fbpx Skip to content

Az Apple a keynote-jai során általában a fontosabb dolgokat szereti kihangsúlyozni, de ha korrektebb szeretnék lenni, akkor úgy fogalmaznám meg, hogy azt hangsúlyozzák ki, amire a fókuszt kívánják irányítani. Ez lehet egy új termék bejelentése, egy új funkció bevezetése, így az apróbb változtatások felett sokszor elsiklunk, de az is sűrűn előfordul, hogy egyáltalán nem kötik a felhasználók orrára, milyen módosítások történtek mondjuk egy új iOS verzió esetében.

Borítókép: Az RGB és a CMYK színkezelés közti különségeket szemléltető összehasonlító kép.

Egy ilyen apró, ám a szemfülesek számára észrevehető módosítás történt a kisebbik iPad Pro bejelentésével egyidőben: változott az iOS színkezelése, mely az iOS 9.3 óta az OS X-ben már régóta alkalmazott tendenciát hivatott követni.

A színeket menedzselő szoftver, vagy – ha úgy jobban tetszik – funkció pontosan azt csinálja, amit a neve sugall: kezeli a megjelenő színeket a kijelzőn. Alapvetően nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, pedig a felhasználói élményt különösen el tudja rontani egy rosszul kalibrált színkezelő, legyen a kijelző bármilyen szép és letisztult.

Ha csak nem vagyunk megszállott grafikusok, vagy fotósok, biztosan nem tűnik fel az iOS 9.3-ban bevezetett változás, ami egy jól bevált, ha nem a legjobb színkezelő eljárásra tért át: a ColorSync-re.

A ColorSync a 90-es évek elején bukkant fel először az Apple berkeiben, és hamar olyan kapcsolatokra tett szert ezáltal, mint az Adobe, Agfa vagy az azóta már megszűnt Kodak, akikkel karöltve megalapították az ICC-t, vagyis az International Color Consortium-ot. Manapság az ICC kezeli elsődlegesen a világ összes, színspecifikációval kapcsolatos leírásait.

Az Apple az évek során a Mac-ek esetén tökélyre fejlesztette a színkezelést, azonban az iOS platform jelentős lemaradásban volt, egészen mostanáig.

16648-13605-appleinsider-l

Az újonnan alkalmazott módszer lényege, hogy a kijelzőn megjelenített színeket (különösen a fehéret) automatikusan hozzáigazítja a környezeti fényekhez, ezáltal érve el még realisztikusabb hatást. A True Tone kijelzővel szerelt új iPad Pro továbbá a DCI-P3 színteret is támogatja, mely egy vadonat új, a hollywood-i filmgyártásból ellesett next-gen alkalmazás.

Bár tényleg egy igen aprócska részletről beszélünk, a szakavatott szemek már biztosan kiszúrták a változást. Nem titkolt cél lehet ezzel a lépéssel az is, hogy még közelebb hozza az Apple az iOS platformot (az iPad Pro-val karöltve) a professzionális felhasználáshoz, ahogy azt tette réges-régen az OS X esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Most akkor az összes iPhone/iPad esetén változott a színkezelés, vagy “csak” a kisebb iPad Pro-nál?
    A keynote-on ki volt emelve, hogy más színkezelést alkalmaztak, de hogy ezt minden eszköz esetén meglépték volna kétlem.

  2. cmyk???

  3. @fpetterr: A szinkezeles iOS szinten valtozott igy minden keszulek megkapta, valoszinuleg az uj iPad kijelzojenek a “mellekhatasakent”.

  4. Nem ertem amugy, os x-en kepet szerkesztek mert fotozom, akkor ez igy nem okoz galibat? Vagy pl egy lightroom eseten automatikusan offolja magat, hogy a valos eredmenyt lassam?

  5. @cotag: azért egy iphone “színkontroll” alapján nem merném elindítani a nyomdagépet…messze van ez még a színhűségtől…


Add a Comment