fbpx Skip to content

Az Apple termékeinek életében egy új csatlakozó bevezetése mindig valamilyen egyedi fejlesztés, technológia berobbanását sejteti. Az iMac idejében az USB, az iPodéban a FireWire és a 30 tűs csatlakozó, az iPhone és iPad vonatkozásában pedig a Lightning hozott számos újdonságot magával.

Borítókép: iPhone koncepciókép a készülék hátulján alul elhelyezkedő Smart Connector három érintkezőjével.

A legnagyobb áttörések az almás cég életében mindig az ilyen volumenű változásokból indultak ki, emlékezzünk csak vissza, hogy pár évvel ezelőtt milyen felháborodást váltott ki a Lightning-ra történő átállás, azóta pedig már elképzelni sem tudjuk az egyszerűsége nélkül az életünket. Az Apple egy váratlan húzással új távlatokat nyithat a modularitás felé, ha valóban felkerülne az új iPhone-ra a Smart Connector. De vajon milyen új dolgokra használhatjuk majd?

Egy nemrégiben kiszivárgott sematikus ábra szerint a következő generációs iPhone-ok valamelyike Smart Connectorral fog érkezni. Egyesek szerint egy új termékcsalád, a Pro széria egyedi tulajdonsága lehet majd, míg mások arra esküsznek, hogy csak a nagyobb, 5.5 inches Plus rendelkezik majd a csatlakozóval. Végtére is mindegy, hogy melyiket hisszük el, nagyon úgy tűnik, hogy az iPad Pro-ban debütált csatlakozási forma az iPhone-okhoz is megérkezhet az idén.

De mire is jó a Smart Connector? Jelenlegi formájában az iPad Pro-k esetén a legnagyobb előnye az egyszerűség: szimplán csatlakoztatjuk rá a külső billentyűzetünket, és már gépelhetünk is. Nincs szükség kábeldugdosásra, párosításra, és felesleges mozdulatokra, mondja ezt az Apple.

Ez mind szép és jó, de ennél azért több rejlik ebben az új megoldásban. Az Apple alapszemlélete az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatosan az, hogy “tegyük egy komplex dolog használatát még egyszerűbbé”, így – ahogyan a legtöbb hasonló megoldás esetén –, itt is az egyszerűségen van a hangsúly.

Vegyük kicsit górcső alá az Apple nem éppen díjnyertes formatervvel rendelkező külső akkuval egybeépített iPhone tokját. Maga a koncepció nagyon jó, hiszen anélkül, hogy folyamatosan figyelnünk kellene a készülékünk töltöttségi szintjét, majd váltani a külső tápforrásra, az iOS ezt megteszi helyettünk, és egészen addig nem szól, míg mindkét – belső és külső – forrást közel teljesen kimerítettük. Külcsínyre azonban ez a megoldás minden, csak nem túl esztétikus. A tokba épített akkumulátor szappantartó formát kölcsönöz, a Lightning csatlakozás pedig meghosszabbítja a készüléket, a fülhallgató kimenetet pedig szinte hozzáférhetetlenné teszi.

Kép: iPhone Battery Case – az Apple akkumulátoros iPhone tokja.

Többek között ezt a megoldást hivatott kiváltani a Smart Connector. A kiszivárgott képek alapján a készülék hátulján, az iPhone felirat közelében helyezkedik majd el, ami ideális csatlakozási pont lehet az új generációs külső akkumulátoroknak. Ha pedig kicsit továbbmegyünk, akár további tárhely, kamerakezelő funkciók, vagy kameralencsék is csatlakoztathatók lesznek a készülékhez, ezzel pedig letéve a moduláris, “szereld magad” iPhone alapköveit.

A tokokon túlmenően a hátul elhelyezett Smart Connector (amit az iPad Pro esetében a készülékház oldalán helyeztek el) a különböző dokkolók esetén is hasznos lehet. A dokkoló egy hasznos dolog: azon kívül, hogy a készülék kényelmes elhelyezését és tölthetőségét biztosítja, egy-egy jól elkészített darab a funkcionalitást is jelentősen bővítheti. A Smart Connector alkalmazásával nem csak a funkcionalitás nő, hanem új perspektívát nyithat az iPhone felhasználására, ahogyan tette azt az iPad Pro esetében is.  Ezen analógia mentén pedig már a Plus modell Pro-ra keresztelése sem tűnik annyira indokolatlan lépésnek, hiszen akár a következő generációs hordozható számítógép megszületését is eredményezheti egy jó ötlet, és a megfelelő kivitelezés.

