fbpx Skip to content

Korábban már szó esett arról, hogy az Apple az iOS, a tvOS és a watchOS formájára az OS X nevét megváltoztatná macOS vagy MacOS formára. Ezt hivatalosan még nem erősítették meg, de az Apple környezetvédelemmel kapcsolatos oldalán a kérdések és válaszok részben rövid ideig szintén ez a régi-új megnevezés szerepelt az OS X helyett:

Borítókép: A MacOS név az Apple weboldalán OS X helyett.

A hibát elég hamar észrevették, mert azóta már újból OS X szerepel, de persze több oldal is rögtön kiszúrta. Persze nem ez az első eset, hogy más név szerepel az OS X helyett.

Korábban a 10.11.4 egy frameworkjében találták meg a macOS nevet, amiből rögtön arra következtettek többen, hogy az Apple át fogja nevezni az OS X-et a rendszer egy új verziójában.

Kép: A macOS név megjelenése egy 10.11.4-es frameworkben.

Felmerülhet, hogy akkor most vajon macOS lesz a név kis m-mel kezdve, vagy MacOS nagy m-mel – de míg a tvOS vagy a watchOS esetén az OS előtti rész (tv vagy watch) nem jelzi egyértelműen egy Apple termék nevét, addig a Mac igen, így várhatóan a MacOS forma lesz a hivatalos írásmód.

A MacOS név egyébként nem lenne új dolog, az OS X 2001-es megjelenése előtt is Mac OS volt a rendszer neve – ráadásul a Mac OS X-ből az Apple időközben elhagyta a Mac-et, és 2012 februárja óta egyszerűen csak OS X néven hivatkozik a rendszerre.

Az operációs rendszer új verziójának bejelentése szokás szerint nyáron, a WWDC-n várható majd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. apropó hogy “kell” mondani?
    (óesix, óeszten, óesztíz? :D)

  2. @Józsi: [Oeszten]

    Egyébként hogy találnak meg ilyen apró részleteket ilyen gyorsan?

  3. @osy:
    a válasz egyszerű akik ezeket megtalálják azoknak nincs életük ezt én sem tudom felfogni hogy embereknek mennyi szabadidejük van hogy ilyen dolgokat észrevegyenek.
    Valószínű a nap 24 órájában ezeket az oldalakat böngészik nem tudok mást elképzelni arra hogy ilyen hibákat ilyen gyorsan kiszúrjanak.

  4. @osy, @Wyla: rendkívül egyszerű, összehasonlítják, hogy melyik fájlok módosultak az előző verzióhoz képest, és aztán már csak azokat kell darabokra szedni. megfelelő parancsokkal akár percek alatt is megvan.

  5. @Józsi: ha jól tudom, az nem X (iksz) hanem római 10-es. Tehát az óesiksz (szerintem) biztosan nem jó. Ha magyarosan akkor szerintem óestíz. Elég gagyinak hangzik. Angolosan pedig oh essz ten.
    Itt is írva vagyon a korrekt kiejtés: https://en.wikipedia.org/wiki/OS_X


Add a Comment