fbpx Skip to content

A nyár közeledtével egyre több helyen kerül bekapcsolásra a légkondi, a ventilátor és ahogy mi, úgy a gépünk sincs éppen oda a túlzott melegért, forróbb a gép, mint szokott lenni, a ventilátor többször és hangosabban pörög, akad a rendszer. Ez részben teljesen érthető dolog is a nagy melegben, viszont ha állandóan ezt csinálja a gépünk, akkor gyaníthatjuk, hogy túl sok por van már benne és a hőpaszta is elöregedett.

i44s-lcd-apr11-cover

A por ellen sajnos túl sok mindent nem tehetünk, hiszen az akarva-akaratlanul bejut a gép belsejébe a ventilátor által keltett légmozgásnak köszönhetően, ahol hőszigetelőként gátolja az alaplap megfelelő lehűlését (bár túlzottan poros helyeken nem érdemes használni a gépet hosszútávon). Na de akkor mit tehetünk?

Igaz, hogy a por a hűtőnyílásokon keresztül jut a gépbe, de semmiképp sem ajánlatos ezeknek a nyílásoknak a letakarása, mert így a gép nem tud elég levegőt beszívni, ami tovább növeli a hőmérsékletét. Ezért például ágyon nem érdemes használni huzamosabb ideig a számítógépet, mert ott pont annyira be tud a takaróba/matracba süllyedni, hogy a szellőzőnyílások teljes takarásba kerülnek.

Gondolom, sokatok értetlenül nézi, hogy mi is lehet az a hőpaszta és miért öregedett el. A hőpaszta egy fogkrém-állagú, hővezető képességgel bíró anyag, ami a számítógép CPU/GPU kupakja és annak a hűtőbordája közt található. Feladata az, hogy a processzor működése által keltett hőt átvezesse a hűtőbordára, ami a hővezető cső és ventilátor által távozik a gépből.

isamurai-ac-hardver-karbatartas

Amennyiben ezt a feladatot nem tudja ellátni, az alaplap és a rajta található alkatrészek és forraszpontok felé fog a hő terjedni, ami hosszútávon komoly gondokat tud okozni a gépben. A paszta idővel veszít a hővezető képességéből, állaga is megváltozik, megkeményedik, porózus állagú lesz, ezáltal már nem képes a hőt átadni, így a gép akár túl is hevülhet, ami hosszútávon súlyos károkat is okozhat.

A hőpaszta használattól függően 1-1,5 év alatt keményedik meg, így ilyen időközönként mindenképpen érdemes elvinni szervizbe a gépet egy teljes portalanításra és újrapasztáztatásra. Mi az iSamurai-nál a piacon kapható egyik legjobb hőpasztát használjuk, így biztos lehetsz abban, hogy gépedbe minőségi paszta kerül.

A procedúra szaktudást és professzionális eszközöket igényel, így senkinek se ajánljuk, hogy otthon megpróbálkozzon vele, hiszen a számítógép agya, a processzor körüli munkavégzés nem veszélytelen, könnyen működésképtelenné tehetjük a gépet, illetve mivel az egész gép szét lesz szedve, nagyon fontos, hogy tudjuk, mit hova és milyen sorrendben kell, milyen csavarokkal visszapakolni.

Minden hardveres szervizelés egyik első lépése a hátlap eltávolítása után az akkumulátor lecsatlakoztatása az alaplapról. Ez után lehet csak lecsatlakoztatni a többi alkatrészt csere vagy tisztítás céljából, ekkor kerül ki a gépből a hűtőborda és a hűtőcső is ahogyan a ventilátor(ok) is, hogy megszabaduljon a sok portól és az egyéb idegen anyagoktól. Mivel teljes hardveres karbantartásról beszélünk, így az alaplap is kikerül a unibody alumínium házból, hogy a billentyűzet is kellő tisztítást kaphasson.

Az iSamurai-nál a MacBook készülékek hardveres karbantartásához hozzátartozik a gép teljes külső és belső tisztítása, illetve a hővezetőpaszta cseréje, mely 2-3 órát vesz igénybe. A részletekért kattints ide. Kérdéseitekkel bátran forduljatok hozzánk és adjátok meg a Mac-eteknek is a kellő tavaszi takarítást.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Az 1-1,5 éves elöregedést mi alapján vélitek? Nekem az nagyon nagyon kevésnek hangzik, 3 évet egész biztosan bír egy adag paszta.

  2. @Mucako: hát bírni lehet bír, de már nem olyan mint “új” korában. Én is kb 1,5 – 2 évente pasztázok, tisztítani meg kevesebb, mint évente illik.


Add a Comment