fbpx Skip to content

Sokunk számára okoz problémát készülékeink megfelelő védelme. Lévén, hogy nem olcsó eszközökről van szó, súlyos tízezrekbe kerülhet egy-egy kijelző, vagy bármilyen egyéb alkatrész cseréje. Bármennyire is próbáljuk óvni őket, elég egy óvatlan pillanat, és máris kész a baj (ütötték már ki a kezemből a 2 napos 5s-emet egy bevásárlóközpont lengőajtajával).

screen-shot-2016-10-10-at-11-16-45

A legegyszerűbb megoldás a különböző hátlapok, tokok alkalmazása, azonban ezek nem minden esetben nyújtanak maximális védelmet (például a kijelző esetében). A hétköznapi használat során elegendőek lehetnek, azonban vagyunk páran, akik túráznak, vagy a nyári fesztiválszezon alatt szeretnének kicsit komolyabb védelmet az iPhone, iPad vagy Apple Watch-uk számára. Erre kínál megoldást a Catalyst Case, mely vízálló és egyben ütésálló tokjaival, valamint kedvező árfekvésével vált hamar népszerűvé.

Catalyst Case for iPhone 6/6s – Jadeye

Az iPhone 7-et az Apple IP67-es minősítéssel látta el, ami az ő olvasatukban por-, cseppálló és vízlepergető tulajdonságokat jelent, és noha az iPhone 6s is már sokszor megúszhatta, ha folyadék érte, azért még nem volt hivatalosan is ellenálló az ilyesmivel szemben. A Catalyst tokja ezzel szemben nem csak hogy IP68-as minősítésű, hanem egyben ütésálló is.

screen-shot-2016-10-09-at-16-08-48

A vízállóság tekintetében itt 5m-es mélységet kell érteni, a porállósága megegyezik az iPhone 7-ével, ütés tekintetében pedig gond nélkül elviseli az akár 2m-es magassából történő ejtést is.

Egy vízálló tok esetén ugyanakkor felmerül a hangszóró és mikrofon hangjának “hozzáférhetősége” is: ezt a Catalyst tokja speciális fóliával oldja meg, így a hangján sem a mi oldalunkról, sem a hívó/hívott fél részéről nem tapasztalható jelentős minőségromlás.

img_1254

A készülék bekapcsoló és hangerőszabályzó gombjai gumírozottak, és a tok szürke anyagának részei, a némító gombot pedig egy tekerővel oldották meg, amiben belül egy vájat fogja meg a gomb felső végét, és a tekerésnek megfelelően mozgatja azt előre vagy hátra.

A kijelző előtt értelemszerűen végig fólia van, ennek része a hangszóró előtti hangvezető is, alul pedig szintén egy speciális anyagú betét biztosítja a Touch ID működőképességét, amivel így az ujjlenyomat-olvasás is problémamentesen használható marad.

img_1251

A vaku előtt egy kicsit “diffúzorosra” emlékeztető fólia, a kamera előtt pedig egy keményített bevonatú lencse található. Ez a lencse optikai szempontból nem ront a kamera által látott képen, bár adott esetben némi lense flare felbukkanhat – bár ez nem akkora ár az iPhone védelméért cserébe.

img_1252

A készülék alsó hangszórója gyakorlatilag a hátlap segítségével adja le a hangot kifelé, a beszédmikrofon előtt pedig a felső hangszórót védőhöz hasonló fólia kapott helyet. Ezek mind egy szilikon fül alatt találhatóak, ami egyúttal hozzáférést biztosít a Lightning-csatlakozóhoz és a jack-aljzathoz, illetve 8 apró lyuk található rajta a mikrofon számára.

img_1253

A csomagban kapunk még egy csuklópántot is, amit a tok jobb alsó sarkába tudunk rögzíteni.

A tok használatával értelemszerűen kicsit megnő a készülék mérete minden irányban, de leginkább a készülék oldalán körbefutó bumper keret miatt lett 11,4mm vastag, szélességre és magasságra meg majdnem olyan, mintha egy iPhone 6/6s Plus lenne a kezünkben.

Azok számára tehát, akik nem váltanak iPhone 7-re, a Catalyst vízálló tokja megfelelő alternatíva lehet az iPhone 6 vagy 6s készülékükhöz, ha szeretnék azt megfelelő védelemmel ellátni.

Catalyst Case for iPad mini – danikorpai

Bevallom őszintén, sosem voltam még olyan szituációban, ahol komolyan elgondolkodtam volna azon, hogy “de jó lenne, ha víz- és ütésálló lenne az iPad készülékem”. Hiszen általában ilyen “extrém” körülmények közé a kisebb eszközöket szoktuk vinni, mint például az iPhone készülékünk vagy esetleg egy GoPro kamera.

img_0014

Azonban rövid töprengés után nagyon hamar rájöttem, hogy nem is én vagyok a célközönsége a Catalyst által létrehozott iPad toknak.

