fbpx Skip to content

Két év fejlesztés és fél év béta teszt után február 21-én, sok új funkcióval felvértezve jelent meg a ForkLift 3, ami egy kétpaneles, a magyar nyelvet is támogató fájlkezelő Mac-re.

A magyar fejlesztésű fájlkezelő megjelenése kapcsán fel is tettünk pár kérdést a fejlesztőknek, amire örömmel válaszoltak – és egy kupon kód segítségével most olcsóbban válthatunk a Mac App Store-os ForkLift 2-ről is a nem Mac App Store-os verzióra.

A fájlkezelők kérdése is egy olyan dolog, ami esetén embere válogatja, kinek mi tetszik. Sokan megelégednek a Finder kínálta lehetőségekkel, amely sokat fejlődött a macOS Sierrával is, mások pedig jobban szeretik a két panelre osztott munkaterületet. A ForkLift ez utóbbiak táborát gazdagítja.

Az új verziót a fejlesztők teljesen nulláról írták újra Swiftben, és rengeteg új funkcióval látták el a felhasználók visszajelzései alapján. A legfontosabb újdonságok, amik azonnal szembetűnnek majd, a következők.

Kedvenceink Dropboxban

Az app első indításakor rögtön bekapcsolhatjuk, hogy a kedvenceinket szinkronizálhassuk a Dropbox-fiókunkkal: ekkor a ForkLift egy külön mappát hoz létre a fiókunk alatt, ahová beteszi a Favorites.json fájlt – amihez természetesen rögtön egy külön titkosítási jelszót is meg kell adjunk.

ForkLift Mini

A másik lényeges újdonság, amit rögtön bekapcsolhatunk, a ForkLift Mini. Ez egy kis ForkLift ikont tesz a menüsávra, amin keresztül könnyen hozzáférhetünk a diskletekhez, dropletekhez és syncletekhez, így egy fájl szerverre küldése sokkal gyorsabbá válik majd.

Sötét téma (dark mode)

Amióta a macOS-ben használhatóvá vált a dark mode, a fejlesztők is elkezdték az alkalmazásaikat ellátni sötét témával. A ForkLift 3-ban ezt azonnal bekapcsolhatjuk:

A külön bekapcsolható dark mode talán jobb annál, mint ha automatikusan lenne sötét az app kinézete, még ha az ember a macOS esetén egyébként szereti is a sötét témát, mert akkor meg fennállhatna az, hogy az automatikát nem lehetne felülbírálni.

A ForkLift ennél természetesen sokkal többet tud:

A funkciók listáját érdemes megnézni a binarynights oldalán.

A ForkLift beállítása a Finder helyett

Ahhoz, hogy a legtöbb esetben a fájlműveleteknél a ForkLift nyíljon meg a Finder helyett, nyissunk egy Terminal ablakot, majd az alábbi parancsot írjuk be, és nyomjunk Entert:

defaults write -g NSFileViewer -string com.binarynights.ForkLift-3

Ezután lépjünk ki majd vissza (logoff/login), vagy indítsuk újra a Mac-et.

Amennyiben később letörölnénk a ForkLiftet, a Finder természetesen automatikusan visszaáll alapértelmezettre, de ha a ForkLift törlése nélkül szeretnénk visszaállítani az eredeti működést, akkor az alábbi parancsot kell kiadjuk:

defaults delete -g NSFileViewer

Frissítés ForkLift 2-ről

A fejlesztők új alkalmazásként adták ki a ForkLift 3-at, ami egyébként teljesen megszokott más szoftvereknél is, jussanak csak eszünkbe például a Microsoft Office kiadásai, vagy a macOS – illetve akkor még OS X – ingyenessé válása előtt az egyes új OS X-verziók.

Akik 2016. július 5. után vásárolták meg a ForkLift 2-t, azok most ingyenesen válthatnak a ForkLift 3-ra. Persze azoknak sem kell elkeseredni, akik ennél a dátumnál korábban vásárolták meg, számukra ugyanis kedvezményes frissítési ár érhető el. Akik pedig még nem vásárolták meg, azok számára pedig van egy 5 dolláros kupon kódunk is – erről bővebben alább! 🙂

Amennyiben a ForkLift 2-t a Mac App Store-ból vásároltuk meg korábban, úgy érdemes a nem Mac App Store-os verzióra váltani új licensz vásárlásával: egyrészt ebben az esetben nincsenek benne az Apple miatt szükséges sandboxing korlátozásai, illetve a verziófrissítések is sokkal hamarabb elérhetőek majd számunkra, mert nem kell az Apple jóváhagyásán átmenniük. Ebben az esetben az új single-user licensz vásárlásakor a kupon kóddal a kedvezményes frissítés áráért cserébe kapjuk meg a licenszet.

