Messenger-nap – Snapchat funkciókkal bővült a Facebook Messenger

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook mindent megtesz azért, hogy felhasználókat csaljon el a Snapchattől, ha már azt nem sikerült felvásárolniuk. Az Instagramot sikerült pár éve megvásárolniuk és abban már néhány hónapja elérhető egy butított Snapchat-szerűség, ami most megérkezett a Facebook Messengerbe is Messenger-nap néven.

messenger-nap-cover

Egy ideje már hallani lehetett arról, hogy a Facebook Messenger is megkapja az eltűnő üzenetváltás mellett a 24 óra múlva a semmibe vesző képek és videók lehetőségét. A 92.0-s (ezt a számozást sosem értettem) verzióval meg is érkezett a sokak által várt funkció. Amennyiben a frissítés után nem látsz semmi változást, akkor lődd ki az alkalmazást multitaskingból és utána már menni fog, de csak iPhone-on, iPaden nem.

A Facebook Messenger sok változáson ment át az utóbbi hónapokban, megjelent például több olyan modul is benne, ami szerintem csak zavarja a felhasználókat, de szerencsére eltüntethetőek – igaz, sajnos csak időlegesen. Bá azt nem tudom, hogy a mostani Messenger-nap funkcióval esetleg örökre eltűntek-e, de a lényeg, hogy nálam most nem látszanak, hiszen elég zavaró lenne, hogy a képernyő tetejét a Messenger-nap foglalja el, míg a többi kevés helyen a beszélgetések lenne keverve a kedvenc és az aktuális elérhető ismerőseink listájával. Kész káosz lenne, főleg egy 3,5”-os kijelzőn.

img_0724 img_0723

A Messenger-napba alul középen az exponáló gombra nyomva tudunk posztolni, a korábbi posztjainkat pedig bal fent a My Day gombra nyomva tudjuk visszanézni és adott esetben törölni. Ahogy az Instagramnál, úgy itt is fotókat és 10 másodperces videókat (a gomb lenyomva tartásával) tudunk megosztani és mindezt persze csak álló formátumban. Ezután viszont már sokkal nagyobb szabadságunk van, mint az Instagram esetében, ahol csak írni és firkálni tudunk a képre, igaz a firka funkció ott bővebb, hiszen ott több rajz eszköz áll rendelkezésünk, bár itt pedig a színkeverés és a vonalvastagság állítása egyszerűbb. Az előbbit az ujjunk fel és le mozgatásával tudjuk szabályozni, míg az utóbbit oldalra húzással. A Messenger esetén pedig még mindenféle matricát is tehetünk a megosztandó tartalomra, de a snapchates nyelvkiöltő kutya és társai nem érhetőek el – bár szerintem ez csak idő kérdése. A Messenger-napot egyelőre sajnos nem lehet kikapcsolni.

img_0722 img_0177

Lehetőségünk van eldönteni, hogy az adott tartalom bekerüljön-e a Messenger-napunkba vagy pedig csak adott ismerőseinknek küldjük el, illetve menthetjük is a Fotók appba, hogy máshol is felhasználhassuk. Minden tartalom 24 óra múlva automatikusan eltűnik a Messenger-napunkból, viszont addig többször is visszanézhetőek. Amennyiben egy ismerősünknek is elküldjük, akkor ott már sima képként vagy videóként lesz elküldve, ami nem törlődik 24 óra múlva, szóval erre figyeljetek, ebben különbözik a Snapchattől. A videók hossza nyilván attól függ, mennyit használtunk ki a 10 másodpercből, viszont a képek mindig 10 másodpercig látszódnak, itt nem állítható a megjelenési hosszuk. Az Instagram Stories esetén mindenki, aki követ minket, vagy nyitott fiók esetén bárki megtekintheti, mit osztottunk meg. A Messenger-nap esetén pedig csak a Facebook ismerőseink láthatják, de szerencsére itt is letilthatóak a felhasználók, így a főnök nem fogja látni, ha munka közben ilyennel ütöd el az időt. A letiltás jelenleg csak akkor érhető el, ha az adott személy már egy posztunkat látta (a kis profilképere koppintva alul), előre sajnos nem tilthatóak az emberek.

