrább tolta vagy ötven méterrel. A gyümölcsösben Jobs még gyerekkorában járt, ha élne, pár év múlva az Apple park fái közt sétálhatna.

A Park eredete

Négyezer-hatszáz fát nevelnek félszáz kilométerre keletre egy erre szakosodott kertészetben. A facsemete nevelés és gondozás amúgy mostanában pörgő üzletág, a cégek igyekeznek minél zöldebbnek látszani, sőt, a San Franciscó-i önkormányzat az egyik közlekedési csomópont tetejét parkosítja(!), oda is kell pár ezer fa meg egyéb növény.

A facsemete szállítás nem egyszerű és nem olcsó mulatság. A fát ugyanis gyökerével együtt érdemes szállítani, különben napok alatt csak tűzifánk és fogpiszkálónak való alapanyag lesz. A “dézsás” módszerrel meg csak nagyon fiatal fákat lehet mozgatni. A fa gyökér földből kimetszéséhez spéci jármű kell, ahogy a szállításhoz is. A legtutibb járgánnyal is csak négy fa szállítható egyszerre. A félezer fa millió dollárokba fog kerülni.

Az Apple botanikusai – ilyen is van – azt szeretnék, ha az ötödik évre már erdő szerű lenne a park [képzavar]. “A legambiciózusabb terv, amiről életemben hallottam” – Dave Muffly botanikus véleménye szerint.

“Sokan nem gondolnak bele, hogy egy kisebb fa kiemelése és szállítása milyen költséggel jár. Az összegek láttán meg hitetlenkednek. De aztán megértik, hogy a szinte végleges látvány mihamarabbi eléréséért a zsebükbe kell nyúlni. Az Apple az első megbeszélésünk óta a végeredményre figyel, és a költséghatékonyság csak ezt követő szempont. Fantasztikus lesz, ha megvalósul.”

Az Apple Park leendő fái növekednek a sunoli Valley Crest Faiskolában. Kép: Google Maps

A cikk folytatódik az Almalap blogon, olvassátok el, hogy milyen nehéz a fák élete. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. De a fák élete nem csak játék és móka. Szegényeket folyton kivágják. Sokszor pedig el sem ültetik. Lebetonozzák azt a helyet ahová eshetne a mag. Meg ilyenek.


Add a Comment