fbpx Skip to content

Péntektől egyes országokban előrendelhetővé vált az új iPhone 7, mely egy speciális 4 magos A10 Fusion chippel érkezik.

unknown

Ez chip nem két-, hanem négymagos, és az egyes magpárokat külön-külön is tudja vezérelni az Apple úgy, hogy még kevesebb energiát fogyasszon a készülék.

Az A9-es processzor is már 70%-kal gyorsabb, mint az A8, ami az iPhone 6-ban érhető el. Manapság még ugyan nem lassú az iPhone 6, sőt még az iPhone 5s is megfelelő sebességre képes, de azért érezhető, hogy az iPhone 6s-ben sokkal gyorsabb még mindig a szoftver, egyáltalán nem akad.

Az új A10 Fusion chip pedig 40%-kal gyorsabb mint az A9-es, így tulajdonképpen az iPhone 6 tulajdonosok, 7-es váltás esetén kétszer gyorsabb készüléket kapnak! Phil Schiller az Apple eseményén azt is elmondta, hogy az eredeti iPhone-hoz képest már 120-szor gyorsabb készüléket kapunk az iPhone 7-tel.

iphoneperf-a10

Szóval gyors, de mennyire?

Ahogy fent említettem, a négymagos processzort speciálisan vezérli az Apple. Két mag csak akkor dolgozik, ha komolyabban szükség van sebességre, ezeket a nagy teljesítményű üzemmódban használja a készülék. A másik két mag pedig az átlagos használat alatt működik, így energiát spórolva. A magokat természetesen automatikusan vezérli a készülék, és nagyobb grafikus teljesítményre is képes az A10, amit az Apple már úgy reklámoz, hogy mintha egy konzol lenne a kezedben.

A grafikus részről hat magot találhatunk az A10 Fusion-ben, és ezzel 50%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt kapunk az iPhone 6s-hez képest, és háromszor jobbat az iPhone 6-hoz képest. Így a játékosok lényeges sebesség-növekedést vehetnek majd észre készülékváltáskor.

geekbench-iphone-7-plus

Az iPhone 7 Plus Single-Core-ban 3233, Multi-Core-ban pedig 5363 pontot ért el, ami gyorsabb, mint a jelenlegi A9X processzor az iPad Pro-ban:

geekbench-4-ipad-pro-12-922-compare

Már múltkor írtunk arról, hogy az iPad Pro brutális grafikai teljesítményre képes, így lényegében ezt megkapta az iPhone 7 is, tulajdonképpen egy olyan erős processzor van ebben a kis készülékben, ami akár meghajthatna egy asztali operációs rendszert is. Sőt, amennyiben iMovie-val exportálunk egy MacBook Air-en és az iPhone 7-en, akkor az iPhone 7 gyorsabban fog végezni. Kérdés persze, hogy kinek kell ekkora sebesség, mert az iOS 10-et két mag is kényelmesen meghajtja.

A játékok mellett a grafikus alkalmazások igényelhetnek ilyen hardvert, tehát a fejlesztők komolyabb erőforrásigényű alkalmazásokat írhatnak. Az iOS 10-ben már RAW fotó szerkesztésre is van lehetőség, így a Lightroom felhasználók minden bizonnyal kihasználják majd az A10-et.

A Fusion processzor ismét nevezhető innovációnak, igaz a motorháztető alatt. A jövőben minden bizonnyal az Apple arra épít majd, hogy olyan processzorokat készítsen, amik csak akkor igényelnek nagyobb energiát, ha komolyabb sebességre van szükségünk és ezzel jobb akkumulátor időt kaphatunk majd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. Majd kíváncsi leszek a chip komolyabb elemzésére. Nekem gyanús, hogy nem csak arról van szó, hogy ha kell ezt használja, ha nem akkor azt (ami megegyezik a big.LITTLE konstrukcióval). Eddig erre nem volt szükség, mert a többiekkel ellentétben meg volt olda a normális hő és erőforrásmenedzsment. Szerintem inkább a multithreadingben lehet szerepe, pl. a VOIP és egyébb háttérben futó feladatokat dedikáltan megkapja a két energiatakarékos mag (mint a M processzorok a mozgást). Legalábbis remélem, különben ha ők is falbaütköztek a skálázhatóságban az az architektúrának nem sok jót jelent…

  2. Hú de szép kerek megfogalmazás volt

  3. Majd egyszer valaki forditsa mar le mit is irt ef-Dani XD

  4. A minap kezembe akadt egy 6S és kicsit teszteltem az én 6-osommal. Az én készülékemen 9.0.2. van, az övén 9.3.5. .Az igazat megvallva szinte nem éreztem különbséget. A fb ugyanannyi idő alatt töltött be, a weboldalak dettó. Hozzáteszem, hogy chrome-ot használtunk mindketten, nem safarit. A fényképező sem volt jobb, viszont a tulaj panaszkodott az aksira, merthogy ugye abban kisebb van, mint az enyémben. Summa summarum, rájöttem, hogy nekem nem kell még váltani és tök jók ezek a számok és biztos a technikai fejlődés, de amíg az ios nem tudja ezt kihasználni, egy i7-es erősségű procit is rakhatnak bele, mégis ugyanannyi idő lesz egy engribördzöt elindítani.

