fbpx Skip to content

Egy új probléma bukkant fel kedden: a vicces ismerősünktől iMessage üzenetben kapott karaktersorozattól vagy egy újabb VCF-fájltól gyakorlatilag lefagy a készülék, és azt az Üzenetek app kilövése illetve a készülék újraindítása sem hozza helyre. A tesztek szerint pedig ez a hiba ráadásul még az iOS 10.2.1 legutóbbi béta verziójában is kihasználható, igaz, kicsit más módon.

Ha tehát a fehér zászló, nulla, szivárvány karaktersorozatot vagy egy VCF-fájlt kapnánk, és félretéve az óvatosságot, még meg is nyitnánk az ezt tartalmazó üzenetet, akkor az Üzenetek app átmenetileg használhatatlanná válik, és az iOS is megakadhat. Ha esetleg pórul jártunk volna, akkor sem kell pánikolni, mert szerencsére a megoldás is viszonylag egyszerű. De nézzük, mit érdemes tudni erről.

A vizuális típusok számára ismét készült egy videó:

A dolog technikai háttere

Valójában a fehér zászló és a nulla között van egy nem látható karakter (ami piros pöttyként látható az alábbi képen), és az illetve a nulla okozza együtt a problémát:

A 10.2.1 béta verziója esetén másképp működik a dolog, ott már megint egy VCF az, ami problémás:

A gondot valószínűleg az okozza, hogy az iOS két emoji összevonásával képes egy újabbat megalkotni, ez a visszafelé való kompatibilitás miatt fontos. Ez azt jelenti, hogy azokon az iOS-verziókon, amelyeken nem létezik például a szivárványsávos zászló, az két emojiként, egy fehér zászló és a szivárvány párosával jelenik meg, kvázi lefordítva a jelentését.

A speciális, a nulla előtt található karakter az úgynevezett VS16 (variation sector 16), ez mondja meg az iOS-nek azt, hogy az előtte és az utána következő két emoji karaktert kell összevonnia. A fenti szövegben ugyanakkor nem két emoji van a VS16 két oldalán, hanem egy fehér zászló és egy nulla. Ebből a két karakterből viszont az iOS értelemszerűen nem tud újabb emojit generálni, így megakad a feldolgozásnál. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy elvileg mindegy lehet, hogy mi szerepel a nulla helyén, ha az nem emoji, viszont mivel utána ott a szivárvány emoji, a rendszer mégis megpróbálja az összevonást, ami értelemszerűen nem fog sikerülni.

Hogyan előzhető meg?

Sajnos itt már nem olyan egyszerű a dolog, mint a korábbi esetben, mert itt már az üzenet megérkezése is elegendő lehet a probléma kiváltásához, tehát az üzenetet meg sem kell feltétlenül nyitni hozzá.

A videóban EverythingApplePro az adott feladó letiltását javasolja, ami után azonban semmi egyéb üzenete sem érkezik meg a letiltás alatt az illetőnek. Drasztikus megoldás lehet az iMessage és az MMS funkció átmeneti kikapcsolása.

És ha már megtörtént a baj?

Ha esetleg valaki már vicceskedett velünk, és így már beakadt az Üzenetek vagy akár az egész rendszer, akkor egy reset után (Home és bekapcsoló gomb egyszerre lenyomva tartva 10mp-ig, iPhone 7 esetén a Home helyett a hangerő csökkentése gomb kell) most is az alábbi linkre nyomjunk rá:

http://szifon.me/vcffix

Ezután a felugró üzenetpanelen nyomjunk a Megnyitás opcióra, amivel a rendszer átugrik az Üzenetek appba, ahol már nyugodtan rányomhatunk a Mégsem-re a jobb felső sarokban:

Amennyiben a fenti módszer nem oldja meg a problémát, akkor pedig bízzuk Sirire a dolgot: “Siri, send a message to John Appleseed”.

Következő lépésként pedig menjünk vissza a problémás üzenethez, és az a VCF-re hosszan nyomva válasszuk ki a Továbbiak… opciót, majd nyomjunk a bal alsó sarokban a kuka ikonjára.

A vicceskedő ismerőssel szembeni lépéseket már az olvasóra bízzuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. “…és így már beakadt az Üzenetek vagy akár az egész rendszer, akkor most is az alábbi linkre nyomjunk rá:”
    Ha beakadt a rendszer akkor nem tudunk rányomni semmire. Vagy rosszul gondolom?

  2. @taky1974: reset (home/volume-down+power 10mp-ig) után hozzáférsz a rendszerhez, és meg tudod csinálni.

    nem minden esetben fagy be az egész rendszer.

  3. Arra azért kíváncsi lennék erre a vicceskedők hogy jöttek rá!

  4. Melyik készülékek érintettek ill milyen ios-el?
    Nekem se SE vel 9.3.4 se 7 plus- al nem fagy le.

  5. ????0????

  6. Sziasztok, kaptam egy ilyen vcf névjegyet megnyitottam és tűnt az összes üzentem 7 plus rol, minden. Tudok ezzel valamit csinálni ?


Add a Comment