fbpx Skip to content

A State of Play, a Lumino City alkotói a héten újabb játékkal jelentkeztek iOS-re. Az INKS. valójában egy festékes gúnyába öltöztetett, klasszikus flipper játék.

Borítókép: Az INKS két pályája, és egy színes tintapaca, ami a játékban a színek keveredésére utal.

A jól megszokott flipper játékokkal ellentétben az INKS.-ben nem az a cél, hogy egy vagy a rendelkezésre álló három golyóval minél nagyobb rekordot állítsunk fel, hanem hogy az összes festékpatront kidurrantsuk. A szétpukkant patronokból kirobbanó festék pedig látványos művészeti alkotásokat hoz létre.

A játékot természetesen a flipper asztalok és Jackson Pollock, Henri Matisse, Bridget Riley és Joan Miró munkássága ihlette. A játék fejlesztői sokat járnak flipperes helyekre, viszont sosem tetszett nekik, hogy a flipperes videójátékok csak a valódiak digitális átiratai voltak, kevés egyediséggel, ezért úgy gondolták, itt az ideje valami látványos és eredeti alkotásnak. A koncepciórajzok nem is számítógépen készültek, hanem igazi akvarell papíron, valódi festékkel, majd ezek lettek a Unity-ben digitalizálva. A pályákat iPad Pro és Apple Pencil segítségével ProCreate-ben tervezték.

Kép: Az INKS egy pályája, amin látszik a golyók által húzott sok-sok színes csík. Kép: Egy másik pálya, ahol a golyók útja jellemzően csupa fekete csíkból áll.

Ahogyan a valódi vagy a korábbi digitális flippereknél megszokhattuk, itt is két kart kell vezérelünk (nehezebb pályákon plusz két kar is van), amiknek a segítségével a golyót a pálya megfelelő részére tudjuk lökni. Lebilincselő látvány, hogy a festékpatronok minden alkalommal, a golyó becsapódásának erősségétől függően máshogy durrannak ki, vagyis nem egy előre megírt animációt látunk, ami létrehoz egy absztrakt látványt, hanem mi magunk alakíthatjuk az eredményt. Bár ettől függetlenül én a legtöbb esetben nem arra figyeltem, hogy milyen lesz a festékpacák által létrejött alkotás, hanem hogy a golyó ne essen le és sikerüljön eltalálni a kimaradt patronokat is.

A pályák nem feltétlen nehezek, bár sokszor igazi kihívást jelent, hogy pont úgy lőjük meg a golyót, hogy az kellő irányba, megfelelő erővel haladjon. Amint kidurrant minden festék, egy kör alakú ajtó kinyílik, a golyó automatikusan beleesik és ezzel teljesítettük is a pályát.

Kép: 24 pálya az INKS-ből, a golyók által húzott csíkokkal és színekkel.

A flipperekből jól ismert továbblökők, fémcsövek és golyó elnyelő csapdák itt is megtalálhatóak, melyek egy része segíti, más része akadályozza a golyónkat. Szerencsére végtelen számú golyó áll a rendelkezésünkre, de akár még extra segítséget is igénybe vehetünk In-App Purchase keretében. Ilyen például a két kar közti tüske, ami nem engedi, hogy a golyó leessen, így bármit is csinálunk, egy golyóval tudjuk teljesíteni a pályát. A művészeti alkotást nem csak a kidurranó festékek adják, hanem a golyó által húzott festékcsíkok is, amik azt is jól mutatják, hány golyóval és milyen íveken próbálkoztunk az adott pályán.

Az INKS.-ben jelenleg öt fejezet található, melyből három játszható ingyen, viszont a másik kettő már sajnos plusz pénzbe kerül, de így így is fejezetenként 24 pályát kapunk. Szerintem remek szórakozást nyújt és emellett igazán szép dolgokat is létre tudunk hozni vele. Így szerintem bőven megéri az árát, töltsétek le.

[appstore id=”1081847121″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Apple Store-ban kanadai ID-vel ingyen elérhető.


Add a Comment