fbpx Skip to content

Hatalmas sci-fi rajongóként azonnal felkaptam a fejem mikor az NASA sugármeghajtási laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory – JPL) design csapata számos látványos retro hatású plakáttal állt elő a közelmúltban, melyek azt mutatják be, milyen is lehetne, ha benépesítenénk a Naprendszert. Tökéletes háttérkép alapanyagnak tűntek már akkor is.

Borítókép: NASA JPL háttérképek sok iPhone 6s készüléken, mondhatni ömlesztve.

Mikor legutóbb összefutottam Admin kollégával, egyből észrevettem, hogy milyen menő hátteret is használ az iPhone-ján, egyiket ezek közül a látványos plakátok közül. A csapat grafikusaként meg is kért, hogy csináljam meg az összes ilyen NASA-s plakát háttérkép változatát.

Mivel a plakátok alapból kerettel és háttérkép esetében zavaró szövegekkel és hatalmas címekkel voltak ellátva, így először ezeket kellett leszednem a képekről és adott esetben helyenként újrarajzolni. Sokat gondolkoztam, hogy milyen méretben tegyem majd fel a képeket, vágjam-e meg a különböző képarányok és készülékek parallax háttérkép méreteihez, vagy legyen egy méret, ami elég nagy ahhoz, hogy a 3,5″-től a 12,9″-ig mindegyik iOS készülékhez jó legyen, akár álló, akár fekvő módban. Végül az utóbbi mellett tettem le a voksomat, hiszen így nem kellett a plakátokat az iPad miatt négyzetesre vágni és így nem is veszik el semmi a képből. Ahhoz, hogy a nagy iPad Pro-hoz is jó legyenek a képek a rövidebbik oldalt mindegyik plakát esetében 3368px szélesre hagytam. Akinek a képarány nem tetszene és egy kisebb részletet szeretne beállítani háttérképnek az bőven tud majd ezekből a képekből kivágni, hiszen egy iPhone háttérkép mérete töredéke ezeknek.

Kép: Az egyes háttérképek egyenként, két sorban, hét illetve hat darab, fekete és fehér készülékeken bemutatva, ezek színeit váltogatva.

Annyira elkapott az űrutazási láz ezeknek a plakátoknak a láttán, hogy újra elővettem az egyik vaskos Asimov kötetet és azóta minden szabadidőmben az eddig még nem olvasott novellákat pótolom. A plakátokat amúgy tök jó fej módon nyomtatható méretben is elérhetővé tették, így aki nemcsak a telefonján akarja ezeket élvezni, hanem a szobája falán, az innen töltheti le őket.

A háttérképeket pedig innen tudjátok letölteni egy csomagban, vagy pedig a fenti képen látható sorrendben az alábbi linkeket követve:

Neked melyik lett a kedvenced?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Egyik sem. Mindegyik iszonyatosan nyomasztó. Kicsit visszarepít a nagy Szovjetúnió munkás-paraszt plakátjaihoz.

  2. @taky1974: pfff. Hát mi nem ebben nőttünk fel, így nekünk nem ez jut eszünkbe, hanem a jövő és a pozitív változások. De kinek mi.

  3. 🙂

  4. Gyonyoruek, koszonom!

  5. Hali! A cikkhez készült Cover fotót megtudod osztani esetleg? Ahol elcsúsztatva rajta van az összes kis kép a képen. Macen használnám háttérnek 🙂 Köszi

  6. Na ez jól jött köszi, úgyis olyan rég cseréltem háttérképet. A képek szuperek, a méret is oké, a kedvenc hogy levágtad a reklám szövegeket. Köszi mégegyszer


Add a Comment