Hogyan készítsünk emlékeztetőt, ami autóba be- vagy onnan kiszálláskor jelez?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emlékeztetők app az egyik legjobb újdonsága volt az iOS 5-nek. Emlékszem még, hogy az akkor használt iPhone 3G készülékem nem kapta meg az iOS 5 frissítést – de már a 4.3-at sem – és mindenféle alternatívát kerestem, ami segítségével hasonló képességekkel vértezhettem fel a már elavult, de nagyon szeretett, szappantartó formájú Apple mobilomat.

Reminders-car-iOS

Legegyszerűbb alternatíva persze az ébresztők állítgatása maradt, azonban közel sem tudott annyi funkciót, mint a beépített Emlékeztetők (Reminders). Erről írt egy hasznos cikket a napokban a RedmondPie.

Ha az ember jól használja, az Emlékeztetők egy nagyon hasznos társ lehet a mindennapokban, azonban sokszor kevés, hogy megadott időpontban, vagy helyszínen értesít minket. Néha jó lenne, ha adott szituációk esetén jönne az emlékeztető, tipikusan mondjuk indulás előtt, buszra fel- és arról leszállásnál, stb. Ha előbbihez nem is, de az autóból ki- és beszálláshoz simán állíthatunk be emlékeztetőket. Mindehhez nem kell más, csak egy iPhone és egy CarPlay-kompatibilis autó Bluetooth.

Először is indítsuk el az alkalmazást, majd vegyünk fel egy új emlékeztetőt, amit szeretnénk, hogy az autóba be- vagy abból kiszálláskor kapjunk meg.

Reminders

Ha megvan, válasszuk ki az “i” szimbólumot, ahol az emlékeztető bővebb beállításait szabhatjuk testre.

A felugró lapon válasszuk ki a “Remind me at a location” opciót.

Reminders-2

Ekkor felugranak a leggyakrabban használt, érzékelt tartózkodási helyeink, valamint találunk két olyan opciót is, hogy “Beszállás az autóba”, illetve “Kiszállás az autóból”. Válasszuk ki az elvárásunknak megfelelőt, és mentsük el az emlékeztető beállításait.

Location

Ezek után már nincs más dolgunk, mint végezni a teendőinket, és megvárni, amíg az iPhone-unk automatikusan jelez, mikor beszállunk az autóba (vagy onnan ki). Na de hogyan teszi mindezt? Nagyon egyszerűen.

A funkció használatának előfeltétele, mint ahogy már említettük is, az iPhone-on a Bluetooth folyamatos bekapcsolva tartása. Aki rendelkezik Bluetooth-os eszközökkel, mint például hangszóró, vagy az Apple Watch, annak biztosan nem fog ez problémát okozni, a többieknek pedig csak megszokás kérdése.

carplay-1

Az autó Bluetooth és az Apple Watch is úgy működik, hogy amikor hatótávolságon belülre kerül az iPhone – például beszállunk az autóba – ezt érzékelik, és automatikusan csatlakoznak hozzá. A csatlakozás pillanatában pedig az emlékeztető is azonnal aktiválódik, hiszen az általunk beállított feltétel teljesül.

Az autóból való kiszállásnál is hasonló a helyzet. A kiszállás pillanatában, ahogy megszűnik a kapcsolat az autó és az iPhone között, az emlékeztetőt elsüti az iOS, és már jelez is a készülék. Ennyire egyszerű!

Akinek az autója Bluetooth képes, mindenképp megér egy próbát, mert tényleg vannak szituációk, amikor hasznos tud lenni!

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Inkább azt mutassátok be egy cikkben, hogy miként lehet helyfüggő értesítéseket csinálni az app-al! Ugyanis nálam pl. hiába állítom be, hogy emlékeztessen egy adott helye, vagy inkább egy adott hely közelében! Soha nem működik, pedig engedélyezve van a GPS az app-nak…

 2. Nem akadékoskodni szeretnék, egyébként sem szokáson, és én sem szeretem, de az a kijelentés a cikkben hogy az egészhez nem kell más csak egy iPhone meg egy Carplay-kompatibilis autó, az azért a mai Magyarországon szerintem elég túlzó.. Szeretem az Aplle termékeit, hajlandó vagyok én is százezreket elkölteni egy-egy új iPhone-ra vagy iPad-re és stb, de azért ne kezeljük már ilyen könnyelműen és közönnyel az ilyen jellegű kijelentéseket.. Jó hogy azt nem írjuk már, hogy igen, cserélj autót mert ez a funkció megéri, vegyél új szar vw-t, mert bár kocsinak hulladék, de ezt tudja. Ismerjük a magyar autópark összetételét? Mennyi tudja a Carplay-t? Vicc.. Még szerencse hogy nem kell hozzá az új Koenigsegg, mert akkor most nyerhetném meg a lottót hogy használhassam… Kicsit bagatell ez a cikk nekem..

 3. Én csak azt nem értem, hogy hely megadásánál miért nem lehet a gombostűt szabadon, kézzel húzgálni, miért kell pontos címet megadni? Egyébként hasznos funkció, régóta használom.

