Az iOS 10 esetén akár 10%-kal is nőhet a felhasználható tárhely-kapacitás

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úgy látszik, az Apple még tovább tudta csökkenteni az iOS méretét és valahogyan több tárhelyet is adott nekünk. Az iOS 9 és 10 között 8%-os különbséget lehet észrevenni, ha az infó panelen a szabad helyet nézzük.

Borítókép: Az iPhone 6s esetén elérhető tárhely-kapacitások: 16, 64 és 128GB.

Az egyelőre nem világos, hogy hogyan sikerült ennyi plusz tárhelyet kapnunk az új rendszer esetén, ami egy 128GB-os készüléknél 15GB-ot is jelent. Na de mi a helyzet a 16 és 64GB-os készülékekkel?

Mi 64GB-os készülékeket használunk és a következőt tapasztaltuk:

Kép: A 64GB-os iPhone 6s esetén 55,6GB a teljes felhasználható kapacitás iOS 9.3.2 esetén. Kép: iOS 10 beta 1 esetén pedig már 59,07GB a teljes felhasználható kapacitás.

Ahogy látható, a felhasználható kapacitás 55,6GB-ról 59,07GB-ra növekedett. Tehát egy 64GB-os készülék esetén közel 4GB-ról beszélhetünk! A 16GB-os készüléknél ez 12,6GB-ról 13,12GB-ra nőtt, ugyan ez nem olyan hatalmas különbség, hiszen ez a 8% csak nagyobb tárhelynél látható igazán, azonban így is több fotót, videót tárolhatunk majd az iOS 10-es rendszerű iPhone-on.

Szinte biztosra vehető, hogy valamilyen fájlrendszerbeli frissítést eszközölt az Apple, mert egységesen 8%-os különbséget nem lehet elérni csak az iOS méretének csökkentésével.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Valoban , nalam is 59.07 lett ..eddig nem is figyeltem … viszont sokat akadozik , tobb program bezar ha bejovo hivasom van es azt letettem, tobbek kozott a waze is …bejovo hivas utan eldobja es ujra kell inditani a navigaciot … Facabook foto becsatolas szinten kidob …

  2. @csabajack: Nem is csak arrol van szo, hogy maga az OS mennyire stabil, de az alkalmazasokat is optimalizalni kell ra, ami nem biztos, hogy megtortenik mostanaban. Pont ezert nem ajanlott elsodleges keszulekre telepiteni.

  3. Tuti a fájl rendszer az oka. Mi más?
    Kérdés hogy a korábban beharangozott funkciót berakja az Apple ami arra vonatkozott hogy minden eszközre csak azt a verzióját tölti le az appnak a rendszer amire szükség van… Tehát iPhonera nem tölt le semmilyen iPad specifikus fájlt, így sok helyet spórolva. Nem tudom hogy hívta az Apple ezt…

  4. Azt megnéznétek, hogy növekszik-e a szabad tárhely, ha törlitek a gyári appokat, vagy csak az ikon tűnik el? A sok “szar” törlésével is lehetne helyet nyerni.

  5. @gusty: nem maguk a beépített appok foglalnak sok helyet, hanem a rendszert alkotó frameworkök és egyéb összetevők, amiket meg nyilván nem tudsz, és nem is igazán lenne értelme törölni.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!