fbpx Skip to content

Ugyan Microsoft “elengedte” a Windows Phone platformot, viszont a mobilok piacát nem, és nemrég egy remek kamera alkalmazással jelentkezett iOS-re. A Pix mögött olyan algoritmusok dolgoznak, amiknek az a feladata, hogy még jobb képeket tudjunk csinálni az iPhone-unkkal, mint amire a gyári alkalmazással képesek lennénk.

microsoft-pix-cover

Az App Store tele van fotós alkalmazásokkal, így igazán nagyot kell alkotni, hogy felfigyeljenek a felhasználók az adott appra. Nyilván nem hátrány, ha a fejlesztő a Microsoft, ami alapból hozza a kattintásokat, viszont ha tényleg hasznos, újszerű alkalmazást sikerül alkotni, ami segít a használóinak, akkor kész a siker. Nagyon úgy néz ki, hogy a Pixnek sikerült elérnie a sikert.

microsoft-pix-3 microsoft-pix-4

Az első indítás során megismerhetjük, hogy milyen funkciókkal rendelkezik a Pix és mi hogyan működik. Ezek után egy elég puritán felület fogad, ahol lényegében semmi beállítási lehetőségünk sincs, mindent az algoritmusok végeznek. Annyit tudunk csak szabályozni, hogy elő- vagy hátlapi kamerát szeretnénk használni és fotót vagy videót tervezünk rögzíteni. A Pix folyamatosan sorozatfelvételeket készít, akár akarjuk, akár nem, sőt már a gomb megnyomása előtt is elkezd fotózni (Smart Capture), hogy biztosan ne maradjunk le a legjobb pillanatokról. Ennek ugye az az előnye, hogy az algoritmus több kép közül választhatja ki, melyik sikerült a legjobban és azt javítja fel.

Az alkalmazás fő fókusza az emberek fotózása, ugyanis a Microsoft szerint ez az egyik legnépszerűbb fotótéma, így kiemelt figyelmet kellett neki szentelni a fejlesztésnél. A Pix felismeri az arcokat, de nemcsak úgy, mint az a többi alkalmazás, hanem az arcokhoz igazítja az expozíciót és a kontrasztot is, továbbá azt is felismeri, ha valaki pislogott, vagy épp nem nézett a kamerába. A sorozatfelvételnek köszönhetően pedig ki tudja választani azt a képet, amin mindenki szépen a kamerába néz és mosolyog. Mondjuk az alábbi képen szerintem kicsit túltolta az algoritmus az expozíciót és a fényerőt és túl világosak lettek az arcok, itt nekem jobban tetszik az Apple képe.

microsoft-pix-1 microsoft-pix-2

Amennyiben valami izgalmas történést érzékel az alkalmazás, akkor automatikusan bekapcsol a Live Image funkció. Ez hasonló az Apple féle Live Photo-hoz, itt is készül egy rövidke videó, amit utána a Pix stabilizál is, hogy az élmény még jobb legyen. Míg a Live Photo csak a legújabb iPhone-okon érhető el, addig a Pix megoldása az összes készüléken működik, amin maga az alkalmazás is, mondjuk ez 5s-t vagy újabb készüléket jelent, de így is sokan megkapják azt, ami eddig csak a 6s és az SE kiváltsága volt. A fényképeket amúgy egy koppintással összehasonlíthatjuk, hogy milyen lett a Pix feljavító algoritmusaival és milyen ezek nélkül.

 

Videórögzítéskor választhatunk, hogy 720 vagy 1080p-ben szeretnénk rögzíteni, de sajnos csak 30fps-sel keszíthetjük a videókat. A Pix rendelkezik egy hyperlapse funkcióval is, ami lényegében ugyanaz, mint az Instagram megoldása, hiszen itt is egy stabilizált videót kapunk, amit maximálisan 32x-es sebességre gyorsíthatunk.

A Pixet kipróbálva elmondhatom, hogy sok esetben tényleg jobb képeket csinál, mint a beépített Kamera alkalmazás, de nekem az ilyen alkalmazásokkal mindig az a gondom, hogy a gyári megoldás mindig sokkal gyorsabban kézre áll, így célszerűbb azt használni. Bár ha van időnk, akkor lehet, sokszor jobban járunk, ha külsős appot használunk és nem a gyárit. Ettől függetlenül érdemes beszerezni és kipróbálni a Pixet

[appstore id=”1127910488″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. A demo képek engem nem győztek meg. Szerintem ugyanezek a képek elkészíthetők lennének a beépített kamerával is ilyen minőségben, csak minimálisan tudni kéne kezelni. 🙁
    Jól látható, hogy a probléma a fényméréssel van. Talán rá kéne bökni az arcra, s akkor nem lenne ilyen sötét.

  2. Ez szuper, mert 5S-en van videózás közbeni autofókusz! A gyári app erre nem képes, a Camera Plus igen, de az bugos mert hol rögzít hangot hol nem, a többi meg fizetős, remélem ezzel már nem lesz gond.

  3. Ott a pont ????????????

  4. Live photot lehet vele tudatosan kesziteni? Csak mert nekem
    Eddig nem sikerult :/

  5. Akkora kulonbseget egyenlote nem latok,de ezt az elcseszett kamera hangot nem lehet benne kikapcsolni?

  6. Tényleg jó képeket készít. THX!


Add a Comment