fbpx Skip to content

2008. január 15-én, tehát tegnaphoz 9 éve mutatta be Steve Jobs az eredeti MacBook Air modellt, mely az első olyan Apple laptop volt, ami nem rendelkezett CD/DVD-olvasóval, és csupán 1db USB portot kapott. Viszont, ami lenyűgözte a közönséget, az a design: a vékonyság és a gyönyörű kivitelezés, amivel 2008-ban az Apple el tudta varázsolni az embereket.

Természetesen 2008-ban az 1db USB port és a CD/DVD-olvasó hiánya ugyanúgy megbotránkoztatta a közönséget, ahogyan a készülék ára is. Az új gép akkoriban 1800 dollár volt, tehát több mint 600.000Ft hazánkban, egy MacBook Air-ért, 1db USB-vel. Azóta persze átesett számtalan generáción, és jelenleg szerintem az Apple egyik legjobb terméke továbbra is, ha ár/érték arányban szeretnénk Apple laptopot.

Sosem volt MacBook Air-em, de az első generáció vékonysága, és “kacsa” formája, egyszerűen lenyűgözött. Néztem is mindig az APR-ekben, hogy hogyan lehet ennyire vékony és szép gépet készíteni. Az ára miatt végül sosem volt első generációs MacBook Air-em, sőt, nekem csak 2010-ben lett végül MacBook Pro-m, amit imádtam használni, egészen a Retina kijelzős gépek megjelenéséig. Időközben sokszor kacérkodtam az Air gondolatával, de végül a Retina annyira megtetszett, hogy arra váltottam.

A véleményem az évek alatt sosem változott, ha ár/érték arányban valaki első gépet szeretne, a MacBook Air kitűnő választás. Akár egy régebbi generáció is teljesen jól működik, és újonnan sem akkora összeg, amit ma már ne tudnánk kifizetni, ha több évre vásárolunk laptopot, főleg úgy, hogy manapság rengeteg akció van.

Ezt a terméket még maga Steve Jobs mutatta be, és látszik rajta is, hogy mennyire le van nyűgözve és mennyire szereti.

Egyébként az Apple egy rövid, egyszerű reklámot is készített a termékhez, aminek a zenéjét olykor azóta is hallgatom:

Valójában az első generációs MacBook Air nem sikerült annyira jól, a zsanérok sokszor meg is törtek, illetve az ára miatt nem is vették annyira. A benne lévő speciális HDD-t is körülményes volt cserélni, de ezeket az Apple az évek alatt kijavította és mára már egy remek gépet kapunk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. “kacsa” forma?

  2. @Józsi: Hát hogy a hátulja vastagabb az eleje vékonyabb, nekem ez kacsa szájra hasonlít. 🙂

  3. Érdekes, hogy utána megbövelték a portok számát. Szerintem most nem fog visszatérni sem a jack (iPhone), sem a sima USB.

    Helyesírás szerint: Airért, Airem, Próm, stb. Nem kell kötőjel, mert ejted az utolsó betűt.

  4. Érdekes, hogy utána megnövelték a portok számát. Szerintem most nem fog visszatérni sem a jack (iPhone), sem a sima USB.

    Helyesírás szerint: Airért, Airem, Próm, stb. Nem kell kötőjel, mert ejted az utolsó betűt.

  5. “Ez volt az első és egyetlen olyan gép, aminél Apple USB pendrive-on kaptuk meg az operációs rendszert, mivel ugye nem volt CD/DVD-meghajtója. Ez a 8GB, USB 2.0-s pendrive tartalmazta az akkori OS X-et.”

    Ez nem igaz.
    Szépen lemezen volt, és ha úgyadódott, hogy újra kell telepíteni az Air-t , akkor egy másik gép meghajtójába kellet belerakni a lemezt, és WiFi-n keresztül tudtad telepíteni az OSX-et. Csak a 2010-es Air-ekhez adtak lemez helyett USB-s telepítőt.

  6. @janoo: Hmm lehet akkor azzal összekevertem valóban.

  7. @admin: Nekem megvolt az az Air. A hibáihoz még azt is odasorolnám, hogy szörnyen lassú volt, főleg nyáron, a nagy melegben egyszerűen nem lehetett semmire sem használni. Télen el is adtam… 😀

  8. @janoo: oh ezt sajnálom. Manapság már hála istennek nincs ilyen gond 🙂

  9. @Lacquo: erre a kérdéskörre egyszer már válaszoltam korábban, de akkor elevenítsük fel.

    azért van kötőjelezve, mert az Apple leírja, hogy a termékek neveit nem írhatod más formában. a “Prón” tehát nem megengedett, mert ékezetet tettél a “Pro” végén az o-ra. az Airem és a többi hasonló esetben pedig valóban kapcsolható lenne közvetlenül kötőjel nélkül a rag, de az Apple álláspontja szerint egyébként a “MacBookok” vagy “iPadek” sem megengedett, mert az is megváltoztatja a termék nevét, ezek helyett “MacBook számítógépek” vagy mondjuk “iPad készülékek” kellene, hogy szerepeljenek. utóbbiakat legtöbbször mi elnézzük, és leírjuk, hogy mondjuk “MacBookon” vagy “iPaden”, ami alapján az Air esetén is ki kellett volna venni a kötőjeleket, de az “Airem” akkor sem néz ki jól.

    a “Prón” egyébként érdekes probléma, mert míg a hivatalos állásfoglalás szerint nem lehetne így írni, addig a magyar nyelvű oldalon látható “MacBook Prón” vagy “iPad Prón” is, ami viszont így szembe megy ezzel.

    lásd a “Rules for Proper Use of Apple Trademarks” pontot itt: http://www.apple.com/legal/intellectual-property/guidelinesfor3rdparties.html

  10. Anno nekem is volt ilyen 1st gen Airem, a zsanert persze nekem is cserelni kellett.. Masik negativuma az a 1.8″-as hdd, iszonyat lassu volt. Volt meg egy-ket zavaro nyugje, de eleg sokaig huzta. Viszont egy jo ideje mar a sajat epitesu retina notim hasznalom, ebbe legalabb az van amit en es ahogy szeretnek. http://i63.tinypic.com/2lup174.jpg

  11. @Jadeye: Ha nem is kötőjeles probléma, de igazán időszerű lenne, hogy kijavítsátok “Az elmúlt 10 év iPhone generációi az iFixit szemével” c. cikkben a 4S nevét, amit az eredeti megnevezéstől eltérve “4s”-ként tüntettetek fel a fotó felett.

    Forrás: Apple.com

  12. @Vikitorony: az Apple kis s-sel írja a 4s-t az 5s megjelenése óta: “retroactively stylized with a lowercase ‘s’ as iPhone 4s as of September 2013”.

  13. nekem is volt ilyenem, a proig szepen lassan tettem a gepbe a toket… szerintem nincs egy kesobbi modellel semmi baj csak ssd legyen benne es legalabb 4GB ram, a sebesseggel nem volt bajom.. viszont en a 2GBs modellt adtam el de nagyon gyorsan, mikor lattam hogy mennyit swappel az ssd-re…

  14. illetve a kijelzo… hat aki egyszer hasznalt retinat az annal is marad.. mar ha van ra anyagi lehetosege es nem baj hogy vastagabb a pro.. 2016-osnal mar mondjuk nem sokkal vekonyabb.


Add a Comment