fbpx Skip to content

Tíz éve még elképzelhetetlen volt, hogy egy mobiltelefon ne legyen tele gombokkal, ma meg már egy kezünkön meg tudjuk számolni, mennyi nyomógomb található rajtuk. Az iOS készülékek mindig is híresek voltak arról, hogy kevés a gombjuk, amit lehet, azt szoftveresen oldják meg.

Borítókép: iPhone 4 és 4s home és bekapcsoló gomb javítási akció.

Az első iPhone 2007-es bemutatása óta ugyanannyi gomb található minden iPhone-on, egy Főgomb (ismertebb nevén Home gomb), egy ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb, illetve két hangerőszabályzó, tovább szerves részét képezi a készülékeknek a csengetés-némítás kapcsoló is. Az évek során funkciójukat tekintve csak a Home gomb változott némileg az iPhone 5s-ben bemutatott ujjlenyomat olvasóval, a Touch ID-val. A többi gomb maximum máshova került a készüléken, vagy a formája lett más, de a funkciója változatlan maradt.

A két legfontosabb a Home és bekapcsoló gomb, az előbbivel az alkalmazásokból tudunk többek közt kilépni, míg a másikkal a készüléket lezárni, illetve felébreszteni tudjuk. Elég sajnálatos dolog, de sűrűn előfordul, hogy ezek a gombok megadják magukat, és vagy furán vagy egyáltalán nem működnek. Szerencsére az iOS-ben van egy kisegítő lehetőség a Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek alatti AssistiveTouch, aminek segítségével többek közt a nem működő gombok funkcióit is tudjuk használni.

Több oka is lehet, illetve több módon is rosszalkodhat egy-egy gomb az iOS készüléken. Széria hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a meghibásodás hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét. Az iPhone 4/4s készülékek jól szervizelhetőek, de sajnos a javítások nagy részéhez az egész készüléket szét kell szerelni, hogy a meghibásodott alkatrészt cserélni tudjuk.

Az iPhone 4/4s-ekbe az út a hátlapon át vezet, ahonnan először az akkumulátort távolítjuk el, hogy ezután minden mást le tudjunk csatlakoztatni az alaplapról, amit ezek után még néhány csavar eltávolításával már ki is vehetünk a telefonból. Majd még a hátlapi kamerát is ki kell szerelni, hogy hozzáférhessünk a bekapcsológomb rögzítőcsavarjaihoz. Ezt követően már nincs más dolgunk, mint hogy kiszedjük a gomb rossz szalagkábelét és betegyük helyére az újat.

Amennyiben a készülékben a Home gomb ment tönkre, kicsit tovább kell mennünk a készülék szétszerelésében, ugyanis ehhez a gomboz csak a kijelző eltávolítása után tudunk hozzáférni teljesen. A hátlap felől tudjuk lecsatlakoztatni a szalagkábelt, viszont a kijelző felőli oldalon lehet csak eltávolítani azt és helyére betenni az újat.

Amint kicseréltünk mindent, össze is szerelhetjük a telefont, ami után természetesen kötelező tesztnek vetjük alá, hogy a gombok immáron jól működnek-e, illetve az egész készülék rendben van-e.

A következő két hétben, tehát június 5-ig minden iPhone 4/4s meghibásodott Home, illetve bekapcsoló gombját egyenként akciós áron cseréljük 1 órán belül és persze erre is 6 hónap garanciát vállalunk. Ha bármi kérdésetek van, bátran forduljatok hozzánk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment