iSamurai – iPhone 5 bekapcsoló gomb csere akció

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS készülékek mindig is híresek voltak arról, hogy kevés gombjuk van és amit lehet, azt szoftveresen oldanak meg gombok helyett. Mégis, ha egy gomb tönkremegy a készülékben, az igen nagy fejtörést tud okozni.

i5-power-jun20-cover

Az első iPhone 2007-es bemutatása óta ugyanannyi gomb található minden iPhone-on, egy Főgomb (ismertebb nevén Home gomb), egy ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb, illetve két hangerőszabályzó, továbbá igaz nem gomb, de szerves részét képezi a készülékeknek a csengetés-némítás kapcsoló. Az évek során funkciójukat tekintve csak a Home gomb változott némileg az iPhone 5s-ben bemutatott ujjlenyomat-olvasó Touch ID-val. A többi gomb maximum máshova került a készüléken vagy a formája lett más, de a funkciója változatlan maradt.

A Home gomb után a készülék legfontosabb gombja a ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb. Ennek meghibásodása esetén nem tudjuk egyszerűen kikapcsolni készüléket, noha erre ritkán van szükség, de akkor is bosszantó tud lenni, ha nem tudjuk megtenni. Szerencsére ha van nálunk töltő, akkor a bekapcsoláshoz nincs szükségünk a gombra, viszont a készülék lezáráshoz már annál inkább kell a gomb. Ezen tudunk úgy segíteni, hogy az automatikus lezárást 1 percre állítjuk, de ennél talán sokkal hasznosabb a sokak számára kevéssé ismert AssistiveTouch (Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch), amivel a fizikai gombok funkcióit tudjuk szoftveresen használni, így akár a telefont is le tudjuk így zárni.

Több oka is lehet, illetve több módon is rosszalkodhat egy–egy gomb az iOS készüléken. Gyártási hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a meghibásodás hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét.

Az iPhone 5 javításához az út a kijelzőn át vezet, vagyis először ennek a két rögzítő csavarját kell eltávolítanunk a készülék aljából. Ezek után speciális eszközök segítségével ki tudjuk mozdítani a kijelzőt a készülék házából, de még mielőtt lecsatlakoztatnánk az alaplapról, először az akkumulátort kell leválasztani. A kijelző csatlakozóit védő shield eltávolítása után már le is választhatjuk a kijelzőt, de arra nagyon fontos figyelni, hogy szerelés közben ne hajtsuk túl kábeleket, mert az sérülést okozhat. Az akkumulátor eltávolítása után már csak az alaplapot kell kiszedni a házból, de itt nagyon kell arra figyelni, hogy az antenna kábele az alaplap alsó feléhez csatlakozik és nehogy véletlenül kiszedéskor elszakítsuk. Amint ezzel is megvagyunk, végre kiszerelhetjük a meghibásodott bekapcsoló gomb szalagkábelét, aminek a helyére betesszük az újat, összeszereljük a készüléket és tesztelünk mindent rajta, hogy amikor a gazdája visszakapja, biztos lehessen benne, hogy készüléke úgy működik, mint új korában.

A következő két hétben (július 3-ig) minden iPhone 5 meghibásodott bekapcsológombját akciós áron cseréljük 1 órán belül és persze erre is 6 hónap garanciát vállalunk. Kattints ide a részletekért.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Már csak a kötözködés kedvéért kipróbáltam. Ha az assitive touchnál nyomod hosszan a képernyő zárolását akkor is felajánlja a kikapcsolást. 😉

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!