fbpx Skip to content

Az App Store lassan 10 éves fennállása alatt a legnépszerűbb kategória egyértelműen mindig is a játékoké volt. A mai nap pedig már több millió játékot tölthetünk le az iOS-t futtató készülékeinkre.

TOP 10 legjobb autós játék iPhone-ra

Rengeteg örök klasszikus játék kategória létezik, de mind a mai napig az egyik – ha nem épp a legnépszerűbb – csoport az autós vagy bármilyen más versenyzős alkotások. Összeállítottunk egy 10-es listát minden idők legjobb autós iOS játékairól. Az appok szándékosan nincsenek sorrendbe állítva és biztos vagyok benne, hogy a gyűjtés összetétele is vitatható lesz sokak számára.

Legjobb iOS autós játékok iPhone-ra és iPadre

A lista összeállításakor csak egy dolgot tartottam szem előtt, ami nem volt más, mint hogy valami járműszerűséggel kelljen a játékban a leggyorsabbnak lenni. Semmi más nem számított. Nem kell, hogy mindenképp realisztikus autós játékról legyen szó, de az se számított, hogy milyen nézetből látjuk a járgányt. Lesznek itt autók, jetskik, űrhajók és egyéb tákolmányok, amiket a kormány mögül vagy épp felülről figyelve tudunk irányítani.

Real Racing 3

Real Racing 3 képernyőfotó

Azt hiszen, minden valamire való autóversenyző játékos ismeri a Real Racing sorozatot. Már a második rész is hihetetlen jóra sikeredett, de a harmadik rész hozta meg az igazi sikert. Nem egy mai alkotás már a Real Racing 3, viszont azt hiszem, a mai napig vitathatatlanul a legrealisztikusabb autós játékok egyike iOS-re.

Egyetlen hátránya van csupán a játéknak, hogy már-már pofátlan módon tele van tömve alkalmazáson belüli vásárlásokkal és tényleg sokat vesz el az élményből az, hogy vagy vársz – vagy fizetsz. Ezt leszámítva viszont egy olyan alkotást kapunk, ami tényleg jó játék lesz még jó pár év múlva is.

[appstore id=”556164350″]

Asphalt 8: Airborne

Asphalt 8 képernyőfotó

Az Asphalt 8-at nem azért fogjuk szeretni, mert elképesztő módon valósághű, hanem mert egy újfajta játékélményt és szemet kápráztató grafikát nyújt a játékosok számára. A játék elsődleges célja továbbra is az, hogy elsőként érjük el a célvonalat, de az Airborne-ban azért ennél sokkal több van. A versenyekért pénzt kapunk, amiből új kocsikat tudunk venni, illetve fejleszteni a már meglévőket. Ha csak simán elsőként érünk a célba, akkor is szép pénzt kapunk, viszont így elég lassan tudunk csak új kocsikat/fejlesztéseket venni, illetve a játék lényegi részével, a trükközéssel – amivel kiemelkedik a többi autós játék közül – így valójában nem is foglalkozunk.

A trailerből kiderül, hogy az ugratásokon és a levegőben való pörgéseken, illetve az ellenfelek kilökésén van az igazi hangsúly. Minél több és látványosabb trükköt hajtunk végre, annál több medált kapunk a verseny végén, ami így több pénzt is jelent, illetve nagyobb szórakozást. A játék igencsak nehézre sikeredett, ha csak simán próbáljuk megnyerni a versenyeket, akkor sincs könnyű dolgunk, de ha még trükközünk is, akkor nagyon ügyesnek kell lennünk, hogy nyerjünk.

[appstore id=”610391947″]

Angry Birds Go!

Angry Birds Go képernyőfotó

Az Angry Birds sorozat ideje már lejárt, de amikor még mindenki a madarakkal játszott, akkor készült egy versenyzős alkotás is, ami szerintem kellően szórakoztató és egyedire sikeredett ahhoz, hogy felkerülhessen erre a listára. Az Angry birds Go! nagyon hasonlít a Mario Kart vagy akár a LEGO Racers játékokra, csak most malacokkal és madarakkal kell versenyeznünk.

