fbpx Skip to content

Körülbelül 3 éve használom a Netatmo időjárás állomását, amit én kifejezetten szeretek. Mostanra kitapasztaltam, mi a megfelelő belső hőmérséklet, aminél kényelmesen tudok aludni, illetve ugyanezen a tapasztalatok alapján már tudom, hogy mit húzzak fel egyes kinti hőmérsékletkor.

A Netatmo Healthy Home Coach tulajdonképpen egy okos, otthoni egészségügyi állomás, ami megmondja, hogy mekkora a szoba belső hőmérséklete, a levegő páratartalma, a széndioxid értéke, és végül a zajszintje. Ezek olyan dolgok, amik nagyban befolyásolhatják a napunkat, életritmusunkat, fáradékonyságunkat. A Netatmo HHC lényegében segít, hogy az otthonunkban mindig megfelelőek legyenek ezek az értékek.

A termék kibontása után töltsük le az alkalmazást, majd pedig kövessük az abban lévő utasításokat. A készülék Bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonunkhoz, hogy automatikusan beállíthassuk a Wi-Fi-t. Ez csupán néhány lépés, semmi nagy ördöngösség, a lehető legfelhasználóbarátabb lett.

 

Ezután hadrendbe is állt a készülék, amit tetszőlegesen lerakhatunk a lakás egyik részébe. Én általában azt a helységet szoktam javasolni, ahol a legtöbbször vagyunk, ilyen például a nappali. A Netatmo Healthy Home Coach rögtön elkezdi figyelni, hogy mekkora a szoba a hőmérséklete, a levegő páratartalma, valamit a CO₂ és zajszintet is méri.

 

Amint látható, jelzi, és push értesítést is küld, ha éppen valami nem a megfelelő tartományban van. Ilyenkor télen legfőképp a magas CO₂, avagy széndioxid szinttel kell küzdenünk, mert viszonylag keveset szellőztetünk. Szerintem sokan otthon csak reggel, vagy éppen este nyitják ki az ablakokat, és így az egész lakásban vagy szobában megreked a levegő, ami fejfájással, fáradékonysággal járhat. A másik probléma a magas belső hőmérséklet is, ami ugyanezekhez vezethet, érdemes 21-23 fok között tartani a lakást.

A páratartalmat viszonylag nehezen tudjuk az otthonunkban befolyásolni, ellenben a zajszintet már annál könnyebben. Bár utóbbi szerintem teljesen egyénfüggő, de ha például a gyerek hangosan hallgatja a zenét, amíg nem vagyunk otthon, arról is tudhatunk. Ez funkció szerintem teljesen felesleges.

Viszont visszatérve a páratartalomra, ha asztmás gyerekünk van, akkor azt az alkalmazáson belül beállíthatjuk, így ezek az adatok jóval pontosabbak lesznek a gyakoribb méréstől, illetve megváltoznak a hibahatárok is az asztmának megfelelően.

A túl alacsony és a túl magas páratartalom nem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem fabútorainknak, ruházatunknak, növényeinknek sem tesz jót. A környező levegő vízgőztartalmát, a relatív páratartalom fogalmával jellemezzük. A relatív páratartalom azt fejezi ki, hogy a levegő aktuális páratartalma, hány százaléka annak a vízgőztartalomnak, amit az adott hőmérsékletű levegő maximálisan meg tud tartani. A páratartalomtól függ hőérzetünk. Testünk hőleadó képességét befolyásolja a környezetünkben élő kórokozók, allergén mikroorganizmusok számát, valamint különböző légszennyező anyagokkal (formaldehid, kén és nitrogén oxidok) reakcióba lépve, azokkal irritáló végtermékeket alkothat. Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket oly módon, hogy módosítja az izzadásnak, testünk egyik alapvető hűtő folyamatának hatékonyságát. A bőrfelszínre kiválasztott verejték önmagában még nem hűt, csak ha elpárolog. (Forrás)

A Netatmo Healthy Home Coach HomeKit támogatást is kapott. Így a Siri segítségével bármikor megkérdezhetjük tőle, hogy éppen hány fok van a lakásban vagy mekkora a CO₂ szint. Amennyiben van Apple TV-nk (vagy egy iPad), úgy a Siri működik távolról is. Az alkalmazás természetesen működik távolról is, tehát nem kell otthon lennünk, lekérdezhetjük bárhol és bármikor az otthoni adatokat.