  5. Nekem a második 6s-em van, de akad sima játékoknál is, pl: bbtan. Úgyhogy nekem ne papoljon senki az Apple tökéletességéről. Erősen tekingetek a konkurencia note7 re, ott megszűnik ez a hiba…

  6. @szt:
    Igazad is van. Csak nézd meg hogy amit veszel ne legyen túl égett. Vagy mindig legyen nálad egy kis vizecske…

  7. @szt: note7-en majd meggyulladsz 😀

  8. @szt:
    Note 7 és kirobbanó formában leszel… 🙂

  9. Lehet fikázni a Note 7 felrobbanó akkuját (sőt kell is), de egyikőtök sem próbálta megcáfolni amit szt írt… Nekem nincs 6S-en, de kollégám rendszeresen panaszkodik akadozó candy crush-ról és egyebekről. Na, ez mitől lehet szakikák?

  10. @pAnk: én nem játszom, így a candy crush-t is passz, de azért egy külső fejlesztő alkalmazásának hibája teljes nyugalommal lehet a külső fejlesztő hibája.

  11. @pAnk:
    Leo’s Fortune, Monument Valley, Limbo, Hocus, Carmageddon, VS. Racing 2 játákokkal játszottam (mostanában épp nem) (5S, SE), azok nem akadnak, az említettekkel nem játszom és 6S-em sincs ezért nem tudom mi a faszt kellene megcáfolnom, de lehet, ezek is akadtak csak nem veszem észre mert elvette az agyam az Apple hipe…

  12. @pAnk:
    Mesél már még légy szíves.
    i6S-el rendelkezem és egyáltalán nem akad semmi…….(esetleg kérdezd meg kollegád nem e jailbreak-eli, mert attól tuti szar lesz, haver is azért hagyta rá mert voltak gondok abban az esetben)
    Ha meg ennyire Samu fan vagy miért nem oda írogatsz, én a samutól menekültem el annak idején, és ott is mindig a csúcs telóm volt. S, SII, SIII és ezután váltottam mert egy rakat fos volt és nem adtam több esélyt, de mégsem megyek át a samusokhoz és fikázom őket.
    Kinek mi jön be, de azt tudom mióta almás vagyok nem akarom a telefon a földhöz vágni.
    Az meg igaz, hogy ha egy külső gyártó ír egy alkalmazást és baszik optimalizálni az nem az apple hibája.

  13. szt: ha akad valami abban az alkalmazasfejlesztok is lehetnek ugyanolyan hibasak… szarul kodoltam le valamit es 10mb helyett 500-at foglalt be… kiugrott, mondhatnam azt hogy 2gb ram, el fog ferni..

  14. @Briarios: Calm down boy! Engem nem érdekel a Samsung (sőt, olvasd el újra amit a Note 7-ről írtam), nem tudom ezt miből következtetted ki. Egyébként nem JB-elt a készülék.

    @Jadeye: Igen, ez is benne lehet.

  15. @pAnk:
    Na a kedvedért letöltöttem. 6S 64GB-os a készülékem, iOS 10.0.1 (14A403).
    És ha eltekintek attól hogy ez a játék mérhetetlenül igénytelen és gagyi, azt kell mondjam hogy nem akad. Egy cseppet sem. Sajnálom ha elkeserítettelek. A játékot engedelmeddel töröltem. Ha azt mondanád hogy mondjuk egy Infinity Blade III azzal a grafikával megröccen (egyébként nem), azt még elhiszem. De ezzel a játékkal… Hagyjuk.

  16. @Jadeye: Köszi a felvilágosítást, infós vagyok és nem bölcsész 😀
    Abban igazad van, hogy magától nem lesz semmi baj ha valaki jailbreakel, de ha nem csinálsz vele semmit akkor miért is rakod fel 😀
    Igazából ha kötekedni akarok azt is mondhatnám, hogy lesz baja már csak attól is ha felrakod, mert egy komoly biztonsági rést nyitsz az eszközön amin bármi lefuttatható attól kezdve, valamit lassúvá, instabillá válhat a rendszer valamit az akku is jobban merülhet. (persze ez nem evidens, és igen régen pl volt egy rés amit ha jól emlékszem a jail tweak oldott meg, és igen sokak számára a szabadság megléte)

    Nálunk a vállalatnál, nem engedjük fel wifi-re sem a root-olt androidot, sem jailbreak-elt applet, egyszerűen kiszűrjük őket, az andriod még így is veszélyes, mert a legtöbb gyártó nagy ívben kakál a régebbi készülékeire, valahol még mindig csak 4.x és hasonlók futnak.
    Azzal meg tisztában kell lenni, hogy tökéletes hardver, szoftver sosem lesz.

