Miért kéri olyan gyakran az iPhone a jelkódunkat?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jómagam is sokszor ötleteltem már, hogy vajon miért kell beütnöm a jelkódomat a telefonomon számomra teljesen összefüggéstelen időközönként. Mivel általában még éjjel is gyakran a kezem ügyébe akad, így sosem volt szembetűnő, hogy mikor és milyen időközönként kell megadnom.

Borítókép: A jelkódot kérő képernyő az iPhone-on.

Az tudva való volt eddig is, hogy az iPhone bizonyos körülmények együttes fennállása esetén kéri a jelkódot, azonban egy, a MacWorld által felfedezett biztonsági leírás pontosított ezen a témakörön, és teljes mértékben körülírja, hogy milyen esetekben kell jelkódot használnunk a Touch ID helyett.

Az Apple lehetőséget biztosít arra, hogy a jelkódot bármikor használjuk a Touch ID helyett, azonban kötelezően megadandó az alábbi esetek valamelyikének bekövetkeztekor:

 • A készülék bekapcsolásra, vagy újraindításra került
 • A készülék több mint 48 órája nem került feloldásra
 • A jelkód nem volt használva az elmúlt 6 napban és a készülék Touch ID-val sem került feloldásra az elmúlt 8 órában
 • A készülék távolról érkező zárolási parancsot fogadott
 • 5 sikertelen ujjlenyomat azonosítást követően
 • Újabb ujjlenyomatok beállításakor

Tehát elegendő akár egyetlen éjszakára magára hagyni a készülékünket, és a következő kézhezvételnél már a jelkód megadása lesz szükséges a feloldáshoz.

A konkrét okai nem ismertek a változtatásnak, annyi biztos, hogy köze van a nemrégiben kirobbant Apple kontra FBI ügynek, amikor az Apple megtagadta egy terrorizmussal vádolt amerikai férfi iPhone 5c készülékének a feltörését, valamint további backdoor beépítését az iOS-be.

Ha a jövőben az ügyészség szeretne a vádlott készülékéhez hozzáférni, érdemes lesz minél hamarabb bíróság elé állítani az illetőt, mert 8 óra elteltével az ujjlenyomattal történő feloldás már nem fog opcióként szolgálni, a jelkód megszerzése pedig már nem ennyire triviális feladat.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Ez a 6 nap 8 órás limit nekem még soha nem jött elő, úgyhogy azért nem mondanám, hogy egyetlen éjszaka alatt szükség lehet rá. A 48 órással is tök véletlen találkoztam.

 2. Engem nem zavar inkább az hogy appstore vásárláskor gyakran kell beütni a jelszót touchid helyett. Ingyenes alkalmazásnál érthetetlen…

 3. Melyik iOS verziótól igazak ezek? 5s-en még 8.2 van, és szerintem már többször is fennállt ez a 6 nap jelkód és 8 óra Touch ID feloldásnélküliség, de nem kérte még egyszer sem a jelkódot (emiatt).

 4. Akkor vagy nem alszom soha 8orat, esetleg felalomban a telefonom nyomkodom es elfelejtem reggelre, vagy nekem sem csinalja a 6 nap 8oras dolgot 😀

 5. @dnp: Általában 1-2 nappal előbb készen vannak a cikkek, vagy ugyanakkor. De mi tartjuk magunkat a napi 2, maximum 3 cikkhez, a kényelmesebb olvashatóság érdekében és hogy legalább minden nap legyen cikk. Ezért inkább később rakjuk ki. 🙂

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!