Amennyiben a telefonunk nincs nálunk, akkor a HHC tetejének az érintésével megtudhatjuk, hogy éppen milyen állapotban van az otthonunk. A termék közepén végig fut egy LED-csík, ami jelezni tudja nekünk a már fent látott színekkel, hogy éppen jó vagy rossz állapotok uralkodnak.

Viszonylag kevés munkával kényelmessé tehetjük az otthonunkat a Netatmo segítségével. Így nem csak magunkra, hanem a családunkra is odafigyelhetünk. Az alkalmazásban egyébként vissza nézhetjük az elmúlt órák, napok adatait, ha esetleg erre lenne szükség, de ne számítsunk semmilyen nagy statisztikai grafikonokra. Ezt meghagyták az időjárás állomásnak.

Netatmo Station – Netatmo Healthy Home Coach

Mivel nekem itthon van Netatmo Station, avagy időjárás állomásom is, ezért a HHC számomra semmivel sem ad többet. Ugyanezeket a méréseket tudja maga az időjárás állomás is, illetve ugye ott van külső szenzor a külső hőmérséklet, páratartalom méréshez, ami sajnos a HHC-hoz nem párosítható. A Netatmo HHC-nak nincs webes felülete, míg az időjárás állomásnak igen. Így végeredményben egy sokkal felhasználóbarátabb terméknek mondanám a Netatmo Healthy Home Coach-ot, mivel a felület sokkal inkább a hétköznapi embereknek, családoknak készült. Ezzel szemben ez azt is jelenti, hogy külső alkalmazásokkal nem képes kommunikálni, nincs webes felülete, és nincsenek hozzá kiegészítők sem.

Konklúzió

A Netatmo Healthy Home Coach egy remek okos-kiegészítő lehet a lakásunkban, ha kíváncsiak vagyunk a fenti értékekre. Számos problémát megelőzhetünk vele, és az adatokat egy rendkívül egyszerű, minden számára logikus és szép felületen mutatja meg nekünk. Ez egyben a előnye és a hátránya is, mert mindezek mellett “csak” ennyit tud. Nem tud kommunikálni más rendszerekkel, és kiegészítőkkel sem. Amennyiben mégis megvásároljuk, biztosak lehetünk benne, hogy pozitív változást hoz majd az otthonunkba, életünkbe. 🙂 Az ára 34.990Ft és megvásárolható itt.

[wp-review id=”85301″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Nekem van vettem amazon-on keresztül, de visszaküldtem, mert össze vissza küldözget mindenféle infót, hogy mikor kell szellőztetni! Ennyi pénzét szerintem vannak jobb cuccok is!

  2. @byron: jól értem, hogy az volt a bajod, hogy állandóan szólt, ha szellőztetni kell?

  3. @jarodfree: nem. a legtöbb fórumon, vásárlási oldalon lehúzták, mert pontatlan, összevissza mér és nagyjából semmi értelme. csak itt, ezen az oldalon minden, ami iphone-hoz köthető, apple oldalon megvásárolható 1.5x-es áron a többi bolthoz képest és az admin-nak is van, az csakis jó lehet és hibátlan és az életedet is megváltoztatja! Az égvilágon semmi értelme ezeknek, újgazdag gyerekeknek lett kitalálva, hogy vagyonokat költsenek rá, cserébe ők meg azt hiszik, hogy mekkora menő hitech császárok. közben meg csak jól át vannak verve 😀 200ezerért radiátort csavargató honeywell, meg 30ezres kamu páratartalom mérő 😀 kb. éve 10ezer ft-ot spórolsz kb az előbbivel, utóbbi meg olyan, mint az app-ok amik arra figyelmeztetnek, hogy igyál. 😀

  4. 14-ért rendeltem Broadlink A1-gyet, ugyan ezt tudja ráadásul rendesen..

