fbpx Skip to content

Mindenki nagy örömére (nem) végre megérkezett a Facebook alkalmazásba is Snapchat My Story/Instagram Stories/Messenger-nap funkcionalitása. Juhúúú! Hiányzott, mint egy falat kenyér, bár jelenleg még elég korlátozott számban érhető csak el a felhasználóknál, de várhatóan hamarosan mindenkinél értékes helyet fog elvenni a kijelzőből.

A Facebooknál nincs megállás, az összes, tulajdonukban lévő szolgáltatás és alkalmazás lassan megkapja a Snapchat funkcióinak nagy részét, ha már egyszer magát a céget nem sikerült felvásárolni, a funkciót viszont lenyúlják. Először az Instagramban jelent meg ez a funkció, amiben szerintem még tök hasznos is, legalább nem tesznek ki mindent a falukra a felhsználók, hanem csak Story-ba. Messengerben már sokkal zavaróbb a dolog és nem is nagyon használja senki se, legalábbis az én ismeretségi körömben, viszont nem lehet eltüntetni és most még a Facebook appot is sikeresen teleszemetelték vele. Gratulálok.

Ma reggel rányomtam a Facebook appra, ami ennek hatására szépen frissített is magát és mire elindult, a tetején az Instagram Stories jól ismert karikája fogadott. Persze a frissítési leírás semmit se említ az új funkcióról, de ezt már megszoktuk Zuckerbergéknél.

Az új funkció neve nagyon fantáziadúsan Facebook Stories, ami már nevében is utal arra, hogy talán inkább az Instagram-féle megoldást fogja használni, de aztán használat közben rájövünk, hogy igazából ebbe került bele minden, amit a Messenger-napban is használnak és persze Snapchattől is le akartak nyúlni, hiszen végre az arcmaszkok is megérkeztek. Éljen!

Az alapkoncepció itt se különbözik a cég többi, már használatban lévő hasonló tudású szolgáltatásától. Állóban készíthetünk képet és maximum 10 másodperces videókat, viszont itt legalábbis jelenleg nincs meg az a határ, hogy egy napnál régebbi, már létező tartalmat nem tölthetünk fel. Rajzolhatunk, írhatunk a képekre, videókra, mindenféle matricákat tehetünk rájuk, különböző álló és mozgó effekttel is turbózhatjuk őket. Az a durva, hogy felsorolni se tudnám, hogy mennyi mindenféle hülyeséggel dobhatjuk fel az ilyen jellegű tartalmainkat, hiszen még akár a Prisma stílusaira hasonlító hatást is sikerült ide átemelniük.

Ahogy már megszokhattuk, innen is automatikusan, 24 órán belül eltűnnek a feltöltött tartalmak, ugyanúgy megnézhető, hogy kik és hányan nézték meg amit feltöltöttünk, de itt még akár közben lájkolhatnak is. Az látszik, hogy ez lett az a Snapchat-klón, amit szerintem már az elején is akartak, csak inkább a többi szolgáltatásukban tesztelgették és majd most szépen azokba is átkúszik minden újdonság. Bár az még látszik, hogy bizonyos képességekben gyengébb, mint elődei (írás, rajzolás), de nyilván ez hamarosan változik, talán már addigra, mire mindenkinél elérhető lesz.

Aminek én igazán örülnék, ha már egy tulajdonban van a három ilyen jellegű szolgáltatás, hogy ha legalább a kezelőfelület lehetne megegyező, mert ez így elég fura. Mondjuk az látszik, hogy azt szeretnék, hogy itt csináljunk meg minden tartalmat, amit majd a többi szolgáltatásba is felteszünk.

A Facebook Stories-zal egy időben a Direct is megérkezett, ami már ikonjában is az Instagram ugyanilyen néven futó szolgáltatására hajaz. Ez az a szekció a Facebook appban, amiben azokat a Stories tartalmakat nézhetjük meg vagy épp mi magunk is küldhetünk, amit nem mindenkinek akarunk megmutatni, hanem csak adott ismerőseinknek. Az ide küldött képek és videók 24 óráig elérhetőek, viszont maximum csak kétszer nézhetőek meg.

Biztos vagyok benne, hogy sokan fogják használni a Faceboom Stories-t, és abban is biztos vagyok, hogy már most rengetegen utálják, hiszen feleslegesen sok helyet vesz el a kijelzőből és jelenleg ki sem kapcsolható. A másik problémám vele, hogy nem biztos, hogy az 1000 fölötti ismerősi listámnak akarnék mindenféle, story-ba illő tartalmat feltenni és mivel jelenleg sehogy se szűrhető, hogy ki látja ezeket, így ez elég problémás. Na mindegy, majd ha világszerte elérhető lesz a szolgáltatás, akkor biztos sok minden fog változni, remélhetőleg pozitív irányba. Addig is én maradok az Instagram Stories-nál.

Te melyik hasonló szolgáltatást használod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. ????????????

  2. Szuper , nálam ma frissült és már így üzemel , csesszék meg !

  3. Akkor sem tűnik el, ha scrollozom a hírfolyamot? Lassan fél éve nem frissítettem az appot, és nem is fogom.

  4. undorító

  5. Nálam is megjelent ez a rohadmány.
    -Azóta balra swype nincs hogy lássam ki online vagy mikor volt 🙁 Van rá megoldás?
    -Illetve a settingsben azóta van egy chat setting ahol ki meg be lehet kapcsolni a chatet. De hol vagy mit nincs is chat… Vagy ez mit kapcsol? Köszi

  6. Ha visszateszem az előző fb app verziót (79) eltűnik?

  7. Igen, visszaraktam itunesból a 79-es verziót és stories sehol, ment a kukába! Yes

  8. Lefrissült így is ez a szutyok 🙁


Add a Comment