fbpx Skip to content

Az elmúlt hetekben csak úgy repkedtek a pletykák az Apple Thunderbolt csatlakozós kijelzőjével kapcsolatban, így nem is akartunk belemenni abba, hogy naponta új cikket rakjunk ki erről.

tb1

Az viszont már egyértelmű, hogy a Thunderbolt Display nincs többé, az Apple megszüntette a gyártását, már csak a meglévő készletet árusítják. Ez azt jelenti, hogy a több mint 5 éves terméket nem frissíti tovább az Apple, legalábbis a jelen állás szerint. De mi lenne az ideális megoldás?

Még a WWDC előtt érkeztek a hírek, hogy az Apple egy új Thunderbolt Display-en dolgozik. Ez a kijelző már Retina felbontást kapna, illetve a legfrissebb pletykák szerint beépített GPU-val is felszerelné a cég.

Itt lényegében a beépített videokártya lehet érdekes számunka, igaz, a Retina külső monitor sem elhanyagolható. Kérdés az, hogy az Apple milyen beépített GPU-t helyezne a vékony kijelzőjébe. Ha azt vesszük, hogy a cég ezt a termékpalettát nem sűrűn frissíti, akkor bizony probléma lehet egy GPU. Mivel mi sem cserélnénk le évente az általunk használt külső kijelzőt, így adott esetben az a videokártya bizony gyorsan elavulhatna, hacsak az Apple nem csúcskategóriás GPU-kat szerelne be. Azt viszont szerintem mindenki tudja, hogy erre nagyon kevés esély van.

tb2

Ki vásárolna GPU-s Thunderbolt Display-t? Azok, akiknek pici a gépük, mondjuk Retina MacBook vagy MacBook Air az, amivel rendelkeznek és mégis komolyabb 3D-s munkára használnák a gépüket.

Játékra a Thunderbolt GPU-ja ugyan elég lenne, de mint már fent szó esett róla, nagyon gyorsan elavulna és itt most egy 400-500 000Ft-os kijelzőről beszélünk, amit nem cserélgetünk évente. Alapjában véve a kisebb gépek nem alkalmasak komolyabb játékra már csak a CPU miatt is, így ez a GPU-s kijelző sem lenne hasznos, csak ha munkára kellene.

Szóval a GPU egy megoldás lenne, de sok problémát is hozna magával, amibe az Apple nem biztos, hogy belemegy. Drága lenne, gyorsan elavulna, így szerintem leginkább egy Retinás 27-es Thunderbolt Display-re számíthatunk a közeljövőben, GPU nélkül, vagy többféle változat is érkezhet, amelyek közül az egyikbe GPU-t is helyez az Apple.

Ti mit gondoltok erről? Van ennek értelme?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nincs értelme lovagolni ezen az egészen. Az a cég, aki 5 éven keresztül nem frissítti a monitorját, majd beszünteti és azt mondja, hogy ott vannak más gyártók termékei, az nem akar monitort árulni.


Add a Comment