fbpx Skip to content

Az Apple hivatalos fejlesztői környezete, az Xcode legújabb, 8-as verziójának bétáit már más, viszonylag új formátumban tölthetik le a lelkes fejlesztők. Az IDE-t innentől fogva a xip tömörítővel csomagolhatjuk ki.

Screen Shot 2016-08-01 at 12.20.10

A xip egy, a zip archívumokhoz hasonló formátum, amelynek előnye, hogy a tömörítés mellett a digitális aláírást is támogatja, aszimmetrikus titkosítással. Ez azt jelenti, hogy a becsomagolás, azaz a tömörített fájl létrehozása során a készítő hozzáadhat ahhoz egy aláírást a saját tanúsítványával és titkos kulcsával. A fájl eredetiségét, és azt, hogy a be- és kicsomagolás között nem módosították, a fájl felhasználója a kulcspár nyilvános tagja által ellenőrizheti kitömörítéskor.

Sajnos a biztonságnak ára is van: a .xip fájlok kicsomagolása jelentősen lassabb, mint a .zip archívumok kibontása. Az AppleInsider tesztjei szerint az Xcode 8 legújabb bétáján 21–30 perc közötti idő alatt futott le a kicsomagolás, míg a korábbi, zipben terjesztett változatok mindössze 8 percet vettek igénybe.

Screen Shot 2016-08-01 at 12.21.02

A xip tömörítést 2009-ben vezette be az Apple: a macOS a Snow Leopard megjelenése óta támogatja azt, eddig azonban nem volt különösebben nagy jelentősége. Abban, hogy az Apple most átváltott egy biztonságos(abb) fájlformátumra az Xcode terjesztésében, valószínűleg a fontos szerepe van az XcodeGhost nevű malware tavaly őszi felfedezésének. Az XcodeGhost egy olyan kártevő volt, ami az Xcode egy módosított változatával terjedt, majd a rosszindulatú IDE-kkel fejlesztett iOS-alkalmazásokba beférkőzve lopott adatokat iOS-készülékekről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment