fbpx Skip to content

Hétfőn röppent fel a hír, hogy nem csak bizonyos iPhone 6s készülékek esetén rosszak az akkumulátorok, hanem az iPhone 6-os készülékek egy részénél is ingyenesen cserélné az Apple az akkumulátort.

A hír nem igaz: egy, az Apple közeli forrás időközben cáfolta, hogy lenne ilyen terv. Ez akár azt is jelenthetné, hogy az akkumulátorokkal nincs probléma, pedig bizony van, nem csak a 6s-nél, hanem az 5s és 6 akkumulátorai sincsenek a helyzet magaslatán. Viszont ez nem az Apple hibája: minden Li-ion akkumulátor, amit viszonylag kevés anyag véd, szélsőséges hőmérsékletű környezetben (értsd: nagyon melegben vagy hidegben) bizony “megáll”. Ilyen időben a régebbi, elhasználódott akkumulátorok nem fognak megfelelően működni.

Ilyen esetben, ha még garanciális a készülékünk, kérhetünk új akkumulátort bele. Pusztán valamelyik hivatalos szervizbe kérünk időpontot és kicseréltetjük. Ez az iPhone 6s-nél viszonylag egyszerű művelet, azonban mondjuk egy iPhone 5s vagy 6 már sajnos garancia időn túl lehet, ezért ott már nem opció.

Ha nagyon hideg környezetben használod a készüléket, csökkenést észlelhetsz az akkumulátor üzemidejében, de ez átmeneti állapot. Amikor az akkumulátor újból eléri normál üzemi hőmérsékletét, a teljesítménye is visszatér a normál szintre. (Forrás: Az akkumulátor üzemidejének és élettartamának maximalizálása)

Persze verhetjük az asztalt, de ameddig nem az Apple hibázott, pontosabban nem a gyártás során vétett hibát a gyártó, hanem az anyag ilyen, addig az Apple ezt nem fogja elismerni, és így nem is fogja ingyen cserélni az akkumulátort.

Természetesen bármikor előfordulhat, hogy végül úgy dönt a cég, hogy bizony visszahív egy szériát, ha az bizonyítottan rossz akkumulátorral jött le a gyártósorról, de úgy tűnik, ez a csereprogram jelenleg csak az iPhone 6s esetén érhető el.

Amennyiben azt érzékeljük, hogy alacsony akkumulátor szinten kikapcsol a készülékünk, főleg ha hideg van, keressük fel egy iPhone szervizt és cseréltessük ki az akkumulátort akár 30 perc alatt. Nem egy nagy költség, de sok bosszankodástól megkímélhetjük magunkat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Az igaz, hogy az évek során csökken az akku kapacitása, de a jelenlegi gondot ez nem magyarázhatja!
    – az előző években nem tapasztalt méretű a probléma
    – az ios 10 megjelenésével vált egycsapásra drasztikussá
    – az ios 10-re nem frissíthető sok éves modellekkel messze nincs annyi gond, mint az akár 1 éves 6s-el… (vagy nálam a fél éves SE-vel)
    – 0-10 fok körüli hőmérsékleten 50%-os törődöttségről elfogadhatatlan a kikapcsolás egy pár éves készüléknél (ezt a 7 éves i4-em sem produkálja)
    Szóval szerintem ez nem természetes folyamat és eljárás, főleg nem egy prémium gyártótól…

  2. Nálam pontosan fordítva van .
    Barátomnak sima 6-Ja igaz 2 éves már simán jobban leesik a töltése.
    Bár nekem 6s-em van vissza hívtak ezeket is akksi cserére bár minek hisz több mint egy hónap várakozás után még mindig nem tudta a cég kicserélni az akksimat!!
    Komoly kis cég!
    Azért az Apple től ezt nem vártam volna..????

  3. @3pdavid: Igen az elképzelhető, hogy a régebbi operációs rendszer kevésbé használja az akkumulátort, mivel ugye kevesebb funkció van, ergó lehet nem kapcsol ki. Sőt az is lehet hogy régebben más eljárással készültek az akkumulátorok.

  4. @admin: Ez valóban elképzelhető, viszont arra mi lehet a magyarázat hogy egy fél éves SE ami kikapcsolgatott ősszel 10 fok körül és ezért garanciában cseréltettem, most -10 fokon is tökéletesen működik Fél éves akku talán még nem lehetett elhasználódott mégis gond volt vele. Nekem úgy tűnik hogy itt jóval több akku lehet hibás (“más eljárással készült”) mint az említett kis szériás 6s, csak az apple nem akarja beismerni, anyagi és presztízs okokból.

  5. @3pdavid: Hát valszeg itt gyártással kapcsolatos problémák vannak, amiket az Apple nem akar elismerni, mert a gyártó hibázhatott. Gondolom ott is mennek a tárgyalások. Itt persze jó hogy volt garanciád.

  6. Én két hete síeltem a 1,5 éves i6-ommal és semmi baja sem volt a készüléknek, símán kibírt 1 napot, pedig -10 fok alatt volt bőven a hőmérséklet.

    Viszont azt aláírom, hogy erős használat mellett 3-4 óra alatt le tud merülni, tehát kamera, mobilnet, játék esetén pikk-pakk. Ezen kellene javítani, végre, hogy legalább 2-3 napot bírjon a mobil egy feltöltéssel.

  7. Személyes tapasztalat:
    iPhone 3GS 2,5 éves és nincs baj az akkumulátorral ios 6.1.3
    iPhone 4 5-6 éves akkumulátor, és jelen volt az akku probléma hidegben.
    iPhone 5s 1 hónapos, és tökéletesen működik 🙂

  8. én se bánnám a lenne csere program mert nonszensz, hogy egy másfél éves két éves telefon random kikapcsol 0fok alatt. plusz ha hinni lehet a mesének akkor random kondiciókat mutat az ilyen irányú app is. bár baszhatnám mert ausztrál a telefon 🙁

  9. Az én tapasztalatom:
    – 2 éves 5C 57%-on már kikapcsol és amíg fel nem melegítem addig nem kapcsol vissza hivatkozva az aksira. Szoftver a legfrissebb
    – Fél éves SE még a legnagyobb hidegben sem kapcsol ki még alacsony töltöttség mellett sem. Szintén legfrissebb szoftverrel.

    Az 5c már öreg, így nem tekintem problémának. SE-nél meg nem jelentkezett még. Igaz utóbbira van még 2 év garanciám, annyi idő alatt meg úgyis kibukik.

  10. Én még nem mertem iOS 10-re frissíteni a 6-os telefonjainkat, mert annak megjelenésével szaporodtak így meg az akku problémák.


Add a Comment