iSamurai – kedvezményes iPhone 5 bekapcsoló gomb csere

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone-ok történelmében az egyik, ha nem a legnépszerűbb formavilág egyértelműen az iPhone 5/5s/SE-é volt. A 2012-ben bemutatkozott design még ma is annyira népszerű, hogy többek közt az Apple emiatt is nem egy kicsinyített iPhone 6-ként mutatta be az SE-t, hanem bepakolta a 6s tudását a hőn szeretett 5s házba.

i5-bekapcs-nov7-cover

Aki ennek a formavilágnak az első változatát, azaz iPhone 5-öt használja még a mai napig is, az már gyaníthatóan belefuthatott néhány olyan hibába, amely a készülék öregedésével egyre valószínűbben minden készüléknél meg fog jelenni. Az akkumulátor elöregedése, teljesítményének csükkenése ezeken a több mint 4 éves készülékeken már biztosan jelentkezett, sőt, akár már harmadik, negyedik akkumulátorukat is használhatják, de ezen túl az a néhány gomb is, ami az iPhone-okon van, áldozatul eshet az idő vasfogának.

Az első iPhone 2007-es bemutatása óta ugyanannyi gomb található minden iPhone-on, egy Főgomb (ismertebb nevén Home gomb), egy ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb, illetve két hangerőszabályzó, továbbá igaz nem gomb, de szerves részét képezi a készülékeknek a csengetés-némítás kapcsoló. Az évek során funkciójukat tekintve csak a Home gomb változott némileg az iPhone 5s-ben elérhetővé vált ujjlenyomat-olvasó Touch ID-val, illetve a nemrég bemutatott iPhone 7 és 7 Plus készülékekben, melyekben már nincs valódi benyomható gomb, hanem a Taptic Engine visszalökése adja azt az érzetet, mintha egy valódi gombot nyomtunk volna be. A többi gomb maximum máshova került a készüléken vagy a formája lett más, de a funkciója változatlan maradt.

A Home gomb után a készülék legfontosabb gombja a ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb. Ennek meghibásodása esetén nem tudjuk egyszerűen kikapcsolni készüléket, noha erre ritkán van szükség, de akkor is bosszantó tud lenni, ha nem tudjuk megtenni. Szerencsére ha van nálunk töltő, akkor a bekapcsoláshoz nincs szükségünk a gombra, viszont a készülék lezáráshoz már annál inkább kell. Ezen tudunk úgy segíteni, hogy az automatikus lezárást 1 percre állítjuk, de ennél talán sokkal hasznosabb a sokak számára kevéssé ismert AssistiveTouch (Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch), amivel a fizikai gombok funkcióit tudjuk szoftveresen használni, így akár a telefont is le tudjuk így zárni.

Több oka is lehet, illetve több módon is meghibásodhat egy–egy gomb az iOS készüléken. Gyártási hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a dolog hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét.

Az iPhone 5 javításához az út a kijelzőn át vezet, vagyis először ennek a két rögzítő csavarját kell eltávolítanunk a készülék aljából. Ezek után speciális eszközök segítségével ki tudjuk mozdítani a kijelzőt a készülék házából, de még mielőtt lecsatlakoztatnánk az alaplapról, először az akkumulátort kell leválasztani. A kijelző csatlakozóit védő shield eltávolítása után már le is választhatjuk a kijelzőt, de arra nagyon fontos figyelni, hogy szerelés közben ne hajtsuk túl kábeleket, mert az sérülést okozhat. Az akkumulátor eltávolítása után már csak az alaplapot kell kiszedni a házból, de itt nagyon kell arra figyelni, hogy az antenna kábele az alaplap alsó feléhez csatlakozik és nehogy véletlenül kiszedéskor elszakítsuk. Amint ezzel is megvagyunk, végre kiszerelhetjük a meghibásodott bekapcsoló gomb szalagkábelét, amin ugyebár a némítógomb és hangerőszabályzó gombok is helyet foglalnak, aminek a helyére betesszük az újat, összeszereljük a készüléket és tesztelünk mindent rajta, hogy amikor a gazdája visszakapja, biztos lehessen benne, hogy készüléke úgy működik, mint új korában.

A következő két hétben (november 20-ig) minden meghibásodott iPhone 5 bekapcsológombját akciós áron cseréljük 1 órán belül és persze erre is 6 hónap garanciát vállalunk. Kattints ide a részletekért.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!