  17. @Briarios: azt meséld már el, hogy szűröd ki a jb-s iPhone-t, mert ilyenről még nem hallottam, de szerintem más sem itt!

    Egyébként meg 3G óta jb-zek, most az i6-om is törve van. Sosem volt még semmilyen problémám vele. Pedig még bankolok is a telefonon.

    Ez megint egy városi bullshit legend, ha jb-zve van a telefon, akkor tönkrevágod. Ésszel kell használni, megbízható repókból és nincs gond. Szerintem ezt jópáran meg tudjuk erősíteni, akik a kezdetektől iPhone-t használunk.

  18. @totopad: Például az egyik az a MobileIron, mely alapban nem fel fel nyitott eszközre.
    És amíg az nincs felrakva nem fogy felengedni a rendszer.
    Nem szoktam baromságokat írni, szóval mielőtt elkezdesz támadni inkább informálódj.
    De akár ezt is végig olvashatod.
    http://www.unitis.hu/news/MobileIron_news.php

  19. Na akkor en is irok gyorsan par sort.Mindenki nyugodjon meg.Az iphone 6s szepen akadozik ha olyana van.Es keves a 2gb memoria neki.17 ik iphoneom van.Egyik sem volt rossz se hibas.Tobb mint 150 telefonon vagyok tul.Ez is csak egy betegseg volt.De mar nem erdekel.Mert csak penz kidobas.Mindegyikbol volt.Sok tipusbol tobb is.De mivel most i6s a tema.Akkor azt vesem.Volt 2db 6s em.Es volt 6s plus is.Akadnak mindegy melyik ios fut rajta.Aki azt mondja nem akad es hibatlan.Az egy pancser es nem hasznalja a telefont.Csak telefonalasra es amire minden atlag ember.De aki folyamatosan nyomkodja es mindent csinal vele.Szo szerint kihasznalja a telefont.Az tudja hogy 3gb ram minimum kene bele.Mert felzabalja a 2gb ramot.Mindegy hogy jalibreak vagy sem.Vagy hogy milyen ios.A telefon jatek kozbe akad.Ha bezarod az osszes alkalmazast akkor is.Ez van el kell tudni fogadno.Semmi sem tokeletes.ez sem.Az 5s kezelte a legjobban a memoriat.Ios 8.3 al.Azota mindegyik rendszer alatt akadozik az iphone rendes hasznalat alatt.Nyilvan nem fog 10 perc hasznalatnal ez eszre vevodni.De Ez az igazsag.En szeretem az almat es jo is.Meg mindig jobb mint mas.De tegyel fel az a kezet aki 17 iphone utan azt mondja hogy mindegyik tokeletes es nem akad mert ez szuper es iphone.

  20. @pete66: Amit az összes ARM-es (maga az ARM is, de bármelyiket mondhatnám, mert senki sem módosítja agyon a referencia magokat) gyártó használ megoldást a gyenge-erős magokra, az egy szükség megoldás, mert nem tudták normálisan megoldani az erőforrások kezelését, az Applet leszámítva (legalábbis eddig). Csak azt akartam mondani, hogy remélem nem jutottak ők is ebbe a zsákutcába, és a gyenge magoknak dedikált szerepeket szánnak, nem ide-oda akarják dobálni a feladatokat. Ami önmagában nem probléma felhasználói szemmel, de sokkal hatékonyabb lenne, ha a két gyenge “tehermentesítené” a két nagyobbat olyan folyamatok állandó átvételére, amiknek nem szükséges a nagyobbat lefogni, így több programot tudnánk egyszerre használni.

  21. @Fehér Joci: Sok igazság van abban amit mondasz, de nem annyira a ram a kevés.
    Hanem mint ahogy te is írtad valaki “teljesen” kihasználja a telefonját, de ez inkább játékra igaz, vagy ha a nyaralós videókat a telón vágod iMovie-val esetleg navigálás és hasonló esetben is lehet.
    Minimális töltés lag persze van, de ezt inkább a store-ben lehet észrevenni, de ott teljesen más okból.

    Ez a throttling és ez minden mostani eszköznél elő fog jönni, tök mindegy milyen gyártót vagy rendszert használ az ember. A mostani telefonok igen nagy hőt is tudnak generálni, ráadásul zárt nem szellőző helyen. (főleg ha valaki a nyári melegben éppen az utcán tolja buszvárás közben)
    Ennek az eredményét lehet látni mikor x időnként lagol egy kicsit.
    Én személy szerint nem játszom telón csak nagy ritkán, arra ott a pc, így valóban pl a céges appokkal nem lehet ezt előhozni.
    Kb igy szokott kinézni.
    http://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2015/09/charts.022-980×720.png


Add a Comment