Videószerkesztésben is verhetetlen lesz az új MacBook Pro

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár hivatalos tesztek még nem olvashatók az új OLED Touch Barral szerelt MacBook Pro modellről, azonban több korai betekintést nyerő felhasználó már megírhatta tapasztalatait a Apple legújabb és legerősebb hordozható munkaállomásáról.

MacBook OLED Touch Bar

Egy videóvágással foglalkozó brit szakember – Thomas Grove Carter – közzétett egy egy tesztet, melyben a 15″-es változatot nyúzta napi munkája során, tapasztalatait pedig összefoglalta számunkra.

A teszt leginkább a készülék videóvágásnál nyújtott teljesítményre fókuszál, amely folyamat a legerőforrásigényesebb feladatok egyike, amire az új MacBook Pro használható. A gép pontos specifikációját nem közölte, csak annyit, hogy a legújabb Final Cut Pro verziót használta, és 5K felbontású videókkal izzasztotta meg a hardvert.

Thomas szerint a gép rendkívül gyorsan végzi el a munkát, a hardver és a szoftver ilyen szintű integráltságából adódóan pedig akár a legkomolyabb, teljesítményre kihegyezett Windows konfigurációkat is lekörözi. Ez a lenyűgöző teljesítmény pedig a Mac igazi kuriózuma.

Thomas kitért az adapterproblémára is: számára nem okozott problémát a váltás, sőt, a munkája során használt bankkártya méretű SSD gyárilag USB-C csatlakozóval érkezett, mostanra pedig már a korábbi USB-C–USB-A átalakítóra sincs szüksége a használathoz. Egyedül a korábbi Thunderbolt/mini-display átalakítók cseréjét kellett megoldania, hogy a régebbi monitorokkal is használni tudja a készüléket.

A teszt hátralévő részében az új OLED érintőkijelzővel, azaz a Touch Barral foglalkozott, és elmondása szerint némi “bemelegítő gyakorlat” után már rutinos felhasználóvá vált, és hamar leszokott a különböző billentyűkombinációk használatáról.

Az első MacBook Pro szállítmányok a napokban kerülnek kiszállításra újdonsült tulajdonosaikhoz, így hamarosan mi is részletes teszttel fogunk jelentkezni.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Azt elhiszem, hogy a final cut pro-val gyors… De ha windows-os programokat használ, vagyis ami megvan win-en is és mac-en is, és pl egy i7-5960x van a pc-ben, ami kb a harmadába kerül. Ott igen szignifikáns külömbség lenne a pc javára… Nem kell itt mámorba esni és benyalni a marketing szöveget….

 2. Azért használna hogy rendesen össze lehessen hasonlítani az almát a körtével. Mert az úgy nem különleges hogy egy app pl csak macre van és ott fut a leggyorsabban / hát wow kigondolta volna 😛 😀

 3. Jadeye: Azért mert ezt álítja: “Thomas szerint a gép rendkívül gyorsan végzi el a munkát, a hardver és a szoftver ilyen szintű integráltságából adódóan pedig akár a legkomolyabb, teljesítményre kihegyezett Windows konfigurációkat is lekörözi……” A mondat utolsó részében ott a válasz, namármost ha a final cut prot hasonlítod a pc lévő más vágoprogrammal, akkor nem kapsz hiteles eredményt… Ez olyan mintha egy Körpályára kihegyezett autót indítasz egy sima pályán haladó autó ellen… A körpályás gyors, csak nem ér semmit az összehasonlitás, mivel az egy adott pályára lett “kihegyezve”… Ugyan ez igaz a cikk kiemelt részletére is…

 4. @Put2: Az 1000 dolláros desktop processzorral szerelt munkaállomásokat akarod hasonlítani a notebookokat, de az összehasonlítási alapot kritizálod? ????
  Ha pedig egy adott feladatot gyorsabban elvégzek egy géppel, mint a másikkal, teljesen függetlenül attól, hogy annak mennyi köze van a szoftverhez, akkor az adott feladatra az a gép lesz a legjobb. Mondjuk azt nem hiszem, hogy a szerző desktop gépekre gondolt volna…

 5. Egyet kell ertsek az elottem szolokkal. Macbook a sajat rendszertol es nehany csak apple termekre irt szoftvertol lesz pro, nem a benne levo procitol, stb. Ott szakadna le mindenki alla, ha egy pc szive dobogna benne, iszonyatos sebesseget lehetne elerni.

 6. ef-dani: Igen, hisz a cikben ottvan:”…akár a legkomolyabb, teljesítményre kihegyezett Windows konfigurációkat is lekörözi….” Tehát akkor mi az akadálya, h egy ilyen konfiggal hasonlítom össze?? Ha az lett volna, h bármelyik pc-s laptop, akkor meg sem szólalok… De ha az árkategoriát nézem, akkor is simán összehasonlíthatnám… Mivelis ez a pc ami 1000 dolláros a proci ára, még így is sokkal olcsobb a teljes konfig… Kb 350-400e ből megáll…

 7. @Put2: én csak arra emlékszem, hogy amikor még Hackintosh-oztam, akkor az inteles Asus laptopomon az OS X 10.6 sokkal jobban futott, mint a Windows 7. a Windows folyamatosan tekerte a gépet valamivel, töltött, írta-olvasta a HDD-t még akkor is, amikor nem csináltam semmit, a programok sokkal lassabban indultak el, sokat töltöttek, stb., míg OS X-ről bootolva ezek egyike sem volt tapasztalható, és egyszerűen villámgyors volt a rendszer. mindkét esetben friss telepítés volt, az összes elérhető frissítéssel, Windows esetén először külön driverek telepítése nélkül, majd a legfrissebb driverek telepítése után is. és ugye mindezt úgy, hogy az OS X hivatalosan nem is futhatna ezen az eszközön, tehát optimalizálva sem volt rá. ha nem magam tapasztalom meg, nem hiszem el.

 8. Én is használtam hackintost, a final cut pro miatt… Vennék is mac-et… De én úgy vagyok vele, h nem adok ki 3x annyi pénzt vagy 4x annyit amiből egy ugyan olyan pc-t megveszek… Itt a hardverre gondolok, proci, ram… A többi nem érdekel emgem… Ez az 1millios gép meg úgy kiverte a biztosítékot, h azóta nem térek napirendre… Ha 250 lenne, akkor gondolkodás nélkül megvenném… Nekem ssd-m van, tehát a bootidő nem lényeges, a programok is villámgyorsan indulnak… Emiatt nem váltok mac-re.. A final cut pro miatt váltottam volna, de már nem dolgozok vágoként, így elég nekem az adobe cuccai pc-n!

 9. @Put2: ???? Az milyen kókler gép, amit 350-ből kihozol ezzel a procival? Emellé már illik normális dolgokat vásárolni, nem a legolcsóbb aquacomputeres alkatrészekkel dolgozni…
  De egyébként igazad van, egy desktop gép mindig olcsóbb lesz, mint egy notebook, csak nem összehasonlíthatóak.

 10. ef-dani: Jogos… 350-ből nem hozol ki teljes gépet, de sok embernek megvan mindene, és ha váltani szeretne, pc-n csak cserélgeti a dolgokat.. Így a váltásra értettem, h csak laptot és procit vesz… Meg mondjuk ha nem volt elég ramja, akkor még azt… Ezt meg simán kihozod 350-400 ból…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!