fbpx Skip to content

Az App Store egyik, talán a játékok után a legnépszerűbb kategóriája a fotós alkalmazások. Annyi van már belőlük, hogy ember legyen a talpán, aki észben tudja tartani, melyek az igazán jók. Szerencsére az Apple az App of the Week keretében az egyik legnépszerűbb fotós appot, a Camera Plus-t tette most ingyenessé.

camera-plus-cover

Számomra legtöbbet használt kamera alkalmazás egyértelműen a gyári Kamera app, hiszen az gyorsan, még a zárolt kijelzőről is elérhető, holott több, igazán nagy tudású fotós app is rajta van a telefonom. Amennyiben nem kell sietnem egy kép elkészítésével, sokszor használok harmadik fél által készített appot, mert ezek sokkal nagyobb szabadságot adnak, mint a beépített alkalmazás.

Egy rövid bemutató után már használhatjuk is az appot. Az alapfunkciók itt is mind megtalálhatóak, mint például az expozíció, ami itt Lumy néven fut, de hasonlóan működik, mint a gyári Kamera alkalmazásban, csak éppenséggel nem a fókuszhoz van kötve, hanem a képernyő szélén kapott helyet. A fókusz pedig intelligensen állítható normál, távoli, illetve makró mód között, ami jól jöhet akkor, amikor valami távoli vagy közeli dolgot szeretnénk lefotózni, és szeretnénk, ha a program ténylegesen arra próbálna fókusználni, és nem másra. Az időzítő hosszát 5–30 másodperc közt szabadon szabályozhatjuk, így legalább nem kell minden csoportképhez szaladnunk, hogy mi is szépen rajta lehessünk. A sorozatfotózás is intelligensebb, mint a gyári app esetében, persze lehet továbbra is a végtelen fotó, amíg nyomod a gombot, de számszerűleg is beállíthatjuk, hány képet csináljon 3 és 10 között. A képkomponáláshoz hasznos rács itt kiegészül egy vízmértékkel is, amit a giroszkóp vezérel. A kezünk remegését a stabilizátor hivatott kiszűrni, és a sokak által hiányolt ‘bárhova a képernyőn bökök, fotózik’ funkció is helyet kapott a Camera Plus-ban, így már nemcsak a kamera és hangerő gombokkal tudunk fotózni.

camera-plus-airsnap

A Camera Plus egyik elég hasznos funkciója az AirSnap, aminek a segítségével tükrözni tudjuk a telefonunk kamerája által látott képet az iPadünkre, vagy épp fordítva, de ugyanez megy Apple Watch-csal is. Nem csak tükrözni tudjuk a képet, hanem irányítani is a másik készüléket, így távkioldóként is használható. Sajnos a tükrözött kép minősége eléggé kritikán aluli, vagyis nem ezen keresztül fogjuk megmondani, hogy igen, ez egy éles kép lesz, inkább csak arra, jó, hogy lássuk, mi van benne a képben és mi nincs.

A videós rész sajnos nem erőssége a Camera Plus-nak, hiszen itt nagyjából csak annyit tudunk állítani, hogy 480p-ben (ezt úgy miért?) vagy HD-ben (az nem derül ki, hogy 720p-ről vagy 1080p-ről van szó) veszünk fel. A fókusz viszont egész jóra sikerült itt is, ugyanis vagy automatikuson hagyjuk, vagy átállítjuk Shift-re, amikor is mi magunk egy csúszka segítségével állíthatjuk a felvétel közben, ami adott esetben elég hasznos tud lenni.

camera-plus-1

Természetesen egy fotós app nem lenne az igazi, ha nem lennének benne utólagos szerkesztési funkciók, így hát a Camera Plus is bőven el van látva ilyenekkel. Filterezhetjük a képeket (itt van egy-két In-App purchase tartalom), szöveget tehetünk rájuk, vagy épp a már jól megszokott csúszkák segítségével (contrast, saturation, stb.) finomhangolhatjuk őket. Van egy úgy nevezett Pix’d funkció is, ami igazából az auto enhance-nak felel meg, mert egy automatikus javító funkció, aminél nincs beleszólásunk, mely csúszkát mennyire mozdítja el.

Egy elég jópofa és hasznos dolgot is beépítettek a fejlesztők, aminek segítségével bárhol is vagyunk az appban, épp mondjuk képet feliratozunk, de meglátunk valamit, amit azonnal le kell fotóznunk, akkor elég csak megráznunk a készüléket és máris átvált felvételi módba.

Aki nem érzi elégnek a gyári Kamera app tudását, illetve nincs megelégedve a szerkesztési és filterezési funkciókkal, annak mindenképp érdemes letölteni ezt az appot, amíg ingyenes.

[appstore id=”330803072″]

Te milyen alkalmazást használsz fotózásra és képszerkesztésre?

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Köszi a cikket, fel is tettem az 5S-emre. Ebben van videózás közbeni autofókuszálás, ez nagyon-nagyon hiányzott! 🙂 Gyári kamera appon kívül eddig sohasem próbáltam mást. A videónál a HD beállítás egyébként 1920×1080, megnéztem.

  2. Az alap alkalmazás valóban ingyenes, de ha teljességre törekedsz akkor 4X 0.99 EUR az alkalmazáson belüli vásárlás. Alapból meg csupán kevéssel tud többet a gyárinál

  3. Tud valaki olyan kamera appot, amiben fotózás előtt ki lehet választani, mekkora felbontásban készüljön el a kép? (Pl. 3,5,7,12Mpx) köszi!


Add a Comment