fbpx Skip to content

Mindennapos eset nálunk a szervizben a kijelzőcsere, hiszen ez az iPhone-ok legsérülékenyebb alkatrésze. Az Apple évről-évre törekszik arra, hogy a készülékei minél strapabíróbbak legyenek, az üveg ne törjön be akár a legkisebb leejtéstől.

Borítókép: iPhone 5s érintő és kijelző modul csere akció egy betört érintőjű iPhone 5s-sel.

Amikor valaki elejti az iPhone-ját és az csúnya hanggal földet ér kijelzővel lefelé, akkor meg szokott állni az ütő a tulajban. Amíg fel nem fordítja a készüléket, reménykedik benne, hogy a készülék egyik legdrágább része, a kijelző ép és sértetlen és nem szorul cserére, viszont amíg fel nem fordítja, ugyanannyi esélye van, hogy ép, mint hogy pókhálósra tört. Egyszerre kell feltételezünk mindkettőt, mint akár a Schrödinger macskája kísérletben az egyszerre élő és holt macskát.

Schrödinger macskájáról bizonyára sokan hallottatok már, akár fizika órán, akár egyéb helyeken. Az osztrák fizikus egy gondolatkísérlet keretében azt próbálta szemléltetni, hogy a kvantummechanikában a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek és csak a megfigyelés pillanatától függ, hogy épp melyikben vannak. Ennek szemléltetésére a gondolatkísérlet keretében egy macskát helyezett egy dobozba, amibe nem lehetett belátni és mellé egy hidrogén-cianidos üveget tett. Emellé még egy radioaktív anyagot is tett, ami ugyanannyi eséllyel bomlik le egy óra alatt, mint amennyi esély van arra, hogy nem bomlik le. Amennyiben a bomlás megtörtént, egy kis kalapács összetörte az üvegcsét és a macska elpusztult, viszont mivel nem látunk be a dobozba, így vizsgálat ideje alatt a macskára úgy kell tekintenünk, mint ami egyszerre élő és holt, mint az egyszerre ép és betört kijelzőnél.

Az iPhone 4/4s szériát leszámítva az iPhone-ok szétszereléséhez és szervizeléséhez a kijelzőn át vezet az út. A kijelző modult helyén tartó csavarok eltávolítása után speciális eszközök segítségével tudjuk kimozdítani a kijelző alsó felét a készülékházból, hogy utána az egészet lecsatlakoztatva az alaplapról megkezdődhessen a szervizelés.

Az iPhone 5s a mai napig az egyik legkedveltebb modell, köszönhetően a szögletes formáinak, a 64-bites processzorának, az ujjlenyomat olvasójának és könnyen átérhető méreteinek. Ez a széria némileg eltér a többi iPhone-tól, ugyanis itt ha kijelző aljának kimozdításánál túl nagy erőt használunk, akkor elszakíthatjuk a Touch ID szalagkábelét, amivel ugyebár bukjuk a készülék egyik legjobb funkcióját, az ujjlenyomat olvasást. Szerencsére nálunk ez rutin feladat, így nem kell tartani a Touch ID sérülésétől. Miután kihajtottuk a kijelzőt és eltávolítottuk a kijelző kábelei fölül a shieldet, már le is csatlakoztathatjuk a kijelzőt az alaplapról. Mivel a kijelző modulon találhatók a Home gomb bizonyos részei, a beszédhangszóró, az előlapi kamera, illetve a közelség érzékelő, így ezeket még le kell szerelnünk a törött panelről, hogy áttehessük az újra. Amint ezzel is kész vagyunk, össze is szerelhetjük és egy rövid tesztelés után már át is adhatjuk az újjá varázsolt készüléket a boldog tulajának.

Az iPhone 5s érintő és kijelző modul cserét most akciósan végezzük el egészen május 22-ig, a megszokott 6 hónapos garanciával, 1 órán belüli cserével. Ha bármi kérdésetek van, bátran forduljatok hozzánk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Annyira rutin feladat náluk, hogy két hónapja, amikor délben bementem hozzájuk kijelzőt cseréltetni hétköznap mondta a tag, hogy nincs alkatrész, adjam meg a telefonszámomat, majd hív. Ok. 4 órával később visszamentem, mondta még mindig nincs kijelző alkatrész. Este hatkor meguntam a várakozást, felütöttem a Google-t és az első expressz szerviz megcsinálta fél óra alatt. Nem egy órát, nem hatot kellett várni, helyben megvárható volt.
    Amúgy az appotok megint kijelentkeztetett és nem jegyezte meg se a felhasználó nevet, se a jelszót.


Add a Comment