fbpx Skip to content

Lassan, de biztosan közeledik felénk az USB-C szabvány, és mivel az Apple a legújabb gépeibe is már csak ezt a csatlakozót rakta, egyre több gyártó kényszerül arra, hogy tényleg ezt a szabványt használja.

Mielőtt elkezdtem használni az új 2016-os Touch Bar-os gépet, féltem. Féltem attól, hogy az USB-C miatt majd folyamatosan szívni foguk és ez egy teljesen valós félelem volt, de végül alaptalan lett. Több mint 1 hónapja használom az új gépet, és ezalatt nyilván beszereztem néhány átalakítót, de összességében teljesen fájdalom mentes az USB-C használata. Az egyetlen fájó pont az SD-kártya olvasó hiánya lett végül, melyet azért egy viszonylag drága külső kártya olvasóval tudtam megoldani. Minden más átalakító minimális összegembe került. A napokba került hozzám a Sandisk új pendrive-ja, mely a sima USB-A csatlakozó mellett megkapta az USB-C-t is, így az új gépen még átalakító sem szükséges a használatához.

A Sandisk USB-C/USB-A pendrive alig nagyobb az ujjbegyünknél, így akár egy pénztárcában is elférhet. 16, 32, 64, és 128GB-os kapacitással érhető el, nálam a legnagyobb járt. Több szempontból is teszteltem a kis hordozható pendrive-ot. Egyrészt nyilván a méret számított, másrészt a sebesség, illetve a használhatóság. A fenti képen láthatjátok, hogy hogyan néz ki egy USB-A – USB-C átalakítóval használt pendrive, illetve mellette a Sandisk terméke. Alul pedig azt, hogy ha csak 2 USB-C-vel rendelkező MacBook-unk van, akkor is tudjuk azt tölteni és használni is mellette a pendrive-ot.

A Sandisk pendrive-ja kétféle csatlakozóval használható. Az egyik ugye a klasszikus USB-A típusú, jelen esetben USB-3 támogatással, a másik pedig az új USB-C. Egy pici műanyag segítségével válthatunk eme két port között: az egyik irányba eltolva USB A-t kapunk, a másik esetben pedig USB-C-t.

Természetesen teszteltem a sebességet is, amivel meg voltam elégedve. USB-C és USB-A alatt is íráskor átlagosan 61MB/s sebességre volt képes, olvasáskor pedig 149MB/s-re. Ez átlagon felüli írásnak és olvasásnak felel meg.

Konklúzió

A Sandisk márka régóta jelen van, ha külső adattárolásról van szó, így várható volt, hogy olyan terméket tesznek le az asztalra, amibe viszonylag nehéz belekötni. A műanyag kivitel hátrány és egyben előny is. A kis csúszka szerintem viszonylag könnyedén elmozdulhat, kilazulhat, tönkremehet. Azonban ugyanennek a műanyag váznak köszönhetően a termék rendkívül könnyű, így egy zsebben, táskában, akár pénztárcában is észrevétlenül tárolhatjuk. Sem a sebességére, sem a külsőre nem volt panaszom, a géphez csatlakoztatva elfért más kábel mellett is, ami fontos szempont. Az pedig, hogy mindkét csatlakozó típust támogatja, már csak hab a tortán.

Az összes változatot ide kattintva találjátok meg, az ára 8980Ft-tól kezdődik.

[wp-review id=”85221″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. drágábbra számítottam…

  2. És hol van most a kommentcunami a sok fröcsögő port huszártól, akiknek ugye még nem volt ilyen gépük de már temették….

  3. @Józsi: nem erre a kommentre számítottam… 😀

  4. Egy dolgot nem értek, de lehet hogy ez csak a tájékozatlanságom miatt van.
    Az USB szabvány 5V feszültséget biztosít, változó áramerősség mellett.
    Fogalmam sincs, hogy az eddigi macbook-ok mennyi áramot használtak töltéshez, de akkor most változott a szabvány, vagy az új gépek elmennek 5V-ról?

  5. @tzolesz: Elvileg úgy harangozták be, hogy akár 100W-ot is át tud vinni, 20V – 5A ebből a Mac-nek elvileg elég csak 29W

  6. @tzolesz: Az 5V maradt, az áramerősség lett sokkal nagyobb.

  7. @suny5539: jogos, 5V/5A-val ki se jönne a maximum.

  8. @suny5539: Géptől függően igen. Pl a 12-es gép 29W töltővel jön a 15-ös rMBP pedig 86W-os. Ha 29-essel töltöm akkor szinten tartja, de nem tölti fel.

  9. Itt vagyok, parancsolj. Miben állhatok rendelkezésedre?

  10. 16 gigás 8980, 32 gigás 4200 Ft? Szerintem fel van cserélve a 2 termék ára. Mindenesetre 16 gigáért 4200 Ft nagyon jó ár.

  11. @scarabeus: nincs felcserélve, a 32GB-osnál EU-s adószámmal olcsóbb. EU-s adószám nélkül a legalsó ár az érvényes, magyar ÁFA-tartalommal. a 16GB-os esetén nincs EU-s adószámmal való ár, csak magyar ÁFÁ-s.


Add a Comment