fbpx Skip to content

Az iPhone-okba eddig is a Sony szállította a kamera szenzorát. Ez az az egység, ami befogadja a lencsén keresztül jövő fényt, és mindenféle algoritmus alapján ezeket az adatokat átalakítva kapjuk meg a fotót.

A szenzortól függ, hogy éppen mennyire lesz zajos egy fotó, éles, vagy éppen mennyire lesz jó a dinamika tartománya. A Sony eddig is nagyon jó szenzorokat készített, és ezekhez az Apple képfeldolgozó algoritmusai remekül passzoltak. Most pedig a cég egy teljesen új hardvert mutatott be, a három rétegű CMOS szenzort, ami brutális lassításokra és képminőségre lesz képes. Mit is jelent ez?

Az eddigi 2 rétegű szenzorokkal ellentétben egy új réteget kapott, amit DRAM memóriával láttak el. Ez tulajdonképpen két réteg közé ékelődik és ezzel sokkal gyorsabb fotózást tesz lehetővé. Ezt úgy kell elképzelni, mikor HDD helyett egy SSD rakunk a gépbe, itt a DRAM memória miatt brutális sebesség növekedést kapunk, és a szenzor emiatt sokkal több számításra képes.

Egy 19 megapixeles állóképet mostantól 1/120 másodperc alatt képes olvasni, ami 4x gyorsabb, mint a jelenlegi CMOS. Ez minimalizálja az úgynevezett fókuszsík torzítást (focal plane distortion), ami fontos lehet, ha mozgó tárgyat fotózunk:

 

Nézzétek meg a számokat, és a vonatot.

Ez persze nem minden, ezzel a DRAM-mal most már még lassabb videókat is készíthetünk. Pontosabban nagyobb fps sebességet érhetünk el, tehát a slo-mo videók sokkal látványosabbak lehetnek. Az alábbi videóban láthatjuk, ahogy ezzel a szenzorral készítettek 1000fps sebességű videókat:

Mivel eddig is a Sony gyártotta az iPhone-ok szenzorait, várhatóan az őszi iPhone “8” is megkaphatja ezt az újítást.

Nektek hogy tetszik?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. nem rossz, csak a szokásos kérdés: akku és a kapacitás bírja-e majd… 😀

  2. Ez a videó így egy kalap sz@r. Miért kell 15fps-ig visszalassítani? Úgy “remeg” a kép a lassított részeknél mint valami alkesz keze reggel…

  3. A minél jobb fotó engem jobban izgat, de ez sem rossz 🙂

  4. ha most mutattak be ezt a hardvert akkor iden meg szerintem biztos nem lesz benne a telefonban. foleg hogy egy pletyka szerint mar nyaron-nyar vegen elkezdik a gyartast…

  5. NAh azért nincs olyan messze Sony-éktól ez a technika,simán elképzelhető az idei iPhone-ban. Nekem egy kb 2 éves Sony RX100 Mark IV-esem van amiben pont ennyi fps-t tud a CCD. 2-3 év alatt nyílván le tudták már kicsinyíteni kompakt fényképező méretről iPhone méretűre 🙂

  6. a forrás alján található specifikációt még el is hiszed de ezt XD ne vicceljünk már

  7. Talán az idei iPhone nem foga megkapni, így jövőre is lesz mit eladni. Bár ne legyen igazam, mert 5S-ről mindenképp váltani fogok jövő tavasszal.

  8. És erre egy átlagembernek miért is van szüksége? Odáig oké, hogy felveszi a gyerekét ahogyan lassítva hisztizik meg a havert ahogy részegen 1000fps-sel pisál, haha, de aztán mi történik? Fenykép legyen jó, sötétben is lehessen normálisan fotózni, előlapi kamera legyen ugyanolyan minőségű, mint a hátlapi, akksi bírja egy napot és legyen végre gyorstöltés. Ezek fontosabbak lennének.

  9. Egyszer eljutunk oda is,hogy lassitasnal ne adjon olyan “elcseszett” zombi hangot,inkabb hang nelkul jatszana azt a reszt.

  10. Pete66: nemitsd le a telod, haver. Voila, kesz az uj feature, amire vagytal.


Add a Comment