Az új verzió egyelőre nem érhető el a Mac App Store-ban, de a közeljövőben majd ott is megjelenik majd – azonban érdemesebb a nem Mac App Store-os verzióra váltani.

Kedvezményes, bevezető ár

Az új verzióra való váltást megkönnyítendő a fejlesztők kedvezményes nettó áron kínálják mind az új, mind a verziófrissítéses licenszeket:

A kedvezményes árszabás még nagyjából másfél napig érhető el.

Kupon kód

A fejlesztőktől kaptunk egy kupon kódot, amivel új single-user licensz vásárlásakor további 5 dolláros kedvezményt lehet igénybe venni a bevezető időszak alatt, így gyakorlatilag a kedvezményes verziófrissítés áráért, nettó $14.95-ért kaphatunk új licenszet.

A bevezető időszak lejártával a kupon kód 10 dollár kedvezményt ad majd, vagyis nettó $19.95 lesz az ár – ami a jelenlegi bevezető ár a single-user licensz esetén.

A kedvezmény igénybe vételéhez ezt a kupon kódot kell megadni a single-user licensz vásárláskor: MASUPRGD

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Annak mondom aki PayPal-lel fizetne, ott esély sincs beváltani a kupont. Előbb válasszátok a kártyás fizetés opciót, ott adjátok hozzá a kupont, majd menjetek vissza és válasszátok a PayPal-t. Ekkor már a kedvezményes árat fogja az is mutatni.

  2. mennyire totalcommanderes? 😀

  3. @rihekopo79: nem nagyon. Évek óta nem tudtam megszokni, ráadásul az előző verzió évekkel ezelőtt a mostani ár töredéke volt… Hiába no, felvitte az Isten a dolgukat… Én annyira nem ajánlom, szerintem pl a mucommander jobb és az ingyenes, nem tudom, hogy azt fejlesztik-e még…

  4. @Ffx: az előző verzió egyszer “űberakciós” meg egyszer talán még ingyenes is volt az App Store-ban, azért volt a mostani ár töredéke.

    a mucommandernek Java (JRE 1.6) kell. ég óvjon a Java telepítésétől.

  5. @Ffx: köszi… ez az egy nagyon hiányzik windows-ról (TC)

  6. @Jadeye: igen, anno próbálgattam és nem az igazi… (akkor marad a Transmit…)

  7. Nagyon sajnálom, hogy egy 100% hazai fejlesztésű PRO-nak kikiáltott szoftver, nem “beszéli” anyanyelvét!
    Ez tökéletes képet mutat a fejlesztők gondolkozásáról!
    Majd mikor rákérdezek a szupportnál, flegma, lekezelő válasz érkezik!

    Sajnálom, hogy ennyire… (NEM IS TUDOM, HOGYAN IS FOGALMAZZAM MEG)

  8. @fuji001: a ForkLift 3 természetesen tud magyarul, ahogyan a cikkben lévő képeken is láthatod.

  9. Őszintén: használja ezt valaki produktívan? Miért nem lehet ezeket úgy kezelni, mint a Total Commandert? Mármint miért nincs egy sem, ami olyasmi lenne?

    Én személy szerint command promptból MC-zek, de azért az sem az igazi. Lehet vele txt fájlokat gyorsan editálni, meg másolni, de ki is fújt. Se előnézet, se semmi.

    A Path Finder már egészen közelít, de közben meg béna mégis, hogy nem érti a két panel lényegét (van hogy 100-at is nyithatsz). Alapfunkciók hiányoznak, mint pl. az aktuális könyvtár megnyitása a másik panelben vagy a könnyű és gyors navigáció.

  10. @fuji001:

    szerk: Bocs egy régebbi verzióról szolt a történetem

  11. @fuji001: Pl a Forklift 2. Szóval fizess ki egy vagyont, újra, hogy megkapd a magyar nyelvet és a fekete tabokat… kösz, de nem.

  12. Szerintem is alap dolgok hiányoznak a Folklift-ből. A Total Commander mennyivel okosabb amikor win-t használok. Mintha a Folklift-et nem szakemberek készítenék…


Add a Comment