fbpx Skip to content

Jómagam is sokszor ötleteltem már, hogy vajon miért kell beütnöm a jelkódomat a telefonomon számomra teljesen összefüggéstelen időközönként. Mivel általában még éjjel is gyakran a kezem ügyébe akad, így sosem volt szembetűnő, hogy mikor és milyen időközönként kell megadnom.

Borítókép: A jelkódot kérő képernyő az iPhone-on.

Az tudva való volt eddig is, hogy az iPhone bizonyos körülmények együttes fennállása esetén kéri a jelkódot, azonban egy, a MacWorld által felfedezett biztonsági leírás pontosított ezen a témakörön, és teljes mértékben körülírja, hogy milyen esetekben kell jelkódot használnunk a Touch ID helyett.

Az Apple lehetőséget biztosít arra, hogy a jelkódot bármikor használjuk a Touch ID helyett, azonban kötelezően megadandó az alábbi esetek valamelyikének bekövetkeztekor:

  • A készülék bekapcsolásra, vagy újraindításra került
  • A készülék több mint 48 órája nem került feloldásra
  • A jelkód nem volt használva az elmúlt 6 napban és a készülék Touch ID-val sem került feloldásra az elmúlt 8 órában
  • A készülék távolról érkező zárolási parancsot fogadott
  • 5 sikertelen ujjlenyomat azonosítást követően
  • Újabb ujjlenyomatok beállításakor

Tehát elegendő akár egyetlen éjszakára magára hagyni a készülékünket, és a következő kézhezvételnél már a jelkód megadása lesz szükséges a feloldáshoz.

A konkrét okai nem ismertek a változtatásnak, annyi biztos, hogy köze van a nemrégiben kirobbant Apple kontra FBI ügynek, amikor az Apple megtagadta egy terrorizmussal vádolt amerikai férfi iPhone 5c készülékének a feltörését, valamint további backdoor beépítését az iOS-be.

Ha a jövőben az ügyészség szeretne a vádlott készülékéhez hozzáférni, érdemes lesz minél hamarabb bíróság elé állítani az illetőt, mert 8 óra elteltével az ujjlenyomattal történő feloldás már nem fog opcióként szolgálni, a jelkód megszerzése pedig már nem ennyire triviális feladat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ez a 6 nap 8 órás limit nekem még soha nem jött elő, úgyhogy azért nem mondanám, hogy egyetlen éjszaka alatt szükség lehet rá. A 48 órással is tök véletlen találkoztam.

  2. Engem nem zavar inkább az hogy appstore vásárláskor gyakran kell beütni a jelszót touchid helyett. Ingyenes alkalmazásnál érthetetlen…

  3. Melyik iOS verziótól igazak ezek? 5s-en még 8.2 van, és szerintem már többször is fennállt ez a 6 nap jelkód és 8 óra Touch ID feloldásnélküliség, de nem kérte még egyszer sem a jelkódot (emiatt).

  4. @Vikitorony: A cikkben linkelt dokumentum alapján 9.3-tól. Akkor minden bizonnyal ezért nem futottam bele 8.2-n.

  5. Akkor vagy nem alszom soha 8orat, esetleg felalomban a telefonom nyomkodom es elfelejtem reggelre, vagy nekem sem csinalja a 6 nap 8oras dolgot 😀

  6. És az mért van, hogy rendszeresen megjelennek itt is imagazin cikkek, egy két nap késéssel? 🙂

  7. @dnp: ennek a cikknek a forrása le van írva a cikkben:

    a MacWorld által felfedezett biztonsági leírás pontosított ezen a témakörön

  8. @dnp: Általában 1-2 nappal előbb készen vannak a cikkek, vagy ugyanakkor. De mi tartjuk magunkat a napi 2, maximum 3 cikkhez, a kényelmesebb olvashatóság érdekében és hogy legalább minden nap legyen cikk. Ezért inkább később rakjuk ki. 🙂

  9. A 8 és 48 órás limit gyakran előjön nálam, mert sokszor napokig hever érintetlenül az asztalon a telóm.


Add a Comment