fbpx Skip to content

Augusztus 4-én startolt el a magyar App Store-ban is a Drops, a világ legpörgősebb vizuális nyelvtanuló alkalmazása, mely varázslatos játékokkal tanítja meg az alapszavakat.

drops_icon

A PlanB Labs csapat az 5perc Angol szakmai támogatásával azt a célt tűzte ki, hogy az új nyelvet tanulni vágyók számára az első lépéseket olyan kellemessé tegye, hogy napokon belül függőjévé váljanak a választott új nyelvüknek.

Mindezt a nyelvtanulás legutálatosabb részét, a szótanulást célozva érik el. Nyelvtant tudatosan nem kevernek bele (legalábbis egyelőre), hiszen praktikum szempontjából a szókincs a legfontosabb: építőkockái egy új nyelvnek. Ismerve a gyakori szavakat, nyelvtan nélkül is meg tudjuk magunkat értetni, szavak nélkül viszont a nyelvtan semmit sem ér.

Az alkotók számos memorizálási hatékonyságot növelő mechanizmust beépítettek – mint az elő-teszt hatás, direkt vizuális asszociáció, elnyújtott ismétlés, gamification, optimális kihívást biztosító tesztek, stb. –, de a Drops legnagyobb vívmánya az a felismerés, hogy lehet egy alkalmazás bármilyen hatékony, ha nem használja nap mint nap a tanuló, akkor fabatkát sem ér.

5 2 5

A Drops gerincét és lényegét olyan apró pszichológiai trükkök adják, melyek mind egyetlen pontos célt szolgálnak: erős és stabil szokássá tenni a szótanulást. Nyelvtanulás-függővé szeretnénk változtatni a felhasználókat!

Ennek a legerősebb és első hallásra legfurább eszköze az alkalmazás azon tulajdonsága, hogy naponta csupán 5 percet enged játszani/tanulni. Azt hinnénk, hogy az a legjobb forgatókönyv, ha egyből órakat tanulna az ember, csakhogy az emberi psziché máshogy működik. A kínálat szűkössége miatt az 5 perc lehetőség elképesztően felértékelődik, mély fókuszt eredményez, amire az őrült gyors navigáció és a játékosság rá is tesz egy lapáttal. Az alkalmazásban egyáltalán nem kell billentyűzetet használni, minden egyujjas csúsztatásokkal, érintésekkel működik. A Drops intelligens algoritmusa automatikusan dobálja fel az egyre nehezedő kihívásokat és keveri a tesztek közé folyamatosan az új szavakat, hogy még véletlenül se kezdjen el unatkozni a játékos. A készítők nem titkoltan Csíkszentmihályi Mihály flow elmélete alapján építették fel a játékélményt, hogy az 5 perc végére tulajdonképpen egy mini-transzba essen a játékos és a folytatás utáni vágy olyan erős legyen, hogy másnap alig várja, hogy visszatérhessen az újabb napi adagért – pont mint egy jól nevelt drogfüggő. 🙂

Az élmény kívánatos keretét az észbontóan ízléses tálalás adja: a kellemes egyujjas használat mellett, a csodás felhasználói felületnek köszönhetően endorfinlöketek sora éri a játékost és gyermeki izgalommal fogja várni a frissen feltűnő egyedi illusztrációkat.

drops_main_layz17 drops_learning_layz35B

A Drops több mint 1000 illusztrált alapszót tanít – ételek, italok, közlekedés, városnézés, színek, stb. –, ami pont elég ahhoz, hogy az ember egy külföldi nyaraláson meg tudja magát értetni alapszinten. Az angolon kívül további négy, itthon népszerű nyelvet, németet, spanyolt, franciát és olaszt is lehet vele tanulni, akár párhuzamosan egyszerre. Az alkalmazás nyelve magyar, de játék közben nagyon ritkán fog a tanuló magyar szóval találkozni, ugyanis a tanítás hatékonysága érdekében közvetlenül a képhez – a jelentéshez! – kapcsolja az app az új szóalakot, kihagyva ezzel a magyar megfelelő közvetítő szerepét.

Jelenleg iOS eszközökre ingyenesen elérhető az alkalmazás, de az alkotók már dolgoznak az androidos változaton is. A Drops külföldön már bizonyított: az Apple a legjobb új alkalmazások közé válogatta Kínában, azóta közel negyedmillióan kezdtek nyelvet tanulni vele. Augusztus közepétől pedig már teljesen magyar nyelvű felülettel is elérhető a hazai közönség számára a legújabb, nemzetközi porondon még be nem mutatott változat. Másfél hete vezetik a magyar ingyenes letöltési listát és a több mint 900, tiszta 5 csillag átlagú értékelés alapján úgy, tűnik szereti a nép.

[appstore id=”1107405458″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Kipróbáltam, kis pörgős, tetszik. Két dolog van, ami NAGYON zavar:
    – egyszercsak bejön egy reklám, hogy akciós nyilászárók beépítése…. MIVAN????? Ráadásul az alkalmazáson belüli vásárlásoknál sincs reklámmentesítő. 🙁
    – ettől a “komoly” CPU és GPU teljesítménytől felizzik a telefon az 5 perc játék alatt. Siralmas kódja lehet 🙁

  2. @Kovács Péter: … 🙂 köszi, már majdnem letöltöttem 🙂

  3. Most oszinten miert nem lehet elerheto tenni mas store-okban is? biztos nem csak en vagyok igy vele aki letoltene, de kulfoldon el es nem tudja. Na es persze nem akar azzal bajlodni hogy csinaljon egy magyar store accountot.

  4. Letoltottem, kiprobaltam, szornyu. Csunya, bena es unalmas. Miert kell ezt ennyire hajpolni? Az egyik legrosszabb alkalmazas amit valaha lattam. Egyszeruen igenytelen.

  5. @onderon: milyen hype? egyértelműen láthatod, hogy PR kategória és PR címke van rajta.

  6. Biztos remek, már csak annak örülnék ha elérhetővé tennék más store-okban is, sose értettem az ilyen korlátozásokat….

  7. Sziasztok!

    Jó lenne ez, csak a lényeget korlátozza: a tanulást.
    Napi 5 perc??
    Értem Én a reklám lényegét, de napi szinten utazással 10x ennyi idő megy el minimum.
    Ráadásul most már el sem indul.
    Egy napig tudta használni, azóta folyamatosan összeomlik.
    Már többszőr újratelepítettem, se ugyan az.
    Kb ennyi.
    Sajnálom

    Theatti


Add a Comment