Elsősorban gondolkodás nélkül tudnám ajánlani minden kisgyermekes szülőnek, hiszen ezzel a tokkal már egészen biztos, hogy nem kell féltenünk az iPad készülékünket, hogy egy-egy étkezés során egy kis spagetti is kerül a kijelzőre az éppen aktuális meséhez.

img_0019

Szintén az étel mellett maradva kiváló kiegészítő lehet ez a tok azoknak, akik gyakran szeretnek a konyhában főzni és a receptet vagy videót szeretnék állandóan az éppen készülő étel mellett megjeleníteni.

img_0024

Végül, de nem utolsó sorban, ahogyan már korábban is említettem, az iPad nem az a készülék, amelyet kifejezetten a víz alatti fotók készítéséhez viszünk magunkkal, azonban egy további biztonságérzetet ad az, amikor ilyen tokban visszük az iPadünket a strandoláshoz, vagy éppen a wellnessezéshez és közben nem kell állandóan aggódnunk, hogy homok, pára vagy éppen vízcseppek jutnak a készülék belsejébe.

img_0026

A tok felépítése jelentős mértékben hasonlít az iPhone 6/6s-hez valóhoz. A kamera, a hangszórók és az ujjlenyomat olvasó ugyanazzal az anyaggal került lefedésre, ezzel téve lehetővé ugyanazt a hétköznapi használatot, mint amit tok nélkül kínál a készülék. A gombok tekintetében könnyebb dolga volt a Catalyst-nek, hiszen az iPad jóval kevesebbel rendelkezik, mint az iPhone, és csak nyomógombok található rajta, ellenben az Apple Watch koronájával. A hangszórók hangja a tok hátuljára lett kivezetve, a Lightning és jack csatlakozók pedig a tok részét képező, ki- és behajtható gumitömítést kaptak.

img_0039

A csomag tartalmaz egy tartót is, amelybe beleállítva kisebb helyet foglalva is használhatjuk az iPadünket. A tok 2 méterig teljes mértékben vízálló, 1.2 méteres magasságból pedig ütésállónak mondható, és a többihez hasonlóan az IP 68-as szabványnak megfelelő követelményeket is teljesíti.

Catalyst Case for Apple Watch (42 mm) – Gergob

Az első generációs Apple Watch sajnos még nem rendelkezik szinte semmilyen vízálló (mindössze cseppálló) vagy ütésálló tulajdonsággal. Ez abból a szempontból nem előnyös, hogy sokunk szívesen viselné például úszás közben is, vagy az edzést követő zuhanyzás során. A Catalyst Case ezt megpróbálta orvosolni, és a 42 mm-es modellhez készített egy egyedi, vízálló óraszíjat és tokot.

28hkl3bsqg5yjvbh2x1kw_thumb_156f

A szíj és a tok bizonyos mértékben egybeépítésre került, az órát pedig felülről lehet belehelyezni. A kialakításának köszönhetően IP68-as besorolást kapott, a gyártó szerint pedig 50 méterig teljes mértékben vízálló, minden darab külön tesztelésen esik át a forgalomba kerülése előtt. Ezen felül átesnek a MIL-SPEC 810G teszten is, amit az amerikai hadsereg fejlesztett ki a felszereléseinek tesztelésére éles körülmények között. Az óra nem csupán édesvízben használható, hanem a tengervizet is simán elviseli.

unadjustednonraw_thumb_1571

Ejtsünk néhány szót a tok felépítéséről. A sérülések, víz, illetve szennyeződések elkerülése érdekében magát az órát egy gumírozott védőburokba kell először belehelyezni, ami szépen rásimul. A home gomb és a korona használatához a védőburok kapott külső kezelőszerkezetet, melyből az egyik szintén egy korona, melynek a vége az óra koronájának recés részébe kapaszkodik bele, ezzel érve el, hogy a külső korona tekerése az órára is hatással legyen. A home gomb esetén egyszerűbb a helyzet, itt egy szimpla nyomógomb teszi lehetővé a használatát.

unadjustednonraw_thumb_156e

A pulzusmérőt egy vékony hártya védi, mely átengedi mind az infravörös, mind a zöld LED fényt, így a pulzusunk továbbra is mérhető marad ugyanazzal a pontossággal, mint a védőburok nélkül, valamint tölteni is tudni fogjuk az órát. A védőburkot az órával együtt a tok alsó részébe kell belehelyezni, aminek a tetejére felhelyezhető a külső védelmet biztosító keret. A keretet egy csavarral is rögzíteni kell, ezt a szíj hátulja felől kell megtenni, az ehhez szükséges csavarhúzót pedig a csomag tartalmazza.

