fbpx Skip to content

Az Apple hordozható laptopjai mindig is hosszú akkumulátor idővel rendelkeztek. Általában 8-10-12 órát is tudjuk használni ezeket a MacBook modelleket anélkül, hogy aggódnunk kellene a töltő miatt.

Apple MacBook Pro 13

Ez mára már azt jelenti, hogy akár otthonról is nyugodtan elindul az ember töltő nélkül, pici odafigyeléssel tényleg a teljes napot kibírja. Én úgy gondolom, hogy a legjobb akkumulátor idővel továbbra is a MacBook Air rendelkezik. A Which? tesztjében kipróbálták, hogy meddig bírják a Windows-os laptopok, de a kérdés az volt, hogy mit ír a gyártó és mire számíthat a felhasználó. Vajon tényleg annyit kapnak-e az emberek, amennyi a “dobozra van írva”? Ezt a tesztet lefuttatták egy MacBook Pro-n is.

Az 2016-os Retina MacBook Pro megjelenése után számos kritika érte az Apple-t az akkumulátor idővel kapcsolatban. Végül a cég a macOS frissítésében javította ezt a hibát, és mára már szinte ugyanazokat az eredményeket produkálja a készülék, mint a korábbiak. Erre egyébként mostanság tényleg nincs panasz, az új, Touch Bar-os gép hibátlanul működik, egyedül az ára az, ami nem éppen vonzó hazánkban.

A gyártól által megadott érték és a valóság

Minden gyártó más-más értéket ad meg, ha az akkumulátor időről van szó. Van, aki 6 órát, van, aki 7-et, sőt, akár 10 órát is rá szoktak írni a cégek. Ezt Windows alatt produkálni viszonylag nehéz. A Which? 67 készüléket próbált ki. Ezeknek a nagy része természetesen nem bírt a gyártó által előírt akkumulátor idővel, sőt, olykor csak a felét tudták mérni. A mérés mindig ugyanaz volt: átlagos felhasználói feladatokat futtattak automatikusan a gépeken. Ilyen például az internetezés, dokumentum szerkesztés és így tovább…

akkumulátorok

A képen az látszik, hogy egyedül a MacBook Pro volt képes arra, amit a gyártó előír. Ez egyébként mindenféle fényezés nélkül várható is volt, elvégre nekik sokkal egyszerűbb optimalizálni az operációs rendszert, hiszen minössze néhány tucatnyi különböző hardverre kell felkészíteniük, szemben a PC gyártók esetén meglévő kismillió különböző lehetőséggel. Ahogy fent írtam, az akkumulátor időre eddig nem volt panasz, ha az Apple-t nézzük, vagy ha igen, akkor a cég kijavította.

Összességében tehát, ha egész nap használni szeretnénk a gépünket, érdemes a Mac-en gondolkozni, mert tényleg azt fogja nyújtani nekünk, ami a dobozra is van írva, arról nem beszélve, hogy évek múltán is akár 2-3 órát bír az akkumulátor, ami más gyártóknál nem mondható el. Bővebben érdemes elolvasni a Which? tesztjét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Azért nem túl korrekt a tesztelő részéről a gyártók “vevőcsalogató” szemeteit is belevenni a vizsgálatba ???? A Macbookok konkurensei azért hozzák az ígért üzemidőt, ott már nem lehet lódítani.

  2. Dani, te fordítva ülsz a lovon…
    Az tán megengedett a gyártók részéről, hogy bármelyik, akár “vevőcsalogató” termékük esetében is hazudjanak az üzemidőről??


Add a Comment