fbpx Skip to content

Nyár van és uborkaszezon. Ahogy azonban telnek a nyári hónapok, és közeleg a szeptember, egyre inkább erősödnek az új készülékekeket övező pletykák. Az új iPhone-ok mindig a középpontban vannak, rendszeresen próbálják már előre megjósolni, hogy milyen újdonságokat kapnak a felhasználók.

iPhone-7-touch-sensitive-home-button-space-black

A MacOtakara oldal neve sokunk számára ismerősen csenghet, oszlopos tagja annak a közösségnek, ahonnan a pletykák többsége érkezik. Legújabb elméletük alapján – ami egyébként már hónapok óta beszédtéma – az iPhone 7 elhagyja a már klasszikussá vált Home gombot, és egy érintésérzékeny szenzor veszi át a helyét.

Az Apple az újabb MacBook modellek esetében már felhagyott a fizikai beviteli eszközök alkalmazásával, a korábbi mechanikus trackpad helyét egy haptikus visszajelzést nyújtó érintőfelület vette át.

Az iPhone 7-ben vélhetően debütáló, nyomásmentes gomb is hasonló alapokon nyugszik. A készülék feloldásában a Force Touch lehet segítségünkre, a megnyomás visszajelzésére pedig a Taptic Engine szolgál finom rezgéssel.

iPhone-6-Plus-photo

Ami érdekesség lehet, az a technológiai kivitelezés, valamint a javíthatóság, tehát hogy mennyire befolyásolná a készülék szervizelhetőségét egy új fajta Home gomb megoldás bevezetése. Ugyanis amennyiben a kijelző üvegébe lenne beépítve, akkor egy kijelzőcserével rögtön elvesztenénk az ujjlenyomat-olvasás lehetőségét: jelenleg ugyanis a Touch ID és a készülék alaplapja párosítva van, tehát biztonsági okokból csak az eredetileg a készülékhez tartozó gomb képes ujjlenyomat-olvasásra. Jelenleg kijelzőcsere esetén tehát egyszerűen át kell építeni a gombot a betört kijelzőről az újra – ez viszont a kijelző üvegébe épített Touch ID esetén valószínűleg nem lesz lehetséges.

Egyelőre azonban be kell érnünk a ténnyel, hogy ez pusztán spekuláció. Ha a MacOtakara-nak igaza is van, erről leghamarabb a soron következő keynote során bizonyosodhatunk meg, addig is pedig legyünk türelemmel.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Az érintésre már az i6 home gombja is érzékeny, lásd a dupla érintéssel történő képernyő-letolást.
    Szerintem az nem baj, ha még meg is lehet nyomni, jó ez így…

  2. Én speciel imádnék egy ilyen újítást.

  3. Igen. 6 plus és 6s plus is érintésérzékeny. Eny annak örulnék ha a visszagombként funkcionálna a sima érintés. Akkor nem kellene a bal felső sarokba gebeszkedni az ujjamal.

  4. Hát nem tudom.Pár évvel ezelőtt, amikor még Samsungom volt, abba sem tetszettek az üvegbe épitett funkciógombok. Szerintem az iphone-hoz hozzátartozik a home gomb. Azt nem kéne bántani.Én sokkal inkább örülnék egy új design-nak, mondjuk egy olyannak amilyen az iphone4-é volt, egy 6-os méretben, 6-os vastagsággal fém kerettel több színben. Kicsit csalódott leszek, ha marad ez a forma.De sajnos ebbe nem sok beleszólása van a felhasználónak.

  5. Bene Bálint most sem kell. A keszulek bal szelen rantsnegyet jobbra es visszalapoz az elozo oldalra

  6. @Bene Bálint: Érintésre az 5S home gombja is érzékeny, legalábbis ios10 bétában, korábban nem. Nincs dedikált funkció hozzárendelve, de ha elhalványul a képernyővilágítás és hozzáérsz a gomb felületéhez az újra rányomja a fényerőt. Én is meglepődtem ezen mert korábban semmi ilyesmi nem volt.

  7. Amit még örömmel vennék, ha a home gomb körüli karika értesítés jelző lenne, pl. mint régen Nokia E51 😉

  8. Bocsi, megkoptak az emlékek… Szóval E52-be volt ilyen.

  9. ezzel csak az a gond, hogy akkor pont semmi értelme a 10 beta-ban a homegomb megnyomásos feloldásnak. úgyhogy sztem ebből nem lesz idén semmi. majd tán jövőre.

  10. Nem érintésérzékeny lesz, hanem nyomásérzékeny, pont mint a Macbookok trackpadje. Nem lehet véletlenül megnyomni…


Add a Comment