fbpx Skip to content

Az utóbbi időben brutálisan csökkent az angol font árfolyama, a hírekben is már sokszor tárgyalt Brexit miatt.

Screen Shot 2016-06-28 at 10.21.11

Anglia nagyon sokáig a szürkeimport Kánaánja volt, és még részben ma is az. Mivel jelenleg a font árfolyama csökken, így elképzelhető, hogy a már amúgy is olcsóbb angliai beszerzés most még jövedelmezőbb üzletág lesz!

Jelenleg egy iPhone 6s esetén is már komoly különbség van, ha hivatalos forrásból vásároljuk meg kint. A 16GB-os készülék ára 539 font, ami mostani árfolyamon 205.000Ft környékén van, itthon ugyanez 247.990Ft. (Nyilván az itthoni árban az árfolyamkülönbség mellett benne van a 27% ÁFA is, ami miatt gyakorlatilag bárhol olcsóbb lehet a készülék, ahol alacsonyabb az ÁFA mértéke.)

Eddig egyébként 410 forint körül volt egy font, tehát 220.000Ft volt kint egy iPhone 6s 16GB-os készülék. Ezek a hivatalos árak, és már itt is lényeges különbség van a font esése miatt.

Minél drágább Apple terméket vásárolunk annál nagyobb lesz ez a különbség. Ezt persze a szürkeimport is látja és ha tartós marad a font alacsonyabb árfolyama, akkor arra lehet számítani, hogy a nem hivatalos forgalmazóknál sokkal olcsóbb lesz az iPhone, mintha hivatalosan vennénk.

Screen Shot 2016-06-28 at 10.09.11

Ez persze nem jó dolog, mert ugye a bárhonnan érkező iPhone-t nehezebb garanciáztatni, nincs feltétlen számlánk sem hozzá, amit néha bekérhet az Apple, illetve a hálózati adapter sem hazai típusú – de ha valaki olcsóbban szeretne készüléket, akkor várhatóan megkapja azt. A hivatalos források természetesen akciókkal válaszolhatnak ezekre az áresésekre, mint például a MacBook Air és a 12-es kifutó Retina MacBook is akciós most az APR-eknél.

Mielőtt persze rohannánk a szürkeimportos készüléket venni, azt is érdemes számba venni, hogy hol lehet biztosítást kötni, mivel ezeket a készülékeket nem egy évre vesszük és az Apple csak egy év garanciát ad hivatalosan.

Végeredményben azok járnak most a legjobban, akik Angliába mennek épp és akarnak venni valamilyen Apple terméket, vagy az ott élő ismerősök meg tudják venni nekik és hazahozni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Szerintem senkit sem boldogít az, ha akciós itthon a Macbook, ha az illető éppen iPhone-t akar venni.. Teljes mértékben érthető, hogy virul ez a piac, senki sem ellensége a saját pénzének.. talán ha nem lenne rajta ekkora sarc, artisjus meg istentudjamégmicsoda, akkor kevésbé érné meg kintről hozni.
    Ameddig viszont ez van, addig árverseny van, a szürkeimport olcsóbb, tessék felvenni vele a versenyt.

  2. “Nyilván az itthoni árban az árfolyamkülönbség mellett benne van a 27% ÁFA is, ami miatt gyakorlatilag bárhol olcsóbb lehet a készülék, ahol alacsonyabb az ÁFA mértéke”

    A mondat második fele teljesen felesleges. Nincs a világon még egy ország ahol magasabb, vagy akár ugyanennyi az áfa 🙂

  3. @tzolesz: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy ettől függetlenül sokan nem tudják, hogy ez így és emiatt van, ezért kell megemlíteni minden alkalommal.

  4. Érdemes olyan helyen venni az Apple termékeket, amik az Apcom disztribútorai, mert akkor hivatalos Apple garit kapunk. Ergo egy év jótállás és egy év szavatosság. Tapasztalatom szerint az APR-ek szervizei és az Almárium Pro is nagyon korrekt és a második évben is zokszó nélkül adják a refourb cserét, ha a panasz jogos. 🙂

  5. Gàbor Vadòc: Ezt mind lefordítanàd magyar nyelvre is…p)

  6. @Marjai Endre:
    Szerintem érthető…

  7. @lalamper: “Ameddig viszont ez van, addig árverseny van, a szürkeimport olcsóbb, tessék felvenni vele a versenyt.”

    Csak kérdezem, hogy ilyenkor belegondolsz-e abba amit leírsz???
    A kereskedő nagyon optimális esetben dolgozik 10% feletti árrésel ilyen termékek esetében.
    Az ÁFA nálunk 27%, van ahol csak 17, de leginkább 20 körül van. A nettó beszerzési és eladási árak jelen esetben kb azonosak.

