fbpx Skip to content

Az iPhone 7 Plus egyik legjobban várt funkciója alighanem a portréfotó mód volt a bejelentést követő, megjelenés előtti türelmi időszakban. A portréfotó lényege konyhanyelven annyit tesz, hogy a háttér elmosásával a fotón szereplő éles objektumot előtérbe helyezzük, az összhatás pedig egyfajta mélységi effektust idéz elő a fotót szemlélőben.

portrait-by-@erinbrooks

Korábban az ilyen fotók előállításához valamilyen képmanipuláló szoftverre, vagy egy komolyabb gépre volt szükség, az iPhone azonban megteszi mindezt helyettünk, méghozzá valós időben, ami nagy szó. Nem csoda, hogy a fotósok többségét is megihlette az iPhone 7 Plus új funkciója, akik nem voltak restek megosztani néhány tippet és praktikát, hogy még szebb és jobb portréfotókat készíthessünk az Apple csúcskészülékével.

JerSean Golatt szerint az iPhone 7 Plus portréfotó funkciója új távlatokat nyithat azok számára, akik kisebb költségvetésből gazdálkodnak, mint a nagyobb reklámcégek, de mégis szeretnének pénzt keresni az így készült fotóikkal. Ezen felül szerinte minden egyes fotónak saját története van, ami azonban csak megfelelő közelségből látható, így ha szeretnénk látni minden részletet, legyünk minél közelebb a fotózás tárgyához.

portrait-by_@jersean_

Jeremy Cowart a celebekről készült remek portréiról híres. A fiáról készült fotó, amit az iPhone 7 Plus-szal készített, az egyik kedvence. A portréfotó mód elmondása szerint elképesztő, ám azt javasolja, hogy törekedjünk a háttér és a háttérzajok minimalizálására. Szabadtéren lehetőleg árnyékból fotózzuk az alanyunkat, magunk háttal állva a napfénynek, hogy a fotónak szép megvilágítása legyen. Ezen felül az exponálás finomhangolásával egyenesen mozifilmkép hatású fotókat készíthetünk.

portrait-by-@jeremycowart

Pei Ketron világutazó, amikor pedig épp nem a lenyűgöző tájakat fotózza valahol, szabadidejét kutyájával, Lunával tölti. Szerinte az iPhone 7 Plus új fotózási módja lenyűgöző, nagyszerű képeket lehet készíteni vele, és akár még a tükörreflexes gépek riválisa is lehet a jövőben. Amikor háziállatokat fotózunk, érdemes legalább 2.5 méter távolságot tartani a kedvencünk és a kamera lencséi között, hogy elég helye legyen. Ezen felül nagyon fontos, hogy a legjobb fotók akkor készülnek, amikor az alany nem mozog.

portrait-by-@pketron

Benj Haisch életében esküvői fotós lévén nagy szerepet játszik a mobiltechnológia, az iPhone 7 Plus pedig teljesen új fénybe helyezte a mobillal történő fotózást számára. A portréfotó móddal remek képek készíthetők különösebb kiegészítők cipelése nélkül is, így hamar a napi munka részévé vált az Apple legújabb készüléke. Lágy, szórt fények alkalmazásával a fotó könnyen elnyeri az alany tetszését. Keressünk egy nem túl forgalmas helyet, nem túl zajos háttérrel, és az így elkészült portréfotó igazi csemege lesz!

portrait-by-@benjhaisch

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Megnézném azt az ifjú pár arckifejezését, amikor az esküvői fotos előveszi az iPhone-t a farzsebéből… Aztán azzal fényképez 🙂 Szerintem keresnék a kandi kamerát… 🙂 Vagy a haverjaik vicceként fognák fel kínjukban..

  2. Jó tippek. Ha nagyon ideális a helyzet és ügyes vagy, csak közepesen lesznek szarok a képek.

  3. @Lusta: tapasztalat?

  4. Persze.
    Mi más?! Ekkora troll azért nem vagyok.;-)

  5. Szerintem jó, én meg vagyok elégedve. ????

  6. Fotos mo

  7. Fotos mondja, hogy alljunk a napnak hattal? Off… napszemuveg nelkul kisrac szeme kiegett volna, aranyos hunyorgos kep lenne ahol a szem alatt b*szott nagy karikak rajzolodnak ki az eros arnyek miatt. Igy is nagy meretben hulladek minosege van a kepnek, piciben ok es nem egy foltmoslakdek az egesz. Tipp, allj a nappal szembe, kolok fejere merj fenyt es ugy igazitsad a csuszkat, szebb lesz. Nem ertem ilyet fotos hogy irhat..

  8. Nem rossz,DE csak jo fenyviszonyok kozott lehet hasznalni,illetve csak ugy jo ha a fenykepezett targy kozel van es a kozvetlen kozeleben semmi sincs,kulonben tenyleg szar lesz vagy nem adja ugy vissza. A hazasparos kep nekem meg nem is tetszik abbol a szempontbol,hogy alig felismerheto a kiemeles es a hatter elmosodasa.ha kicsit berangatod a kamerat ugyan ilyen elmosodasokat rudsz okozni.
    Meg alapbol latszik h retusalva lett eletbe nem csinalsz te semmilyen teloval ilyen kepet.
    En azt szeretem mikor elem rakjak figyelj eloveszed megnyomod a gombot es ilyen keped lesz,de ha beleasod magad es elvegzel 2 egyetemet es 100+gyakorlatot akkor ilyet tudsz belole csinalni.

  9. Amugy azt se ertem higy miert a gyengebb kamerat hasznalja a portre modhoz -.-“

  10. Szerintem nagyon gagyi és mű hatású, hogy a mélységélesség fix, 2 állapotú. A kutyás képen látszik jól, h fotomanipulációs szaga van. Normális cuccal a mélységélesség a közeli ponttól a legtávolabbiig folyamatosan változó, életszerű, természetes. i7 plus-szal nem az.

  11. Mindig a legközelebbi pont lesz éles, vagy utólag állítható a fókuszpont mint a Huawei P9 esetében?

  12. @pAnk: tudtommal nem állítható utólag.

  13. Nemrég vettem egy iPhone SE-t, és rettentő szemcsések a fotói. Ez mitől lehet?

    @pergabb: Minden fotós könyv, szaklap azt írja, hogy napnak háttal kell fotózni. Nappal szemben kiég a háttér, a szembefény mindenről visszaverődve ködössé teszi a képet, becsillanhat, az arc részletei elvesznek az árnyékban. Ha a fotósnak hátulról jön a fény, akkor a téma jól meg lesz világítva. A nemkívánatos önárnyékokat lehet például derítő tükrök vagy ha nincs más kéznél, akkor a vaku használatával mérsékelni. A hunyorgás ellen egyszerű a képlet: nem közvetlenül fotózás előtt kell kivinni az embereket beltérről kültérre. Persze ha az ember ráér utómunkázni, teljesen mindegy, hogy merre van a nap. 🙂

  14. Ugye senki se gondolja hogy a képet a gép készíti? Aki tud komponálni, ismeri az alap kompozíciós szabályokat, tisztában van a fotózás alapjaival bármivel képes jó képeket készíteni aki nem annak tök mindegy mivel próbálkozik. Persze a nagy számok törvénye alapján ilyen esetekben 1-1 értékelhető kép is kipottyan a gépből, ezért jó a digitális technika.
    Azért pergabb fotóira kiváncsi lennék, mert a fentiek közül épp azt a képet emelte ki ami a legütősebb… a minőség pedig mit sem számít ha van a képnek mondanivalója…


Add a Comment