img_0181 img_0182

Az Instagram Stories-hoz hasonlóan korábban készült képeket és videókat is feltehetünk a Messnger-napunkba, viszont itt legalábbis jelenleg nincs meg a 24 órás korlát, ami ennél régebbi tartalmakat nem enged posztolni. Mondjuk ezt Instagramon is egy képernyőfotó készítéssel könnyen tudjuk orvosolni. Én sosem voltam egy nagy snapchates, sőt, kifejezetten nem szerettem, viszont a Storiest az utóbbi időben előszeretettel használtam, de jó kérdés, hogy a Messenger-napot mennyire fogom használni. Funkcióiban szerintem nem rossz, sőt, jobb, mint a Stories, de sajnos nehezen szabályozható, hogy ki láthatja, amit megosztunk. Így számomra jelenleg marad a Stories, meg nem akarok az ismerőseim agyára se menni, se több helyre posztolni. Ez nagyjából olyan, mint ha az összes Instagramos képedet Facebookra is kitennéd, egyszerűen megunják az emberek, hiszen az Instagram képekre van külön app, nem akarja senki se több platformon is ugyanazt látni egy embertől.

Számunkra, Apple felhasználóknak kevésbé izgalmas hír, de az androidos ismerősöknek annál hasznosabb lehet, hogy megjelent a Messenger light verziója, ami sokkal kevesebb helyet és erőforrás igényel, így régebbi vagy gyengébb telefonokra ajánlatos lehet letölteni.

Snapchat, Instagram vagy Facebook? Te melyiket fogod használni?

Messenger
 • Messenger
 • Méret: 62.62 MB | Verzió: 258.0
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Hol a tökbe lehet ezt kikapcsolni? Komolyan, szüleim után azt gondoltam hogy velük ellentétben nyitott vagyok erre az internet meg mindenféle dologra de ezek a dolgok már nekem soknak tűnnek, aki ezeket tolja folyamatosan, hát úgy érzem hogy hozzájuk képest is van már egy hasonló szakadék mint amit szüleimnél érzékeltem amikor bejött a net… Amikor volt egy cikk a snapchatről folyamatosan ez a 3 betű pörgött a fejemben: W T F ?????

 2. @pzstm: Hát semmi.. Tegnap frissült pedig az app a 92-es verzióra, de semmi nincs benne, ami erre utalna.
  Amúgy eltűnő üzeneteket már két hete is lehetett küldeni titkos beszélgetésben és nem 10 másodpercre, hanem te adtad meg, hogy meddig maradjon látható.

 3. Többek között nálam ezért van kikapcsolva az alkalmazásfrissítés a háttérben. Kizárólag iOS frissítés után frissítem a Messengert, meg a többi appot.

 4. OFF:
  @Rácz Csaba: @Rácz Csaba: @Rácz Csaba: @Rácz Csaba: Legközelebb célszerű lenne egy hsz-ben válaszolni mindenkinek, mint feleslegesen generálni 4 hsz-t.
  Ha végigkattintgatod az itt található linkeket, akkor láthatod, hogy nem vagyok hülye és nem négyszer hivatkoztam be egy hsz-ed, hanem mindegyik külön hsz-re mutat. Így tudod te is megoldani legközelebb.

 5. Na ez kellett még, mint egy falat kenyér…Ennél haszontalanabb új funkciókkal tele tömni a kijelzőt, mindezt úgy hogy kikapcsolni se tudd. Hát gratulálok. Plus készülékemen még csak-csak, de asszonypajtás 4s-én a képernyő nagy részét ez az ökörség foglalja el.

  Kár, hogy az egyetlen alkalmazás ahol könnyedén lehet a facebook levelezéseket lebonyolítani. 🙁

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!