  5. Onderon:
    Mesélj még, olyan szívesen hallgatom :).

  6. @Agent_H: Hagyd, sokkal jobban tudja!!!!444 🙂

  7. Én minden komoly tesztoldalon azt olvastam, hogy pontos. Drága, keveset tud, de pontos.

  8. A broadlink A1 nem lehet rossz.

  9. @jarodfree: az első problémám az installáció során merült fel, mert nálam az összes 2,4-es WI-FI ki van kapcsolva és nem volt sehol sem leírva, hogy ez az új generációs cucc csak 2,4-en tud kommunikálni. Mire erre rájöttem addigra kellően felidegesítettem magam…

    Szellőztetés témaköre: igen, össze vissza figyelmeztet, pl. tegnap hajnalban arra ébredtem, hogy kaptam egy notification-t, miszerint sürgősen szellőztetni kellene a gyerek szobában mert iszonyatosan rossz a levegő. Az érték reggel 6-kor: 1453ppm volt. Ekkor még nem rontottam be és ébresztettem fel a gyereket, hanem megvártam ameddig magátol felkel. Időközben ez az érték 7 órára 1331ppm-re javult, és csak ezután ébredt a gyerek 7.20-kor (furcsa módon a levegő értéke valamelyest javult közel 1,5 óra alatt).
    Miután a gyerekem nem növény és tudomásom szerint nem tud O2-t termelni, arra a következetesre jutottam, hogy vagy pontatlan, vagy nincsen erre nekem 99 euróért szükségem.

    Egyébként a leírás nagyon jó és köszönöm, hogy van aki veszi a fáradságot és teszteli az ilyen termékeket.

  10. @byron: én több helyen is olvastam a 2.4-es wifi dolgot. Pedig nincs is ilyen cuccom. Sőt ott gubbaszt az infó a termékleírásban is. Mondjuk nekem eszembe se jutna kikapcsolni a 2.4 GHz-es kommunikációt, mert még az eszközök 70-80%-a nem 5GHz-en kommunikál. De ez persze szokás kérdése.
    A gyermeked tuti nem termel oxigént, de annak is nagyon kicsi a valószínűsége (remélem), hogy légmentesen lezárt helyiségben kell aludnia. Így bizony hálistennek kaphat némi frissebb levegőt akár csukott ajtón keresztül is.
    De tudomásul vettem, hogy te kikéred magadnak, ha éjszaka is szól, amikor a gyermeked rosszabb minősegű légtérben alszik. Mások vagyunk, én ezt megnyugtatónak tartanám…

  11. byron, onderon:
    Nem akartok összeköltözni?

  12. Jó régi cikk… Valahogy kimaradt nekem.
    A véleményem erről a cuccról az, hogy alapvetően nem felesleges egy ilyen. De… nekem van Netatmo Weatherstation-öm. Van hozzá pluszban egy belső szenzor, és még van egy Rain szenzorom is a tetőn. Elég jó kis cucc így egyben, tetszetős az App is, van web-es felület (igaz nem az eszköznek). A station mindent feltölt egy szerverre, és ott lehet nézegetni mi újság. Nade, ez a HHC egy nagy átverés, ott rohadjanak meg ahol vannak. Ugyanazokat a paramétereket méri mint a netatmo, de nem ám netatmora adnának ki firmware frissítést, hogy tudjon mondjuk HomeKit-et… nem. Inkább új vasat vegyen a paraszt. Amit persze nem tud hozzápárosítani a meglévő cuccaihoz, másik app is kell hozzá. Miért kell ilyen gyökérnek lenni? Az alap station 50000 HUF !!!!!! ÖTVENEZER! 1 szenzor 20000! Nem azt mondom, nem sajnálom, de legalább utána némi támogatást elvárhatna a “tisztelt” ügyfél, nem? 🙁


Add a Comment