Az 1999-es Super Bowl Apple reklám, és ami mögötte van

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem sokkal a Super Bowl döntő előtt egy érdekes videó bukkant fel ismét az interneten, ami nem más, mint az Apple 1999-ben, a Super Bowl (Denver Broncos – Atlanta Falcons) szünetében leadott reklám. Ami azonban érdekesebb, hogy miről is szólt ez a rövid spot: 1999-et írunk, az informatikusok pánikoltak, ugyanis ekkorra tudatosult az IT világ számára az Y2K bugként ismert probléma.

A bugról röviden csak annyit, hogy az akkoriban nem túl nagy tárhelyek hatékonyabb kihasználásával akartak úgy játszani, hogy az évszámok esetén csak az utolsó két számjegy került eltárolásra, és csak az ezredfordulóra esett le a fejlesztők többségének, hogy ebben a kontextusban az 1900 és a 2000 bizony ugyanazon formában tárolódik, ami végül mindenféle nem várt anomáliához vezethetett volna, sokan pedig globális összeomlást jósoltak a hiba miatt.

Az Apple, pontosabban Steve Jobs és Ken Segall – az Apple akkori kreatív igazgatója – ezt a pánikot lovagolta meg, méghozzá egész ötletesen. Steve és Ken egy alkalommal telefonon beszélgettek az Y2K problémáról, amikor is Steve dicsekedett, hogy a Macintosh fel van készülve az ilyen esetekre is, hiszen ők előre gondolkoztak, és egészen 29 940-ig minden dátumot képesek helyesen kezelni.

Ekkor pedig jött a remek ötlet: miért ne csináljunk ebből egy reklámot? Szó sem volt ekkor még Super Bowl döntőről, vagy arról, hogy mikor kerüljön adásba, azonban remek lehetőséget láttak meg az általuk időben felismert probléma kezelésének hangoztatásában.

Segall neki is látott ötletelni, majd egy álmatlan éjszaka bevillant neki a 2001: Űrodüsszeia című C. Clarke regény, ahol a történet szerint a Jupiterre utazó asztronautákat egy programozási hiba miatt az űrhajó fedélzeti számítógépe, “HAL 9000” egytől egyig megölte, mondván, hogy veszélyt jelentenek a küldetésre. Csak egy túlélő maradt, David Bowman – ahogy a reklámban elhangzik “Dave” – akinek sikerült kikapcsolnia HAL-t, és eljutni a célállomásra.

Több sem kellett, megvolt a párhuzam, Segall-ék elkészítették a forgatókönyvet és bemutatták Jobs-nak, aki imádta már a kezdetektől fogva. Az elkészült, és a döntő éjjele alatt leadott reklámban HAL-t hallhatjuk, ahogy 2001-ben Dave-vel próbál kommunikálni, és kifejteni neki, hogy a 2000-es katasztrófa okozásakor nem volt választásuk, és nem az ő hibájuk volt, mert hibásan lettek felprogramozva. Ellenben ott volt a Macintosh, ami erre már időben fel lett készítve, és megváltoztathatott volna mindent.

A reklám óriási sikert aratott – ami egyébként az első volt az 1985-ös “Lemmings” óta – és a mai napig a hideg futkos az ember hátán, ahogy HAL a maga gépies hangján közömbösen tárja fel a tényeket Dave számára. A reklámról és annak készítéséről Ken Segall is megemlékezett blogján, érdemes lehet elolvasni.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az ilyesfajta kreativitás mintha kiveszni látszódna az Apple reklámjaiból, de a remény hal (avagy: HAL? 🙂 ) meg utoljára, hátha találkozunk még HAL-hez hasonló kaliberű spotokkal a jövőben.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!