Hiába azonban a dokkolók széles kínálata, az Apple csak egy szimpla megoldással rukkolt elő az iPhone tulajdonosok számára, ami a töltést, illetve a fülhallgató csatlakozását teszi lehetővé. Többek között ez motiválta az egyik legnagyobb MFi-s kiegészítő gyártót, a Logitech-et, hogy elkészítsék a saját dokkoló megoldásukat, a Logi Base-t az iPad Pro Smart Connectorjához. Míg azonban az iPad esetében több haszna van a külső billentyűzetnek, – és szinte biztos, hogy a Logitech dolgozik már az iPhone–kompatibilis mobil billentyűzeten – addig az Apple-nek minden bizonnyal nagyobb tervei vannak a csatlakozóval az iPhone esetében.

base

Egy jól kitalált dokkoló olyan képességekkel ruházhatja fel az iPhone-unkat, amelyek jelen pillanatban még nem megoldhatók. Egy ilyen képesség lehet például a Hey Siri funkció kiterjesztése, és ez akár riválisa is lehet az Amazon saját megoldásának, az Amazon Echo-nak, ami gazdag funkcionalitásának és teljesértékű hangvezérlésének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Vezérelhetjük a zenét, a lakásban található okoseszközöket, felolvastathatjuk az aktuális híreket, időjárást, és kérdezhetünk is tőle, legyünk a szoba bármelyik pontjában, még akár zenehallgatás mellett is. Ha jobban belegondolunk, ez nem is volna olyan rossz. (Pláne, ha Siri végre valahára magyarul is megszólalna…)

Az eddigieken felül még két felhasználási javaslatot érdemes megemlíteni. Az egyiket az Apple már alkalmazza az Apple Watch-ban: a Smart Connector használatával beköszönthet a vezeték nélküli, indukciós elven alapuló töltés.

A másik pedig a kiterjesztett asztal, amely még hatékonyabb munkavégzést tenne lehetővé. Ilyen megoldás a Microsoft Windows Phone 10 operciós rendszert futtató készülékekre szánt Continuum funkciója: a készüléket egy monitor, billentyűzet, egér trióval felszerelt dokkolóra kötve egy szinte teljes értékű asztali operációs rendszert kapunk, mindezt a telefonunkról.

continuum-for-windows-10-is-phone-convergence-but-not-as-advanced-as-ubuntu-s-493904-2

Mivel a Smart Connector csak 3 csatlakozási ponttal rendelkezik, így ez az elmélet felvet néhány kérdést, megoldás azonban biztos fog születni rá, az Apple igazán jó ezekben. Kérdés, hogy nekünk, a felhasználóknak mennyire van szükségünk erre a funkcióra, illetve milyen változásokat kell eszközölni a jelenlegi alkalmazásokon, hogy kiterjesztett asztal-kompatibilisek legyenek. Mindez pedig annak tudatában merül fel, hogy az alkalmazások többsége rendelkezik iPhone illetve iPad változattal.

Amint láthatjuk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A moduláris kiegészítők mellett a külső billentyűzeten és a kiterjesztett asztalon át számos irányban elindulhat az Apple és az MFi-s kiegészítőket gyártó partnerek. A döntő kérdés azonban továbbra is az marad, hogy vajon nekünk, felhasználóknak szükségünk van-e ezekre a funkciókra. Ha pedig úgy érezzük, hogy nincs, akkor az Apple-nek sikerül-e felébresztenie a bennünk szunnyadó látens igényeinket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. akkor minek pluszba a lightning?
    en a magsafe-es magneses megoldast hianyolom… ????

  2. Kozeledunk ahhoz, hogy a telefon kivaltsa a tabletet es a laptopot is.
    Varom mar!
    A klasszik szamitogepek ideje az uzleti/munka szferan kivul rovidesen lejar.
    A tablet pedig szamomra alapvetoen egy felesleges eszkoz.

  3. Az azért érdekes lenne, ha azon a három mágneses pöttyön videojeleket tudnánk átvinni… Ha a gyártók hinnének ebben a “telefonom a számítógépem” elvben, akkor már rég elterjedhetett volna és a Microsoft sem egy olyan nevetséges megoldással áll elő, mint a Continuum. Hanem x86 alapokra helyezi a telefonját és egyik napról a másikra megcsinálhatta volna, nem tették és 10 éve nem teszi senki.

    A “moduláris” kiegészítők persze borítékolhatóak, de igazándiból erre is vannak már megoldások. Lightninggal is ugyanolyan moduláris egy iPhone (vagy microUSB-vel/USB-C-vel bármelyik másik telefon), mint az LG G5, csak dizájnban nem simul a telefonhoz a “modul”, vagyis nem mindig. Meg nem akkora szopás “modulozni”.

  4. Miért kellene “három mágneses pöttyön átvinni videójeleket”??? Vezeték nélkül is tudok videót küldeni.;-)
    Az airplay-t viszont megycsinálhatnák már rendesen!
    “Ha a gyártók hinnének…” – mindig azokból születtek a nagy megoldások, amikben a gyártók egyáltalán nem hittek. Jobs ettől is volt egy géniusz, hogy meglátott és hitt olyanokat, amiket mások nem.

  5. @Lusta: Nem csak a képről meg a hangról van szó. Ha gépként akarunk használni valamit, ahhoz rengeteg periféria is csatlakozhat, egyszerre ide-oda mozgó jelek. Ehhez “kilóra” tűnik kevésnek az a három pont, az USB-C se véletlenül akkora. A mágnes itt ráadásul maximum ront a helyzeten.

    Szerintem meg ami ott van 10 éve és senki nem használja és lényegében senki nem kezd vele semmit, arra nagy szükség nincs.

  6. 3 pöttyön simán el megy bármi…
    1 a töltés, 1 a föld, 1 pedig a digitális jel…
    Am nekem semmi bajom az airplay-el, hibátlanul megy…


Add a Comment