Az Angry Birds GO!-t a nyugaton divatos szappandoboz derbi ihlette, ahol is egy lejtős pályán különböző eszement, otthon barkácsolt járgányokkal versenyeznek, amikben csak kormány van és fék, semmi motor. Egy ilyen versenyben úgy lehet gyűzni, hogy a kocsit minél áramvonalasabbra és könnyűre kell tervezni, illetve a pálya megfelelő ívén kell haladni. Az Angry Birds GO!-ban sincs ez másként, ugyanúgy egy lejtős pályán kell az elsőnek lennünk, de azért amikor itt tuningoljuk a verdát, akkor bár az egyre nagyobb és nehezebb lesz, de mégis gyorsabb, jobban irányítható, erősebb, stb.

[appstore id=”642821482″]

Horizon Chase

Horizon chase képernyőfotó

A Horizon Chase nem a valósághűségre ment rá (arra ott a Real Racing 3 például), hanem inkább egy zúzós autós őrület szeretne lenni, ugyanis a fék egy elég ritkán használt pedál benne, mert az ügyes versenyzők csak padlógázzal mennek. Olyan régi klasszikusokat vett alapul, mint az Out Run, a Lotus Turbo Challenge, a Top Gear (SNES) vagy épp a Rush. A régi, 16-bites grafikát ültették át a jelenbe, amivel egy fura, de szép keveréket hoztak létre a múlt és jelen között.

Amit sosem értettem az autósjátékokban, hogy miért mindig mi indulunk a legutolsó helyről? Ez sajnos itt sincs másképp, csak éppenséggel van, hogy az utolsó hely a 20.-at jelenti és sok bosszúságot okoz előrejutni, de szerencsére erre ott van a nitró. A versenyek nem túl hosszúak (nagyjából két percesek), így szinte bármikor tudunk vele egy-egy gyors menetet játszani, ideális unalmas órákra, és egészségügyi szünetekre.

[appstore id=”991018252″]

AG Drive

AG drive képernyőfotó

Az AG Drive egy, a nem túl távoli jövőben (23. század) játszódó versenyzős játék, ahol a csillagközi utazás sem újkeletű dolog, így a versenyek már nemcsak emberek közt zajlanak, hanem a galaxis mindenféle söpredéke közt. A versenyek itt nem aszfalt pályákon, hanem a levegőben, űrben pörgő-forgó utakon zajlik, ahol a sebességet már nem százkilométer per órákban, hanem akár több ezer kilométer per órákban mérik.

Mint minden versenyzős játék, az AG Drive is arról szól, hogy mi legyünk a legjobb pilóták és megnyerjük a bajnokságot, miközben egyre jobb és jobb járművekre teszünk szert, illetve ezeket közben tuningoljuk, hogy a legtöbbet ki tudjuk hozni belőlük. Az AG Drive se tér el ettől a sémától, csak épp itt űrhajókkal és nem kocsikkal van dolgunk, és ezzel együtt a versenyek tempója is eszeveszett. Nem is éppen egyszerű jó helyezést elérni a játékban, persze némi gyakorlás és a számunkra tetsző irányítás kiválasztása után már gyorsan rá lehet érzeni a siker ízére. Lehet ugyebár a 3D Touch segítségével gyorsulni akár, de az MFi kontrollereket is támogatja a játék. A versenytípusok se hoznak igazán újat, hiszen itt is vannak körversenyek, a legutolsó mindig kiesik verseny, időfutam, párbaj, de van olyan is, ahol egy előre meghatározott sebességet kell elérni vagy átlépni a győzelemhez.

[appstore id=”789356890″]

GT Racing 2

GT Racing 2 képernyőfotó

Amikor megkérdeztek arról egy olyan iOS játékost, aki eléggé otthon van az autós játékok világában, hogy melyik a legrealisztikusabb versenyzős játék iPhone-ra, akkor két válasz szokott lenni. A Real Racing 3 és a GT Racing 2. Az utóbbi sajnos már két éve nem kapott frissítést, viszont legalább nincs olyan szinten teletömve In-App Purchase tartalmakkal, mint a Real Racing 3.

Ebben a játékban nem kell várni a javításokra, hogy játszhassunk, nem kell fizetni a versenyekért se, egyszerűen csak élveznünk kell a látványt és a valósághű játékélményt. 71 valódi autó és 13 pálya várja a versenyezni vágyókat.