    A szürke import viszont sok esetben úgy működik, hogy kint megveszik nettó áron cégnévre szóló számlára, majd itthon eladják magánszemélyként.
    Levezetem neked: a nettó beszerzési ár 1000EUR minden tagállamban.

    Hivatalos út:
    Magyarország: 1000EUR+10%+27% ÁFA = 1397EUR
    Luxemburg: 1000EUR+10%+17%ÁFA = 1287EUR
    Szlovákia: 1000EUR+10%+20%ÁFA= 1320EUR

    “Szürke import” (a túrót, nettó áfacsalás):
    1000EUR+10% (hivatalos kinti kereskedői árrés) +10% itthoni stiklis haszna = 1210EUR
    Látod, hogy így 1397-1210=187EUR a differencia

    A hivatalos hazai kereskedő 100EUR-t keres, amíg a “nepper” ennek majd kétszeresét.
    A versenyt akkor lehet felvenni, ha azonos feltételekkel versenyeznek. Lehetsz akármilyen jó futó, a bringás mindíg lenyom…

  8. @Gábor Vadócz: az új készülékekre minden esetben van 1 év Apple garancia, sorozatszám alapján, függetlenül attól, hogy hol vetted. a szavatosság csak magánszemélyként, magyarországi viszonteladótól történt vásárlás esetén érvényes legjobb tudomásom szerint.

  9. @Jadeye: Igen, bárhol veszed, az egy év világgari játszik. Nekem is cserélték anno az i5-ömet az Ausztráliai nyaralásom alatt.
    Ha hivatalos Apcom viszonteladótól veszed, és magánszemély vagy, akkor 1 év jótállás és 1 év szavatosság, de hiába veszed APR-be, vagy az Apple Online Store-ba, ha ÁFÁ-s számlát kérsz, akkor csak 1 év jótállás. Ergo, aki így szeretne vásárolni, annak mindenféleképpen szerintem jobban megéri ha szürke importosan veszi meg a készüléket. Ilyenkor amire vigyázni érdemes, hogy a hely legyen “megbízható”, mert a sok tájékozatlan emberre rásózzák a seller refourbished készüléket is sajnos.

    Amúgy pedig, ha valaki szürke importosan veszi is, elvileg az APR-ek is megadják a második évet, mert az EU-s jogszabályok szerint kötelező a 2 év jótállás/szavatosság support. Nekem is volt több ismerősöm, aki miután megmondta, hogy Békéltető Testülethez vagy Fogyasztó Védelemhez fordul, inkább nem kardoskodtak.
    Sőt a gari újraindulás és folytatódás is érdekes, mert pl. nekem volt olyan iPad-em ahol csere után újraindult a gari, (ezt az Apple honlapján lecheckoltam, és volt hogy iPhone-nál folytatódott. Volt, amikor a Support utolsó 1 hónapjába voltam, és ilyenkor megkaptam a bevett plusz 90 napos garit a refourbihed telora.

    Mindenesetre elég nagy összevisszaság van itthon a gari kérdésébe, mert tök mást kommunikálnak az APR-ek az egyetlen APSP az Apcom, a szolgáltatók és az Apple.hu telefonos ügyfélszolgálatosai. Nem ártana fixen rendbe tenni a dolgot

  10. Most, hogy ezt így eszembe juttattátok szétnéztem e-bayen, de semmi sem lett olcsóbb az Egyesült Királyságból. Itt is mikor infláció van drágulnak a dolgok, nem hiszem, hogy túl nagy biznisz lesz ez.

  11. @wpeople: Kihagytad a legdurvább részt, amikor a szürkéző “nagyker” Szlovéniába meg Szlovákiába utaztat itthon megvett terméket, amit aztán itthon elad a kiskernek, aki megint megcsinálja ezt a karikát. Nemhogy 17% ÁFÁ-t nem látnák ezek a termékek sehol, de sok esetben még az állam szó szerint is támogatja őket, amikor olyán ÁFÁ-t igényelnek vissza, amit az életben nem fizettek be.

    Aztán az olyanokról ne is beszéljünk, amikor Távol-Keletről hozzák a szolgáltató függő telefont, mint kártyafüggetlen, Mondjuk tényleg az, mert működik…

  12. azt el lett felejtve hogy az apple se hulye. az uj termekeik nyilvan dragabbak lesznek fontban, ha romlik a font akkor tobb fontba kerul egy dollar. szoval ez a helyzet atmeneti lesz.


Add a Comment