fbpx Skip to content

A Cirrus Logic alkatrészgyártó cég többek között az Apple-nek is partnere: az analóg és vegyes jelű integrált áramköröket készítő vállalat hangfeldolgozó chipeket szállít iPhone-okba és iPadekbe. Ugyanez a cég néhány napja előállt egy szoftverfejlesztési csomaggal, SDK-val azok számára, akik szeretnének Lightning-csatlakozóval működő fül- és fejhallgatókat készíteni a “Made for iOS“, röviden MFi program keretein belül.

Cirrus-Logic-MFi-headset-reference-design-002-593x286

Az iOS már egy ideje támogatja a Lightning-csatlakozós füleseket, és az Apple is árul ilyen kiegészítőket. A közelmúltban sok pletyka és találgatás látott napvilágot arról, hogy az Apple hamarosan meg fogja szüntetni a hagyományos, 3,5 mm-es jack csatlakozót a készülékein, hogy azokat Lightning vagy Bluetooth csatlakozással helyettesítse.

Az MFi Headset Development Kit jól bemutatja a Lightning csatlakozónak az analóggal szembeni előnyeit. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a teljesen digitális kapcsolatot nem zavarják a viszonylag hosszú vezetéken át beszűrődő analóg zajok.

A digitális kapcsolattal rendelkező külső kiegészítők emellett együttműködhetnek a készülékekre telepített alkalmazásokkal is, például az egyedi hangzásvilág és -élmény kialakításához személyre szabott equalizer beállítások révén.

Az SDK dokumentációja tartalmaz referenciaként használható NYÁK-okat is, amelyek például a hibakeresésben (debugging) lehetnek a programozók segítségére, hála a beépített debug header-öknek.

Cirrus-Logic-MFi-headset-reference-design-003-593x316

A pletykák szerint a Cirrus Logic egyébként még egy zajszűrő algoritmust is fejlesztget, amely akár az iPhone 7-be is bekerülhet. A technológia eredetileg az Egyesült Királyságban lévő Wolfson Microelectronics találmánya, amelyet a Cirrus Logic 2014-ben vásárolt meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. “Az egyik legfontosabb különbség, hogy a teljesen digitális kapcsolatot nem zavarják a viszonylag hosszú vezetéken át beszűrődő analóg zajok.”

    Ez csak akkor különbség, ha a DA átalakító magában a fülesben kap helyet. Ha viszont a csatlakozó környékén lesz, akkor a hosszú analóg út megmarad.

  2. A hangszóró tekercselésében úgyis messze több zaj fog létrejönni, mint a vezetékben, mivel jóval hosszabb és több menetes. Egyébként sem millivoltokról beszélünk egy fülhallgatónál. Nem ekg-t mérünk, nem megfigyelhetőek ezek a zajok az érzékszerveinkkel, ez csak PR szöveg.


Add a Comment