[appstore id=”589113075″]

Riptide GP2

Riptide GP2 képernyőfotó

Egyértelműen látszik, hogy a legnépszerűbb versenyzős alkotások még mindig négy kerekű járművekkel dolgoznak, de szerencsére van pár olyan gyöngyszem is, amiben végre elhagyjuk a gumikat és az aszfaltot. A Riptide sorozat Renegade része méltán lett 2016-ban az év Apple TV játéka, viszont a rajongók a mai napig a GP2-es részre esküsznek.

Ki ne szeretne jetskizni, padlógázzal szelni a hullámokat? A Riptide GP2-ben mindenki kiélheti az ilyen jellegű vágyait, miközben mindenféle trükközéssel, ugratással a leggyorsabbnak kell bizonyulnia, hogy megnyerhesse a futamot. Ezt a játékot se a valósághűsége miatt szeretjük, de ez nem is ront semmit a játékélményen.

[appstore id=”662569685″]

Pako

Pako képernyőfotó

Amerikában nagy divatja van az autós üldözések közvetítésének a tévében, és a Pakoban mi lehetnünk az a sofőr, akit rendőrök hada üldöz. A játék célja, hogy minél később kapjanak el a “fakabátok” és így a ranglistán feljebb kerüljünk. Ha a fék nélküli autónkkal bárminek nekiütközünk, az egyből letartóztatást von maga után. Öt helyszín közül választhatunk, melyek mindegyikéhez más-más autó jár, emellett az autók tudása eltérő, van itt sportkocsi, kisbusz, és hullaszállító is. A helyszínek is változatosak, garázdálkodhatunk bevásárlóközpont parkolójában, a külváros házai közt, autópályán, temetőben (ahol ráadásul zombik is mászkálnak és elütésük növeli az időnket), vagy épp a belváros egyik terén, ahol már tankkal próbálnak megállítani, pedig csak egy kis háromkerekű lélekvesztővel menekülünk.

A Pako irányítása hihetetlen egyszerű: ahogy már írtam, fék az nincs, és a kormányzás is csak a képernyő két oldalának nyomogatásával lehetséges. Az irányításon kívül a grafika is nagyon egyszerű, de ebben rejlik a Pako eredetisége és ráadásul nagyon jópofa plakátokat és videót készítettek a fejlesztők a játék promótálására. Mivel percekig a leggyakorlottabb játékosok se bírják, így egy-egy rövid menetre bármikor jól jöhet.

[appstore id=”903183877″]

Reckless Racing 3

Reckless Racing 3 képernyőfotó

A Reckless Racing sorozat többek közt mindig is arról volt ismert, hogy nem hátulról láttuk a kocsit vezetés közben, hanem felülről, de úgy, hogy az autó kanyarodásával a kamera nem forgott, így sokszor szembe jön velünk a saját járgányunk. Emiatt a speciális nézet miatt eleinte kicsit fura a kormányzás, de hamar rá lehet érezni és utána teljesen természetes lesz.

A Reckless Racing 3-ban 28 különböző autót vásárolhatunk, 6 különböző környezetben versenyezhetünk, melyeken összesen 36 versenypálya található. Három játéktípus és négy versenytípus közül válogathatunk ebben és ráadásul plusz pénz költése nékül is remekül élvezhető a játék.

[appstore id=”882453590″]

+1 helyett +2

Szerettem volna a lista végére még egy +1 játékot is betenni, de nem sikerült döntenem, ezért +2 játékot választottam. Mivel a következő két alkotás igaz autós játék, de nem a klasszikus értelemben vett versenyzős alkotások, ezért nem kerülhettek be a sima listába, viszont annyira különlegesek, hogy nem hagyhattam ki őket a cikkből.

Carmageddon

Carmageddon képernyőfotó

A Carmageddon egyértelműen a legőrültebb autósjáték, ami valaha készült. Nem mai alkotásról van szó, hiszen közel húsz éve jelent meg először és iOS-re is már nagyjából öt éve, de ez semmit se ront az élvezhetőségén.

