fbpx Skip to content

Nem iszom eleget. Mármint a sör mennyiséggel legtöbbször nincs baj – viszont a vízzel igen. Valahogyan elfelejtek napközben eleget inni. Persze reggel megiszom a teámat, kakaómat, de az irodában egyszerűen nem iszom, sőt, ha kimegyünk enni és nem jár a menühöz alapból innivaló, akkor még az ebédnél is kimarad, aztán este érzem, hogy nincs bennem elég folyadék. Azonban ha ilyenkor pótolnám azt a vízmennyiséget, amit napközben kellett volna bevinnem a szervezetembe, akkor éjjel biztos ki kellene mennem a vécére.

Már régóta szemezek egy olyan alkalmazással amivel nyomon tudom követni, hogy mennyi folyadékot vittem be a szervezetembe – és figyelmeztet, ha elmaradásom lenne. Több ilyen app is van az App Store-ban, de valahogy eddig még nem jutottam el egyik letöltéséig se. Az Apple App of the Week akciójának keretében viszont most az egyik, ha nem a legjobb ilyen jellegű app, a WaterMinder tölthető le ingyenesen egy héten keresztül.

Először nézzük is meg, miért fontos a megfelelő folyadékbevitel, aztán rátérhetünk az alkalmazásra, hogy az minként képes segíteni nekünk.

A testünk több mint fele víz, ez nemtől, kortól, testalkattól, stb. pár százalékban eltér mindenkinél. Az izmaink 75%-a, az agyunk 90%-a, a vérünk 83%-a és még a csontjaink 22%-a is vízből áll. Már ebből is jól látszik, hogy ha nem viszünk be elég folyadékot naponta szervezetünkbe, akkor hamar annyi lesz nekünk. Nem hiába van az, hogy étel nélkül szélsőséges esetekben sokáig, akár 4-6 hetet is kihúz az ember, viszont víz nékül csak pár napig bírja.

Az elegendő víz fogyasztása egészségesebbé, szebbé teszi a bőrt; segít megelőzni a fertőzéseket és általános szinten is egészségesebbek leszünk tőle; jobban tudunk gondolkozni, hiszen az agyunknak oxigénre van szüksége és ehhez elengedhetetlen a megfelelő vérellátás is. Sorolhatnám még a további érveket, de ez nem egy egészségügyi oldal, akit jobban érdekel a dolog, az úgyis utánanéz majd a szakirodalomban. Na de hogyan is tud nekünk segíteni a WaterMinder, hogy elég folyadékot vigyünk be napi szinten a szervezetünkbe?

Az alkalmazás letöltése után meg kell adnunk néhány adatot magunkról, vagy hát persze ha használjuk a Egészség (Health) alkalmazást, vagy egyéb egészségügyi appot, vagy épp okoseszközt, akkor már csak engedélyeznünk kell, hogy ezekhez hozzáférhessen a WaterMinder és kiszámolhassa az életmódunkkal együtt, hogy mennyi folyadékra lenne szükségünk napi szinten.

Én ugyebár az Apple Watch, a Beddit és Wahoo mérlegemnek köszönhetően (már ha épp hajlandó szinkronizálni) már elég sok információt tárolok a Healthben, ezért csak azt kellett megadnom, hogy mennyire aktívak a mindennapjaim és így nekem nagyjából 2,5 litert mondott. Ennyit szerintem biztosan nem iszom, ezért azt mondtam, először próbálkozzunk meg az általánosan ajánlott két liter per napos limittel, aztán meglátjuk, hogy válik be.

Amint ezzel kész vagyunk, már el is kezdhetjük hozzáadni az éppen legurított pohár vizet. Egy ember rajz szépen elkezd megtelni vízzel, ahogy a nap folyamán bejegyezzük, amit megittunk. Az alkalmazás nem fogja tudni magától, hogy megittál egy kólát, ahhoz kellene külön egy okospohár, így sajnos rá vagyunk kötelezve arra, hogy manuálisan vigyük be az adatokat. Szerencsére erre a problémára számos alternatívát nyújt az app: 3D Touch segítségével az ikonról, Értesítési központ widgetből, vagy akár Apple Watch-ról is bevihetjük az adatokat.

 

Az alkalmazás gyűjthető badgekkel próbál minket motiválni arra, hogy igyunk és ezt jegyezzük is fel, továbbá másfél óránként értesítést is küld, hogy bizony itt az ideje inni. Az értesítések természetesen kikapcsolhatóak, egyediek is beállíthatóak, illetve az előre beállítottak közül is szabadon kapcsolgathatjuk, hogy melyikre van szükségünk, így aki mondjuk későn kel és sokáig fenn marad, az kikapcsolhatja nyugodtan a reggeli értesítéseket.

Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás nemcsak tiszta vizet tud feljegyezni, hanem számos egyéb folyadékot is. A beállításokban megnézhető, hogy miket képes számolni az app és azt is láthatjuk, hogy melyik folyadék az, ami igazából elvon a szervezetünktől vizet vagyis vízhajtó hatása van. A víz 1.0-s értékkel bír, a kávé már csak 0.9, a tej például 1.2, viszont a sör 0.9 (rosszabbra számítottam), a tömény pedig 0.5, amit egy görbe estén és annak másnapján csúnyán meg is tapasztalunk. Alapból három pohár/üveg méret van beállítva, ezek szerkeszthetőek, illetve újak is hozzáadhatóak, ezért érdemes lemérni azokat a bögréket/poharakat, amiket napi szinten használunk. Ezeket alapból víznek számítja, viszont ha a hamburger ikont megnyomjuk, akkor egyedi mértékben beírhatunk másfajta üdítőket is.

A History fülön napra, hétre, hónapra és évre is visszanézhető, hogy mikor mit ittunk és mennyit. Ha véltelenül valamit rosszul írtunk be, akkor itt javítható vagy törölhető is. Természetesen a HealthKitnek köszönhetően a WaterMinder nemcsak olvasni képes az Egészség alkalmazás adatait, hanem írni is, ezért ha más alkalmazást is használunk, ami képes számolni a bevitt folyadékot, akkor a szinkronizálás oda-vissza megy és mindent látunk egy helyen.

Számomra egyértelműen hasznos a WaterMinder, azon leszek, hogy használjam és tényleg több vizet igyak ezáltal. Az Apple Watch számlapra kithető kis ikonnak köszönhetően annyira egyszerűvé vált ez az egész, hogy az leírhatatlan. Kimegyek a konyhába, megiszom egy pohár vizet, rányomok csak az órára, és kész – ha meg épp nem ittam már egy ideje, akkor megkocogtatja a csuklómat. Zseniális. Aki hozzám hasonlóan nem iszik eleget az ne habozzon, töltse le most.

[appstore id=”653031147″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Már ne haragudj, de ez most komoly? Cipőfűzőt azért nem kell egy app segítségével bekötni ugye? A többi alapvető dologról nem is akarok kérdezni, mert merem remélni azok azért mennek egyedül is és sem app sem szülői segítség nem kell!? ????. ????????????

  2. Bocs de ez a magas labda volt, a halonal álltam pont! ????

  3. Na fene amit leírtam törlődött, még 1x már lusta vagyok!

  4. Én például nagy hasznát veszem….Sajnos nagyon keveset ittam amiből már egeszségügyi problémám is volt! Egyszerűen megfeledkezem az ivásról. Napi 1/2 l folyadékot vittem be a 3 l helyett. Az hogy neked ez haszontalan az nem jelenti azt hogy másnak is az!

  5. @gunar: Én is kifejezetten hasznosnak tartom. És itt jön a “rohanó világunkban néha alapvető szükségleteinkre sincs időnk figyelni” típusú szöveg. És ez sokaknál így is van. Van, hogy nincs idő figyelni, elfelejted, beletemetkezel munkába, tanulásba stb.
    Szóval neked nem hasznos, általában nekem sem, de van, hogy észreveszem, hogy délután van és alig ittam, ilyenkor az appal könnyebben behozható a szükséges lemaradás szerintem.
    Ha lenne iphoneom már telepíteném 😀

  6. + az különösen tetszik, hogy ahogy nézem a képeken, az impact résznél a kv, alkohol stb-nél beleszámítja a vízhajtó és vízelvonó 6ást is. 🙂

  7. @gunar: Te ritka egy idióta vagy 😀

  8. Örülök, hogy másnak is feltűnik…

  9. @expa: @Agent_H:
    Még szerencse hogy Ti nem vagytok és az appal tudtok végre annyit inni amennyit kell! Gondolom amiket feljebb nem fejtettem ki azokhoz is ha lenne app használnátok!? 😀

  10. @gunar: ön egy hős.

  11. @Zoltán Hornyák: @Cylon:
    Nem hiszem hogy egy felnőtt embernek erre szüksége van! Soxor volt már hogy én is keveset ittam, mert nem iszom csak hideg folyadékot télen is és nem volt, persze ez a saját problémám, de olyan hogy elfelejtek inni nem is vágom hogyan fordulhat ez elő, hiszen ha szomjas vagyok és lehetőségem van iszom, ha nincsen pótolom, ha beteg vki és azért kell többet innia, annak meg ezt számon kell tartania, ergo ezzel él együtt (sajnos).
    De az hogy egy app kell ahhoz hogy igyak, s egyéb szükségleteimet kielégítsem fura egy kategória.
    A természet azért egészen jó munkát végzett az ember “tervezésekor” csak kicsivel kellene jobban odafigyelni a testünk adta jelekre és nem kellenének erre appok. Ez csak fejben dől el, nem az okostelón.
    Pont ezért írtam amit, mert mindezzel egyre inkább a kütyüinkre leszünk utalva, s ha vmi véletlenül nem működik rendesen egy frissítés után (már több app járt így) akkor nem lesz rendes felfrissülés?
    Nem fikázni akarom csak okafogyottságára próbáltam célozni a hasonló appoknak, ismétlem kivéve ha vki beteg és az időben bevitt x dolog nála lételem. Ilyenre meg vannak olyan univerzális appok amik többcélúak.
    Csak ebben az okoskütyüs világban már mindenre lassan külön app jelenik meg hogy helyettünk gondolkozzon, jöhet a teljes leépülés. Van erre egy B. Willis film is mint rossz jövőkép.