unadjustednonraw_thumb_156d

Az óra kijelzője nincs ellátva semmilyen külső borítással (leszámítva a kitüremkedő védőkeretet), így a használata teljesen kényelmes, nem okoz semmilyen nehézséget. A hangszórónál vékony membrán gondoskodik a hang továbbításáról, valamint a mikrofon is tökéletesen használható. Az óraszíj nagyon jó minőségű szilikon, ami azonban könnyen és gyorsan koszolódik, így javasolt a tisztítása, különösen a hosszabb fürdőzések után.

unadjustednonraw_thumb_1572

Összességében egy remek, hiánypótló kiegészítőt rakott össze a Catalyst Case, a nyári fesztiválszezon alatt nyugodt szívvel viseltem így az órát a vízben és a vízparton egyaránt. A tok jelenleg csak a 42 mm-es típushoz érhető el, de hamarosan várható a 38 mm-eshez való is.

Aki szeretné víz- és ütésálló védelemmel ellátni első generációs Apple okosóráját, egy ilyet mindenképp érdemes beszereznie!

Összegzés

A Catalyst Case egy remek megoldással állt elő almás készülékeink védelmére, különös hangsúlyt fektetve az első generációs Apple Watch felhasználóira, az ütés- és vízálló megoldásért nagyon nagy piros pont jár. Azok számára, akik kompromisszumot tudnak kötni a megnövekedett mérettel, mindenképpen ajánlott a cikkben említett tokok valamelyikének beszerzése.

Külön köszönet a Catalyst Case-nek, hogy hozzájárultak termékmintáikkal a tesztünkhöz. A tokok megvásárolhatók a SzifonStore-ban, ide kattintva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Nekem is Catalyst tok van a telefonomon, jobb szerintem, mint az előző verzió. Kihangosítva érdemes félig levenni az alsó gumis részt.

  2. De, egy plussz lencse ront a kepminosegen…

  3. @pergabb: kipróbáltam, nincs túlzott, szemmel látható minőségromlás.

  4. Azért az nem nagy kunszt, ha egy tok vízálló vagy kibír egy 2 méteres esést. Az enyém is kibír 100 méteres esést és akár egy évet is eltölthet a vízben minden probléma nélkül. Az már más tészta, hogy mi történik a telefonnal, ha belerakok egyet. 😀
    “Víz- és ütésálló tokok” helyett lehetett volna például “Víz és ütés ellen védő tokok”, nem? 😀
    Na mindegy, nem kell kijavítani, de jót mulattam rajta, köszi a vidám perceket. 🙂

  5. @rgbx: a víz- és ütésálló a vízálló és ütésálló összevonása. nem csak véd ellene, hanem ellenáll nekik, a gyártó weboldalán is láthatod a leírását. vagy mire gondolsz?

  6. Én tavasszal vettem a 6s-emre egy ilyen tokot zuhany alatt tényleg jó volt de nyáron le mentünk a balcsira nem volt talán fél méter mélyen úgy beázott mint a sicc pedig mielőtt bementünk a vízbe mindent megnéztem rajta hogy zár e rendesen és ennek ellenére ! Szóval csak egy 20 ezer forintos tokról beszélünk de szerintem egy forintot nem ér! Ez csak az én véleményem!

  7. @jenci75: a készüléked azért túlélte?

  8. Az lenne a kérdésem, hogy a Lifeproof Fre tokhoz képest nagyobb ez a tok? Esetleg nem lehetne összehasonlítani a kettőt?

  9. Igen túl élte hála Istennek ,nedves lett meg a jack csati egy kicsit be ázott egy darabig nem csörgött mint ha be lenne dugva a füles :)) de egy pár óra után minden megjavult

  10. @Jadeye: Láttam a leírását a gyártónál is. De azért furán hangzik, hogy a vízálló itt azt jelenti, hogy nem megy bele a víz, nem pedig azt, hogy nem megy tönkre a víztől. 🙂

    @jenci75: Ahhoz, hogy tényleg be lehessen vinni a vízbe nagyon körültekintően kell rárakni a telefonra. Egy kis szösz ha valahol a tömítésre ragad, vagy kihagyod a zsírozást összerakás előtt, az már elég, hogy befolyjon a víz. Érdemes mindig túlbiztosítani, és próbálgatni éles bevetés előtt, hogy mennyit bír (teló nélkül egy vízzel teli vödörben például).


Add a Comment