USB-C/USB-A csatlakozós Sandisk Pendrive 16GB-128GB kapacitással

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassan, de biztosan közeledik felénk az USB-C szabvány, és mivel az Apple a legújabb gépeibe is már csak ezt a csatlakozót rakta, egyre több gyártó kényszerül arra, hogy tényleg ezt a szabványt használja.

Mielőtt elkezdtem használni az új 2016-os Touch Bar-os gépet, féltem. Féltem attól, hogy az USB-C miatt majd folyamatosan szívni foguk és ez egy teljesen valós félelem volt, de végül alaptalan lett. Több mint 1 hónapja használom az új gépet, és ezalatt nyilván beszereztem néhány átalakítót, de összességében teljesen fájdalom mentes az USB-C használata. Az egyetlen fájó pont az SD-kártya olvasó hiánya lett végül, melyet azért egy viszonylag drága külső kártya olvasóval tudtam megoldani. Minden más átalakító minimális összegembe került. A napokba került hozzám a Sandisk új pendrive-ja, mely a sima USB-A csatlakozó mellett megkapta az USB-C-t is, így az új gépen még átalakító sem szükséges a használatához.

A Sandisk USB-C/USB-A pendrive alig nagyobb az ujjbegyünknél, így akár egy pénztárcában is elférhet. 16, 32, 64, és 128GB-os kapacitással érhető el, nálam a legnagyobb járt. Több szempontból is teszteltem a kis hordozható pendrive-ot. Egyrészt nyilván a méret számított, másrészt a sebesség, illetve a használhatóság. A fenti képen láthatjátok, hogy hogyan néz ki egy USB-A – USB-C átalakítóval használt pendrive, illetve mellette a Sandisk terméke. Alul pedig azt, hogy ha csak 2 USB-C-vel rendelkező MacBook-unk van, akkor is tudjuk azt tölteni és használni is mellette a pendrive-ot.

A Sandisk pendrive-ja kétféle csatlakozóval használható. Az egyik ugye a klasszikus USB-A típusú, jelen esetben USB-3 támogatással, a másik pedig az új USB-C. Egy pici műanyag segítségével válthatunk eme két port között: az egyik irányba eltolva USB A-t kapunk, a másik esetben pedig USB-C-t.

Természetesen teszteltem a sebességet is, amivel meg voltam elégedve. USB-C és USB-A alatt is íráskor átlagosan 61MB/s sebességre volt képes, olvasáskor pedig 149MB/s-re. Ez átlagon felüli írásnak és olvasásnak felel meg.

Konklúzió

A Sandisk márka régóta jelen van, ha külső adattárolásról van szó, így várható volt, hogy olyan terméket tesznek le az asztalra, amibe viszonylag nehéz belekötni. A műanyag kivitel hátrány és egyben előny is. A kis csúszka szerintem viszonylag könnyedén elmozdulhat, kilazulhat, tönkremehet. Azonban ugyanennek a műanyag váznak köszönhetően a termék rendkívül könnyű, így egy zsebben, táskában, akár pénztárcában is észrevétlenül tárolhatjuk. Sem a sebességére, sem a külsőre nem volt panaszom, a géphez csatlakoztatva elfért más kábel mellett is, ami fontos szempont. Az pedig, hogy mindkét csatlakozó típust támogatja, már csak hab a tortán.

Az összes változatot ide kattintva találjátok meg, az ára 8980Ft-tól kezdődik.

Sandisk USB-C/USB-A Pendrive
  • Külső megjelenés, kialakítás
  • Sebesség
  • Ár/érték
4.2

Végleges pontszám:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Egy dolgot nem értek, de lehet hogy ez csak a tájékozatlanságom miatt van.
    Az USB szabvány 5V feszültséget biztosít, változó áramerősség mellett.
    Fogalmam sincs, hogy az eddigi macbook-ok mennyi áramot használtak töltéshez, de akkor most változott a szabvány, vagy az új gépek elmennek 5V-ról?

  2. @scarabeus: nincs felcserélve, a 32GB-osnál EU-s adószámmal olcsóbb. EU-s adószám nélkül a legalsó ár az érvényes, magyar ÁFA-tartalommal. a 16GB-os esetén nincs EU-s adószámmal való ár, csak magyar ÁFÁ-s.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!