fbpx Skip to content

Új résszel jelentkezett az egyik legnépszerűbb mobilos autóversenyző széria, az Asphalt: megérkezett az Xtreme, melyben most off-road versenyek szerelmesei csaphatnak a lovak vagy legalábbis a lóerők közé.

asphalt-xtreme-cover

Az Asphalt sorozat több mint 10 éves múltra és számos játékra tekint már vissza. Az első rész megjelenésekor még nem volt se iOS, se Android, így még Java-s mobilokra jelentek meg a részek többek közt. Emlékszem, hogy gimnáziumban mennyit játszottunk velük a Sony Ericsson telefonjainkon, amelyekről Bluetooth-szal vagy infrán keresztül küldtük át egymásnak a telepítőfájlt, hogy magyar órára legyen egy kis plusz szórakozásunk. Imádtuk az Asphalt-ot.

A sorozat legújabb része, az Xtreme néhány napja jelent csak meg az alkalmazás áruházakban, kicsit több mint három évvel a legutóbbi Asphalt 8: Airborne megjelenése után. Ezek a játékok sosem azért voltak híresek vagy épp közkedveltek, mert annyira valósághű vezetési élményt nyújtottak volna (arra ott a Real Racing 3 például), hanem éppen azért, mert kicsit elrugaszkodottabb volt a társaiktól, de mégis megőrizték a klasszikus verseny stílust és nemcsak egy látványos, gyors, romboló autós játék lett.

asphalt-xtreme-3

Ahogy már megszoktuk az összes autós játéknál, itt is többféle verseny fajtában mutathatjuk meg, ki a leggyorsabb és legügyesebb pilóta, miközben szépen haladunk előre a versenysorozatokban. A futamokon elért eredményünk alapján alkatrészeket és pénzt kapunk, amivel újabb autókat vehetünk és a korábbiakat tuningolhatjuk. Ebben a játékban is ajándék ládákat kapunk bizonyos időközönként, de persze komolyabb cuccokat tartalmazókért már valódi pénzzel kell fizetnünk.

asphalt-xtreme-1

A pályák változatosra és szépre sikerültek, és rengeteg alternatív útvonalat tartalmaznak, aminek köszönhetően kicsit minden versenynél úgy tűnhet, mintha új pályán mennénk, pedig csak elvétettünk egy kanyart, ami miatt egy ideig másfelé visz az utunk, mint legutóbb. A grafika szép, de a mai hardverekből más cégek már bőven többet is ki tudtak hozni, így az Xtreme-et biztos nem az eye candy-faktor miatt fogják sokan letölteni. A járgányok viszont elég változatosra sikerültek, jópofa, hogy lehet kis tengerparti boogie autóval, dzsippel, de nagyobb teherautóval is robogni a homokban.

asphalt-xtreme-2

Az autók irányítása lehet hogy csak nekem esett sok esetben nehezemre, vagy a fejlesztők csúnyán mellényúltak most valamiben. A telefon döntögetős kormányázás kicsit esetlenre sikerült szerintem, de ezt a módot most nem is nagyon használtam, mert valahogy kényelmetlennek találtam, meg nem sikerült olyan érzékenyre beállítanom, ahogy az nekem tetszene. A képernyő egyik sarkában lévő kormánykerekes megoldás sosem feküdt nekem, így maradtam annál a lehetőségnél, amikor a kijelző két szélát nyomkodva tudjuk a vadul száguldó verdánkat terelgetni a versenypályán. Na ez a mód valami katasztrofális lett. Mindkét oldalra megkapjuk a fék és nitro gombokat, amiket amúgy szabadon áthelyezhetünk a kijelzőn bárhova, de velük egy vonalban kijelző széle nem reagál a kormányzásra. Úgy gondolnám, hogy igazán nem lenne nehéz megoldani, ahogy a versenytársak is megoldották, hogy a kijelző teljes széle működjön ilyenkor kormányként. Többször is emiatt a hülye irányítás miatt mentem neki a falnak, aminek köszönhetően nem egyszer veszettem el a versenyt is és ez annyira felbosszantott, hogy azt mondtam, amint megírtam ezt a cikket, le is törlöm a francba, amúgy se lett egy nagy kaland ez a játék. Így például a valósidejű multiplayert már ki se próbáltam, pedig olyan is van benne, akár 8 fő számára.

Freemium játékról van szó természetesen, így senki se lepődjön meg, ha súlyos pénzek beleölése esetén tud majd csak a kívánt tempóban haladni a versenyek és fejlesztések sorozatával. A jól ismert vársz-vagy-fizetsz megoldás itt is működik, de szerencsére nem az egész autó javításakor vagy fejlesztésekor, csak az olajcsere esetén. Nyilván aki szerette az előző részeket, leginkább az Airborne-t, annak szerintem ez is sok kellemes órányi játékot fog tudni nyújtani, némi újítással, új pályákkal és autókkal. De számomra ez egy felejthető letöltés volt.

[appstore id=”971233157″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. király, egy hete nyomom…. kíváncsi leszek, meddig lehet IAP nélkül eljutni… 😀

  2. Én három napon keresztül nem tudtam belépni a szerverek miatt. Feladtam a próbálkozást… de biztos jó game


Add a Comment