fbpx Skip to content

A PIP avagy a picture in picture mód a macOS Sierra óta érhető el rendszerszinten. Magyarul a kép a képben funkcióval a Safariban lejátszott videókat tehetjük ki külön “ablakba”, amelyet átméretezhetünk, és a képernyő négy sarkába húzva helyezhetjük el a megfelelő helyen.

A legtöbb esetben erre külön kis ikon van a videómegosztók lejátszásvezérlői között, de ha nincs, akkor a videóra “jobbklikkelve” érhetjük el ezt az opciót. YouTube esetén a HTML5 lejátszóban a második jobbklikkre jön elő ez a menüpont. Mi van akkor, ha ez valami oknál fogva mégsem érhető el, vagy túl sok számunkra a kétszeri kattintás?

Erre tulajdonképpen két megoldás is létezik. Egyrészt az App Store-ból letölthető egy alkalmazás, aminek a segítségével egy kis ikont is kapunk a Safariban lévő videóknál. Az App Store-os alkalmazás ingyenes (letöltés alább), és telepítés után keressük meg a Safari beállítások alatt a Safari Extensions menüt, majd ott aktiváljuk a PIP-et. Ezután már látható lesz YouTube-on is ez az ikon.

Jobb oldalt az utolsó ikon segítségével kapcsolhatjuk be a PIP-et egyetlen kattintással.

[appstore id=”1160374471″]

A második megoldást a Redditen találtam, itt végeredményben egy felhasználó bővített ki egy korábbi Safari plugint, ez működik több szolgáltatással is. Ha nem szeretnénk az App Store-ból letölteni, akkor csak kattintsunk ide és telepítsük fel ezt a bővítményt. (Itt megjegyezném, hogy a fenti, App Store-os azért biztonságosabb.)

Összességében a kép a képben funkcióhoz nem kell külön Safari plugin, de sok helyen talán egyszerűbb lehet egy ikont nyomogatni, mint kétszer jobb kattintást, sőt, az bizonyos esetekben nem is elérhető, bár ilyennel még nem találkoztam.

Ti használjátok a Sierra ezen funkcióját?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. “csak” videókra jó?


Add a Comment