Új szabadalom: 4G/LTE SIM-kártyás MacBook

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple egy új szabadalmat nyújtott be, ami miatt elképzelhető, hogy a jövőben mobilhálózatra is kapcsolódhatunk majd a MacBook modellekkel.

Borítókép: A mobilhálózatra való kapcsolódást lehetővé tévő MacBook szabadalmi vázlatrajza.

A szabadalmon sárgán jelölik azt a részt, ami érdekes lehet számunkra. Ezek szerint az Apple már dolgozhat egy olyan hordozható laptopon, ami tartalmaz egy 4G/LTE modemet, és esetleg egy SIM-kártya olvasót.

Miért csak esetleg? Egyrészt azért, mert már a jelenlegi iPad Pro-kba is beleépítette a cég az Apple SIM-et, így a mostani SIM-kártya olvasó mellett már SIM nélkül is előfizethetünk valamilyen adatcsomagra, anélkül, hogy egyáltalán bemennénk a telefonszolgáltatóhoz. Én meg merem azt kockáztatni, hogy itt nem lesz SIM-kártya olvasó, hanem az Apple SIM segítségével tudunk majd előfizetni, ami jelenleg hazánkban a Telekomnál érhető el. Bővebben itt tudtok olvasni erről.

Az Apple SIM révén a világ több mint 90 országában és régiójában lehet mindig interneted az iPaden. Amikor megérkezel, válassz egy mobilhálózati adatcsomagot az iPadről elérhető kínálatból, és máris lesz internetkapcsolatod. Sőt mivel az iPad szolgáltatófüggetlen készülék, akár egy helyi szolgáltató SIM kártyáját is beleteheted, ha az a jobb megoldás.

Aztán persze ott van a jelenlegi tethering megoldás, ami az instant hotspot funkciót bekapcsolni képes Bluetooth kapcsolat révén csupán 1-1 kattintás a menüsávon.

Kép: Az Instant Hotspot funkció bekapcsolása a MacBook esetén kiválasztva az iPhone-t a Wi-Fi hálózatok listájából.

Így igazából megértem, hogy az Apple annyira nem erőltette az 4G/LTE chippel ellátott MacBook modelleket, de talán most az Apple SIM miatt is egyszerűbb lehet ez. Egyébként a 9to5mac szerint korábban már voltak erre próbálkozások, például ennél a 2007-es MacBook prototípusnál:

Kép: MacBook modell egy kihúzható, vastag antennával a kijelző jobb oldalán.

“Ezt Steve biztos nem engedte volna”, nem is engedte. 🙂

Illetve, ha tényleg lesz ilyen MacBook, akkor vajon az drágább lesz, tehát mint az iPadek esetében a Wi-Fi+LTE modell? Te fizetnél érte többet, vagy akkor inkább már megosztod a telefonodról az internetet? Szerintem amilyen jól hangzik, végeredményeben annyira felesleges már manapság az 4G/LTE chip a hordozható számítógépekbe, főleg, ha van egy okostelefonunk.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Van az úgy, hogy olcsóbb a mobilnet, ha nem a telefonom sim kártyájához veszem meg, hanem egy új előfizetésként új, csak mobilnetezésre alkalmas sim-hez. Persze így kevésbé mobilis a használata, viszont nem merül a teló fölöslegesen.

 2. A 4G elég. Ha a technológia ki van építve akkor már könnyű fejleszteni a macbookba. Itt a német Vodafone 50-72Mbitel szakít alapból. És bejelentette már a 225Mbitet ugyan ezen a 4G-n. Nekem ez elég. Magyarországot is rövidesen eléri ez a fejlesztés. Az tuti. Ja. Az iPhone 300 Mbitig tud. Úgyhogy tessék lenyugodni jó lesz ez. Inkább a MB-ok miatt aggódjatok. 🙂

 3. Mobipnetezésben lehet hogy le van Mo maradva, de az internet otthon milliószor jobb mint uk ban. 40 fontot fizetek egy 72mb os csomagért… Otthon abból 1000mb ost kapsz, de 500 at minimum.

  5g rol annyit hogy japánban/Amerikában, dél koreában már tesztelik, 2020 körülre vezetnék be mindenhol,előbb nem. Japanban a 8k-s csatornákat is tesztelik. 😀 készen vannak ezek a japánok…

 4. @AppleFan: Ja úgy kapsz 1Gb netet vagy 500Mb-t, hogy csak Digi-től amúgy kb. itt is ennyi az ára, ők is azért tudnak ennyire olcsón adni, mert nem kell adózniuk semmit szinte, mivel román cég és romániában vannak bejegyezve, upc meg angol asszem, vagy tököm tudja de az se magyar cég, így nekik se kell jó pár adót befizetniük, ezért vannak xar helyzetben a magyar vonatkoztatású cégek mert nekik meg millió adót kell fizetni, hála a kiabszott kormányunknak.

 5. @farkas63: Politikát ne keverjuk erre a blogra…

  “…ezért vannak xar helyzetben a magyar vonatkoztatású cégek mert nekik meg millió adót kell fizetni”

  Milyen magyar vonatkozású telekommunikációs cégekre gondolsz pontosan?

  T-mobile nem magyar cég, telenor sem, vodafone sem, invitel sem… nem tudom mirol beszélsz.

  “ők is azért tudnak ennyire olcsón adni, mert nem kell adózniuk semmit szinte”

  Ez téged miért bánt? 😀 Olcsón kapod a netet nem?

  Amúgy UPC holland cég, eredetileg.

  Halkan súgom meg hogy az Apple, Google ugyan ezt csinálja… 🙂

 6. @aggressor: Nem feltétlen opció mindig. És akik az akksi időn sírnak? Mellesleg pont itthon hülyeség, hogy ez ellen háborog bárki is. A telefonos előfizetéshez képest szarért-hugyért lehet kapni adatelőfizetést.

 7. ef-dani azért nem fogok venni még egy kártyát/előfizetést, hogy betoljam a Mac-be. Inkább telóról megosztom a 8GB-os csomagot és ha merül az iPhone, akkor összekötöm a géppel és töltöm. Ez ennyire egyszerű.

 8. @ef-dani:
  Akkor is kell egy új előfizetést venni. Vagy társkártyára gondolsz? Az is + havidíjas.
  Ezért tartom teljesen feleslegesnek még egy net előfizetést fenntartani. De persze ez csak az én véleményem.

 9. @ef-dani:
  Istenem ember… Csak vitatkozhass…
  Ajánlom figyelmedbe:
  “Ezek szerint az Apple már dolgozhat egy olyan hordozható laptopon, ami tartalmaz egy 4G/LTE modemet, és esetleg egy SIM-kártya olvasót.”

 10. Szerintem jelentkezni fogok az Apple-hez “ötletgazdának”:
  Amikor megjelent az ujjlenyomatolvasó az iPhone-ba, akkor az volt az első kérdésem, hogy de miért nem integrálják a bekapcsoló gombokba a MacBookon? Most kezdik el pedzegetni, hogy akkor az iPhone-al fel tudjuk oldani a Mac-et, vagy touchpad-ba pakolják. (Ez utóbbi szerintem sokkal nagyobb kihívás és plusz egy mozdulat mert a bekapcsoló gomb megnyomásával kapásból be is jelentkezik a gépbe, így nem kell várni, hogy a touchpad még azonosítson és úgy léptessen be.)
  A másik, hogy amikor elkezdtek bejönni a mobil stickek laptopokhoz, akkor mondtam már, hogy de mi a francnak nem integrálják a laptopokba? Akkor lett volna igazán értelme, most, hogy gyakorlatilag már minden egyes okostelefon képes mobil hotspotként működni én már idejét múltnak tartom. Csak az az egyetlen érvet tudom elképzelni mellette, hogy most már sok olyan mobilcsomag van ahol korlátlan a net. De attól még a telefonomon is ugyanúgy korlátlan tud lenni.

 11. @farkas63: Az 5G specifikációját (!) előreláthatólag 2020-ra zárják le. Annyira nincs hova kapkodni. Az meg egy külön dolog, hogy a szabadalmi leírásban a “cellular” kapcsolat típusa nincs nevesítve, tehát a 4G/LTE csak spekuláció. A szabadalom ábrájából meg nem feltétlenül csak egy szimpla adatkapcsolatot lehetővé tevő eszközre következtetnék. Szerintem lesz benne valami trükk.

 12. @farkas63: Az EU-s adózási jogok (nem olyan régi) változása után a szolgáltatók az előfizetés (előfizető) helye szerint adóznak, tehát ebben a tekintetben már pont mindegy, hogy hova vannak bejegyezve.

 13. Most már igen. 🙂 De eredetileg holland volt. Azért írtam hogy eredetileg. 🙂

  “UPC was founded in the Netherlands by United International Holdings and Philips, originally as United Philips Cable and later Pan-Europe Communications, before being bought out by Liberty Global. ”

  Wikipedia

  Amúgy nem is számít csak Farkas63 nem értette a dolgokat. (valószínűleg még most sem)

 14. @AppleFan: Valóban, de azért igyekeztem így fogalmazni, mert pl az UPC Direct a mai napig Luxemburgból számláz, ahogyan az AppStore / iTunes Store is (emlékeim szerint). Ennek nemrég még volt jelentőssége, de ma már nincs.

 15. @berczman: Magyarországon nem tudsz szolgáltatót váltani olyanra, ahol £15-be kerül a 4GB adatforgalom, mert az nem magyar szolgáltató. totál felesleges leírni, hogy külföldön mi van, ha az kishazánkban értelemszerűen nem elérhető.

 16. @ef-dani: a lényeg az volt, hogy totálisan felesleges folyamatosan külföldi árakat meg külföldi szolgáltatók tarifáit felemlegetni, hogy azok mennyivel jobbak, ha egyszer hazánkban azokra nem tudsz előfizetni.

  @AppleFan: nem tudom, miről beszélsz, egyik cikkben sincs semmi ilyesmi. a hozzászólások az adott hozzászóló saját szavai, azok tartalmáért a Szifon.com semmilyen felelősséget nem vállal.

 17. @AppleFan: nem értem a problémádat. olvasd el a moderációs elveket.

  A Szifon.com kizárólagos joga eldönteni, hogy mi az a morális, ízlésbeli határ, vagy mi az a tartalom, ami az előbbiekben leírtakat megsérti és melyek azok, amelyeket még megenged.

  a hozzászólások tartalmáért mindig is az adott hozzászóló volt a felelős. azt is pontosan jól tudod, hogy miért kaptad a figyelmeztetést.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!