fbpx Skip to content

10 évvel a megjelenése után, az eredetileg csak az AT&T-nél elérhető, első generációs iPhone idén január elseje óta már nem használható náluk, mivel a cég lekapcsolta az ehhez szükséges EDGE hálózatot. Ez persze nem csak az első generációs iPhone-t, hanem az összes olyan készüléket is érinti, amelyek szintén ezt a hálózati technológiát használják.

Érdekes volt tegnap a fenti hírt olvasni, mert sokunk még mindig kötődik a készülékéhez, Jadeye kollégának pedig még egy elég szép állapotban lévő iPhone 2G-je is van, ami a mai napig működik, és amit korábban hivatalosan függetleníttetett is.

Pontosan ez a készülék indította útjára a mai Szifon.com-ot is. Anno én is Amerikából kaptam meg az első ilyen készülékemet és bizony akkor még nem is tudtam, mi az az Apple. A telefon 2007-ben úgy elvarázsolt, hogy azóta már kizárólag Apple termékeket használok, és az akkoriban még csak gyerekcipőben járó OS X mára már egy olyan operációs rendszer, ami mindenki számára alternatív opció lehet Windows helyett. Ez természetesen igaz az iOS-re is, amit első időkben ráadásul iPhone OS-nek hívtak és nem iOS-nek.

iPhone 2G + AirPods 🙂

A photo posted by Peter KOVARI (@jadeye_hu) on

Az első generációs iPhone kezdetben még csak az AT&T-nél volt elérhető, pedig akkoriban az Amerikában lévő T-Mobile viszonylag több előfizetővel rendelkezett. Az AT&T úgy kötött szerződést az Apple-lel, hogy nem tudhatták előre, hogy ekkorát fog durranni a készülék a későbbiek során. Ez a szolgáltatófüggőség végül pozitív dolgokat is hozott magával, mint például a jailbreaket, mely akkoriban létszükség volt, ha függetleníteni szerettük volna a készüléket.

Ez volt az alapköve annak, hogy hazánkban is használhassam telefont és emiatt kezdtem el írni is róla, hogy másoknak egyszerűbb legyen ez a művelet. Aztán amikor az iPhone 3G megjelent a Telekomnál, akkor a magyar nyelv hiánya már sokkal többeket érintett, mint a hivatalosan itthon nem is kapható iPhone 2G esetén, így azt is közös erővel, itt a Szifon.com-on oldottunk meg a jailbreak segítségével. Mára már persze legtöbb esetben nincs szükség jailbreakre, szinte mindent tud a készülék, és csak nagyon ritkán van olyan funkció, ami csak jailbreakkel érhető el.

Visszatérve az iPhone 2G-re, ez a készülék az akkori szoftverek segítségével továbbra is függetleníthető és használható hazánkban, mivel az EDGE hálózat itthon még mindig elérhető.

Nektek megvan még a régi készüléketek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Meg, de sajnos az enyémen a wifi nem működik már vagy 2 éve.

  2. @pAnk: ki van szürkülve, vagy ilyesmi? van MAC címe a Wi-Fi-nek az információk alatt?

  3. Nekem 6S-em van, de EDGE-et használok úgy általában, értesítésekre tökéletesen elegendő. Szomorú lennék ha itthon lekapcsolnák.

  4. Iphone 2g. Gyári állapotban karcmentesen, saját dobozában

  5. itthon annyira sokan hasznaljak a 2g-t illetve egyszerubb technologia, es a 3g-t valtja a 4G hogy itthon elobb kapcsoljak le a 3G-t, es lesz helyette 4G mint valtanak a 2G-t. usaban a 2g nek kiegeszito jellege volt a wcdma mellett, ezert tudjak lekapcsolni… itthon nagyon sok telefon nemulna el…

  6. Hat a hordozhato wifi hotspot mellett nekem is 2g-n van a telefonom (6s), ha szeretnem meguszni napi 1ratoltessel a dolgot.

  7. Üdv. Bocs az off-ért de megpróbálom hátha. Máshol nem jártam sikerrel. Valamelyikőtöknek esetleg nincsen eladó sorban lévő 2g-je? Válaszokat előre is köszönöm. Ha nagyon off akkor admin törölje és akkor elnézést.

  8. “az akkoriban még csak gyerekcipőben járó OS X” nem akarok kotekedni, de ez ugye csak trefa? 🙂

  9. Nekem csak a 3g maradt meg jo sokaig de mult ev végén átadtam egy gyűjtő úriembernek aki kifejezetten örült neki. Érdekesség: még a 4s-emet használom es nagyon szeretem sajnos az ujitások megkövetelik a cserét igy áprilisban megválok tőle. Amikor a 2g volt akkor mentem középsuliba 😀


Add a Comment