fbpx Skip to content

A GPU, magyarul a grafikus mag vagy processzor mindig is probléma volt a hordozható Apple-termékcsaládokban. Még az asztali gépeknél sem kaptunk meg azt, amire vágytunk, a hordozhatóknál pedig az Apple mindent feláldozott a kisebb energiafogyasztás oltárán, így nem beszélhettünk érdemben a GPU-król.

macbook-pro-event-wallpaper-cover

A legnagyobb kérdés az, hogy mire lesz képes az új OLED Touch Barral ellátott Retina MacBook Pro-kban elérhető Radeon Pro 450 és 455 illetve CTO esetén a 460? Ezeket egyelőre csak számokkal tudjuk bizonyítani, illetve más kártyákhoz hasonlítani.

Ha az új 13-as modellt választjuk, akkor tulajdonképpen a már megszokott Intel Iris Pro-kat kapjuk. Igaz, azok is fejlődtek, de összességében nem fogunk tapasztalni nagyobb változást, bár az Apple ezekre a gépekre is komoly fejlődést ígért. Amennyiben viszont a 15-ös gépet választjuk alapáron, 880 000 forintért, akkor már Radeon Pro 450-es GPU-t kapunk. Mit is jelent ez?

Minden ilyen gépben Radeon Pro ketyeg, méghozzá a legújabb, Polaris architektúrájú processzorról van szó. Az almás cég szerint “jövőbe mutató” technológia valóban a legfrissebb fejlesztések eredményeit hordozza magában: a 14 nanométeres gyártástechnikájú lapkán úgynevezett FinFET típusú tranzisztorok kaptak helyet. Ezek segítségével megnövelt grafikus számítási teljesítményt lehet elérni a kis méret feláldozása nélkül.

Minden chip a negyedik generációs Graphics Core Next mikroarchitektúrába tartozik, amelyet az AMD még 2011-ben fejlesztett ki. Elődjéhez, a TeraScale-hez képest több tranzisztor szükséges ennek az architektúratípusnak a megvalósításához (a fizikai méretcsökkenés tehát nem véletlenül kellett), cserébe nemcsak grafikus, de általános célú felhasználás (“GPGPU”) esetében is nagyobb teljesítményt nyújt. Grafika terén a különféle aszinkron és párhuzamosított számítások és a memóriatömörítés jobb megvalósítása, valamint új geometriai számítások jelenléte ad egy kis pluszt a felhasználói élményhez.

Nézzük ezt számokban:

  • Radeon Pro 450: 10 compute units – 1 teraflop
  • Radeon Pro 455: 12 compute units, – 1.3 teraflops
  • Radeon Pro 460: 16 compute units, – 1.86 teraflops

Jelenleg a 15-ös gépek olyan 7-800 gigaflop körül képesek számolni, tehát ezt fogják megkapni a 13-as gépek és 1 teraflop-ot pedig ugye az új 15-ötösök. Ez egyébként nem rossz teljesítmény, sőt, minden bizonnyal látható lesz, de mégsem az, amire mondjuk egy játéknak szüksége lenne. A PS4 megközelítőleg 1,8 teraflops számításra képes, ami ugye egyenlő lenne a Radeon Pro 460-nal, de nyilván a PS4-re optimalizáltabbak a játékok. A Radeon Pro 460 +72 800Ft-ba kerül a kisebb gép frissítése esetén, tehát ha érdemben szeretnénk játékra használni, mindenképp érdemes ezt választani.

screen-shot-2016-10-29-at-16-45-31

VR-ra továbbra sem lesz alkalmas a hordozható Retina MacBook Pro, mivel ott 4 teraflops a minimum számítási igény. Ha még mindig azon gondolkoznánk, hogy játékra (is) szeretnénk használni a gépünket, akkor eGPU-t érdemes vásárolni, ami jelen esetben USB-C/Thunderbolt 3-as porton keresztül csatlakozik. (Erről részletesebben a bizon-tech.com-on.)

Természetesen kíváncsiak vagyunk, hogy a valós teszteken mit ér majd el az új Radeon GPU, de addig is talán egyfajta támpontot adhatnak már a számok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Azt lehet tudni hogy proci mit tud? azt tudom hogy a tavalyi alap 15-os cpu meg 4-ik generacios 47xxHQ procit kapott 8-10e kozotti passmarkkal. viszont a freki alapjan kitalalva hogy melyik proci lehet az ujban, az alapjan is ennyi a passmark vagyis igazabol tavaly ota nem fejlodott volna?

  2. @kchris: CPU teljesítményben csak minimális a fejlődés, talán csíkszélesség váltásnál lesz érdemleges. Talán… IGP-ben és fogyasztásban javulnak ezek érezhetően már évek óta.


Add a Comment