  12. @Jadeye: Miért is? 🙂
    Csak mint az előbb leírtam nem kellene ezekre hagyatkoznunk sztem. Bár csináltak már iPhone tokot egymástól távol élőknek amiből kilóg amit be kel lógatni és a párja tudja vezérelni pl Kamcsatkából, ha gyerek kell meg fiolában elküldi gyorspostával az inszeminátonak és az asszony csak bemegy, s elintézik a dolgot. Na erre a jövőképre én nem vágyom vmiért! Bocs ha én hülye vagyok ezért ezért! 🙂

  13. Ha szomjas vagy már késő, ha minimális ismereted lenne a témáról akkor nem hordanál itt össze mindent.

  14. Azért az nagy szerencse, hogy az emberiség nem halt ki eddig. Nem is igazán értem, hogy amíg nem volt iPhone, és ez az app, honnan tudták, hogy inniuk kell? 😉
    Komolyan, ez már vicc. Legközelebb már a levegővételre is figyelmeztetni kell az emberek egy részét. Az emberiség megérett a kihalása. Csak úgy mellesleg, aki magátol nem veszi észre, hogy szomjas, az meg is érdemli, hogy kiszáradjon. Régebben, ez előtt a sok áltudományos okoskodás előtt sem haltak szomjan az emberek.

  15. A sok károgónak: Ismerősöm dolgozott mint a bolond, olyan szinten belefeledkezett a munkába hogy szinte soha sem fogyasztott elegendő folyadékot, na ez addig ment amíg osszeesett, korházban derült ki, hogy a veséi majdnem leálltak a vizhiány következtében. Na innentől kezdve, nem tudom miért baj az hogy egy alkalmazás figyelmeztet, hogy ember, állj már meg egy kicsit és igyál folyadékot.

  16. Nem tudod megmagyarázni nekik…

    Nem értik, hogy szomjúságérzet már egy vészreakció, még azelőtt kell inni, hogy a szervezet jelezne… ahhoz meg ugye agy kellene, hogy ezt felfogja valaki.

  17. Érdekes téma. Nekem a vízhezjutással akadnak nehézségeim. Emlékszem, régebben volt több közkút. Biztos sokba került a településnek, hogy többen visszaéltek a lehetőséggel. Rendszeresen vásároltam nyáron a kedvenc helyemen 900 Ft/0,5 liter áron limonádét. De azért a mindennapi 2-3 l- t abból bevinni kicsit fura megoldás. A hordozható vizes flaska elég jó megoldás. Néha kicsit zavaró. Csak a feltöltést kell megoldani. Amíg jön itthon a csapból, addig oké. Külföldön pl ritka, hogy iható a csapvíz. A cukros, szénsavas löttyök többet ártanak mint használnak. Ráadásul a sör általában olcsóbb is. Csak hát van aki vezet, nem ihat sört. A telefonos appot meg nyomogatni kell. Több idő, macera, mint az ivás leszervezése. Ismerősöm simán csak beállította az iPhone naptárban, hogy időnként jelezzen napközben. Kevesebb vesegörcse van azóta. Persze még nem tökéletes. Tehát kell a víz, kell a megoldás, de ez az app sem százas. Rágyújtani miért nem felejtek el? Ja, de. Néha azt is. Az viszont jó. 🙂

  18. Agent!
    Van 50ev tapasztalatom a témában mivel az első 2-re annyira nem emlexem így csak ennyi! De mindig akkor ittam ha tudtam mikor szomjas voltam és semmi bajom, Ja néha úgy 8-10 évente megfazom talán, de meg életemben senkitől semmi betegséget nem kaptam el! Sportoltam évekig, fizikai munkát végeztem szinte mindig, mert nem kötődött helyhez, stb! De a fizikumomat nem cserélném le a fiatalabbak 90%-nak a fizikumara!
    Szóval van nemi fogalmam hogyan tartsam a testemet megfelelően karban! Hidd el nem appok hanem a tudatod kell hozzá, csak meg kell tanulni bánni azzal is! Többet ér az mint bármilyen program!

  19. Olvasgatva a hozzászólásokat, kissé elgondolkodtató, miért kell valamiről kijelenteni, hogy valami teljesen értelmetlen. Mindazon által nekem sincs erre szükségem. Az is lehet, hogy sokan használják, kipróbálják, mint divatot, akiknek egyébként nem kell. Legfeljebb elmúlik, megunják. De eszembe jutott, hogy vannak, akiknek valóban akár életmentő is lehet. Vannak akik értelmi sérülés, vagy más agyi probléma miatt képtelenek ennek a látszólag természetes folyamatnak az érzékelésére. Nem érzik éhségüket, vagy azt, mikor szomjasak. Tehát nekem már van is kinek ajánlanom.

  20. Csak tudnám, hogy az 500ml-t miért 490-nek írja be?? Így aztán marhára pontos. Haha!!


Add a Comment