Akik pedig esetleg nem ismernék a játékot, azok kedvéért egy kis bemutatás. A játék célja, hogy az autóversenyzést egy kicsit másképp közelítse meg, ugyanis 3 módon is teljesíthetünk 1-1 pályát. Az első a klasszikus menjünk, előzzünk meg mindenkit és elsőként menjünk át a célvonalon megközelítés. A második megoldás, hogy üssük ki az ellenfeleinket, lökjük őket szakadékba, kapjuk őket nagy sebességgel telibe, a lényeg, hogy égjenek porrá az út közepén, persze ezt csak óvatosan, mert mi is megjárhatjuk ezzel a módszerrel. A harmadik pedig az összes gyalogos elgázolása. Menet közben pedig krediteket és fegyvereket lehet majd felkapkodni, ezzel is látványosabb a műsor.

[appstore id=”498240451″]

Crazy Taxi

Crazy Taxi képernyőfotó

A Crazy Taxi név a játéktermek szerelmeseinek ismerősen csenghet a 2000-es évek elejéről (1999-ben jelent meg az első rész). Az első rész iOS átiratát még 2010-ben kiadta a SEGA, de 2014-ben egy új rész is napvilágot látott Crazy Taxi: City Rush néven, rengeteg újítással. Autós játék, de nem hasonlít szinte semmiben a megszokott autós játék modellre. Nincs gáz, se fék, a taxi megy magától előre, nekünk csak a sávváltással és a kanyarodással kell foglalkoznunk. Sávváltáshoz csak el kell húznunk az ujjunkat a képernyőn (swipe) és ezzel kikerülni a forgalmat, mert az lassítja a fuvart és úgy nem fizetnek érte az utasok, a kanyarodás pedig úgy történik, hogy amerre szeretnék kanyarodni, a képernyő azon oldalát megnyomjuk és egy szép farolással máris bekanyarodik a taxi.

Utunk során az úton el vannak szórva pénzérmék, amiknek az összegyűjtésével tudjuk turbózni, illetve “pimpelni” a verdát, amire azért van szükség, mert minél jobban tuningolt a járgány, annál könnyebben tudjuk teljesíteni a küldetéseket, a látvány tuning pedig bónusz jattot jelent. A GPS navigáció zöld nyíl formájában mutatja, merre kell haladnunk és képes az útvonal újratervezésére is. Többfajta játékmód és küldetés van az egyszerű, egy vagy több utas időre való leszállítása és akár a tankkal való rombolás között, szóval elég változatos a játék. Teljesítményünk alapján szintet tudunk lépni, melynek a segítségével új taxit és fejlesztéseket tudunk elérni. Minél több időt ölünk bele a játékba, annál betegebb és élvezetesebb lesz, de szerencsére egy-egy küldetés kevesebb, mint egy percet vesz igénybe, így szinte bármikor lehet vele egy keveset játszani.

[appstore id=”794507331″]

Neked mi a kedvenc vsersenyzős játékod iOS-re?

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Én azért betiltaná volna ide a Car X Drift Racing-et is de jó kis összeállítás

  2. Én Xbox-on Forzázok kormánnyal, pedállal (kicsit komolyabban, mint akik arról csinálnak Youtube videót, hogy lehet összezúzni egy Bugattit) és az egyetlen IOS-es autós játék ami leköt, az a RR3. Amúgy még a Traffic Racer sem rossz.

  3. és melyik az, amelyiket nem unod meg pár kör vagy pár nap után?

  4. Onderon: Az nem játék kérdése, hanem életkor.. 🙂 anno amikor tizen éves voltam, haverokkal reggeltől estig játszottunk. Most meg kb 10 éve nem játszom szinte semmivel, mert nem köt le. Egy játék van, amivel játszom és a kedvencem is, de az nem autós és nem is 3d-s. Dungeon Rush a neve. Szerintem ezek az autós játékok a tizen-huszon éveseket köti le igazán. Kb 22ig utána jön az a korosztály aki még játszik de már keveset. Majd azok, akik egyszer letöltik, nyomják 1-2 órát és azzal a lendülettel letörlik. Persze van kívétel, gondolom vannak olyan 40-50 évesek akik játszanak, de ők az elenyésző létszám miatt nem hiszem, hogy a statisztikába beleszolhatnának.


Add a Comment