fbpx Skip to content

A Taptic Engine az Apple Watch-ban debütált, amely a rezgésalapú visszajelzés egy új formáját vezette be az Apple termékeinek körében. Technológiájából adódóan sokkal rövidebb ideig képes rezegni, valós visszajelzési élményt biztosítva ezzel felhasználójának.

 iPhone-6s-Taptic-Engine-image-008-593x313

Nem sokkal később a MacBook trackpad-jében, valamint az iPhone 6s-ben is ez az új megoldás került alkalmazásra, és jelen állás szerint az iOS 10-ben is erőteljesen építenek erre a funkcióra a fejlesztők. Egy Apple szabadalom azonban már a haptikus visszajelzés továbbfejlesztésével foglalkozik, nevezetesen azzal, hogy két tengely mentén történhessen visszajelzés a készülék orientációjától függően.

A haptikus motor a szabadalom szerint két, egymástól függetlenül vezérelhető tengely mentén teszi majd lehetővé a visszajelzést a felhasználó számára. Hogy melyik tengely kerül aktiválásra, az például attól is függhet, hogy a felhasználó milyen orientációval tartja a készüléket a kezében, ami ugyebár lehet álló illetve fektetett is. Ezáltal olyan visszajelzési módokra és lehetőség lesz, amelyre a mostani egytengelyes megoldás nem alkalmas.

Apple-patent-dual-haptic-feedback-drawing-004-593x239

A működtetésért és a haptikus motorok váltásáért a készülék processzora felelne, így a fejlesztéskor a processzor számára kell majd egyértelművé tenni, hogy melyik motort hozza működésbe.

A szabadalom 2014 februárjában került benyújtásra az amerikai szabadalmi hivatalba, és Douglas Weber munkáját dicséri, aki egy ideig az iPhone és Apple Watch design menedzsereként is dolgozott, mielőtt 2014-ben otthagyta az Apple-t. Mindezt pedig azért, hogy megvalósíthassa álmát, és egyedülálló, specializált kávégépeket tervezhessen, építhessen meg.

Apple-patent-dual-haptic-feedback-drawing-001-593x115

Arról azonban jelenleg nincs információ, hogy amennyiben a szabadalom megvalósításra kerül, mely eszközök kaphatják meg a továbbfejlesztett Taptic Engine-t. Kis szerencsével akár már az iPhone 7-ben is debütálhat, de ennek azért nem adnánk túl sok esélyt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. kivancsi lennek ereznem e a kulonbseget, szerintem nem.

  2. De milyen jól hangzik. Nem egy, hanem többtengelyes 😉

  3. @Norbert Mihalicza: Mehet bele Kamaz alváz. Vagy egy tanké. Akkor lehet soktengelyes…
    😀


Add a Comment