 4. 180 ezer egy carplay pioneer fejegység, jóval kevesebb mint egy 16 gigás 6s. Ennél fogva nem értem a felháborodást. Tudod ha tejet akarok inni nem kell megvennem egy tehenet…

 5. Azért egyszerűbb lenne, ha mondjuk egy Bluetooth eszközt lehetne kiválasztani, mint mondjuk egy autós kihangosító. De akkor egy okkal kevesebb lenne, hogy megvedd a Carplay-t! 😀

 6. Természetesen nincs szükség CarPlay képes autóra. Ma délután kipróbáltam a távolról sem CarPlay képes autómmal és gyönyörűen üzent a telefon, mikor kapcsolódott a kihangosítóhoz. Szóval csak annyi kell, hogy legyen a kocsiban egy bluetooth kihangosító. Mondjuk azzal még mindig nem megyek sokra, hogy üzen, ha fel-, vagy lekapcsolódik a telefon a kihangosítóról. Majd megnézem, hogy az IFTTT talán értelmesebben használható.

 7. Én nem értem. Ez miért és kinek hasznos funkció? Miért jó ha figyelmeztet a telefon, hogy kiszálltam a kocsiból? Ezt magamtól is tudom…

 8. @megyo: Nem ARRA, hanem AKKOR! Pl. hogy ne felejtsd el elindítani a parkolást, hogy jegyezd meg hol parkoltál le, vagy mittudom én. Mondjuk nem véletlen említettem az IFTTT-t, hisz ez az információ – hogy kiszálltál az autóból – többet ér, ha ezzel vezérelsz valamit. Mondjuk, hogy felkapcsol a villany, mert hazaértél, vagy mittudom én. Egy lehetőség, ami már az emberekre van bízva, hogy mire használják.

 9. @gyunagyos: Sejtettem hogy lesz valaki aki nagyon ért az autókhoz… Gondolom a red sun-nál dolgozol! XD Mazda 3, természetesen benzinnel húz hisz japán, de kedves hogy aggódsz értem.. XD Ne magadból indulj ki, nem sértés volt, épp azért nem adom el új Carplay-es autóért mert ez autó… De te jobban értesz hozzá! Mit vegyek?! ????

 10. Nekem nagyon kellene egy autóból kiszálló vagy abba beszálló értesítés, mert próbaképpen átálltam az Aegon smartCASCO-jára, csak időnként elfelejtem átállítani a mozgó/álló autó státuszt, amivel álló estetben vagy 6-szoros díjat fizetek, vagy mozgó esetben csak álló autóra van biztosításom – az utóbbi a nagyobb gáz. Az is bosszantó, hogy gyakran percekig tart a váltás, annyira nem megy a kommunikáció a szerverükkel, tehát az is jó lenne, ha mondjuk a sebességem alapjàn vmi figyelmeztetne, hogy nézzek rá a bizosítási üzemmódomra (ha pl. irodában ülök, de mozgó üzemmódban hagytam az appot, vagy fordítva).
  Van egy BT-s iPhone kihangosítóm, Dension, de annyiból sz@r, hogy a párosodáshoz előbb kell a BT-t bekapcsolni a telón, és utána kaphat csak tápot a Dension, mert fordítva nem találják meg egymást – hulladék.

 11. Mindenesetre adott a cikk egy ötletet, beállítottam a hely alapú emlékeztetőt legalább az otthoni és munkahelyi indulásra és érkezésre, ez is több a semminél, legalább megtapasztalom, hogy működik.
  A válaszok alapján meg majd megnézem az IFTTT-t, ami pont tegnap jött szembe a Workflow app frissítése során, ami immár ahhoz is integrálódik.

 12. @iRon242: A bluetooth-t nyugodtan hagyhatod mindig bekapcsolva, nem fogyaszt SZINTE semmit, elhanyagolható a különbség a kikapcsolt állapothoz képest. Egyébként kipróbáltam, nekem a gyári kihangosítóm sem kapcsolódik, ha később kapcsolom be a BT-t. Olyankor be kell mennem a telefonon a bluetooth beállításokba, és ott rányomni a kapcsolódásra.

 13. @Bárdos István: NEM KELL CarPlay-es autó. Amúgy szerintem a 3-as mazdába is meg lehet oldani a CarPlay-t.

  Egy CarPlay-es fejegység itthon 150 körül mocorog (Pioneer SPH-DA120), ugyanez kintről szállítással együtt 120000 HUF, én pedig használtan találtam magamnak 71000-ért, egy hajszálnyi karc van a kijelző MELLETT, a kereten, amúgy makulátlan. Tényleg nagyon okos, de nem csak a CarPlay miatt, sok feature van benne, és a saját kihangosítója is nagyon fasza. Ha pedig CarPlay-en csatlakozok akkor az iOS szerű felület indul el, és az lesz a kihangosító is. Nem rossz, de azért nem kell összefosni magunkat tőle… a CarPlay nem akkor durranás mint mondják. Nagyon meg van kötve minden. Nem tudsz akármilyen appot futtatni a rádiódon (pedig ez lenne a leghasznosabb), nem tudsz Waze-t odaküldeni, nem tudsz egy videot lejátszani semmivel a rádiódon, ha CarPlayezel. Pont a leghasznosabbak vannak korlátozva. Ráadásul a wireless CarPlay sem gyakori még… Aftermarket fejegységek közül ha jól tudom csak az Alpine egyik tipusa támogatja még a vezeték nélküli megoldást.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!